Photoshop е мощен графичен редактор, който предоставя на потребителя почти неограничени възможности за редактиране и обработка на снимки с всякаква сложност. Също така в програмата можете да създавате и редактирате текст, ако е необходимо. Нека да видим как можете да извършите едно от най-често срещаните действия с текстова информация, а именно нейното подравняване по ширина.

Подравняване на съдържанието на текстови блокове

Подравняването ще бъде възможно само ако се създаде текстов блок, извън който текстът не може да излиза.

Размерът на блока може да се променя, докато съдържанието вътре автоматично ще се адаптира към новата височина и ширина. За да направите това, с натиснат ляв бутон на мишката плъзнете точките, разположени на граничните линии, в желаната посока.

Съгласно стандартните настройки на програмата, съдържанието на текстовия блок е подравнено вляво, освен ако потребителят преди това не е работил с текст и е избрал друга опция.

Казус

Нека се опитаме да създадем текстов блок и да подравним информацията вътре в него. За да направите това, изпълнете следните стъпки:

 1. От страничната лента с инструменти изберете“Хоризонтален текст”.
 2. Задайте област върху платното с натиснат ляв бутон на мишката - плъзнете диагонално във всяка посока:
  • от горния ляв ъгъл в долния десен (показан на екранната снимка) или обратно;
  • от горния десен ъгъл до долния ляв и обратно.
 3. Веднага щом пуснем бутона, можем да започнем да пишем. Можете също да поставите предварително копиран фрагмент - поставете курсора на правилното място в блока, щракнете с десния бутон и в прозореца, който се отваря, изберете„Поставяне“(или натиснете клавишната комбинацияCtrl+ V).
 4. В палитрата със слоеве програмата трябва автоматично да ни превключи към новодобавения текстов слой (ако това не се случи, кликнете върху него сами).
 5. В свойствата на слоя можете да зададете параметрите както на текстовата област (размер, позиция), така и на нейното съдържание (шрифт, размер, отстъп между редовете и т.н.).Ако свойствата не се показват, можете да ги активирате в менюто“Прозорец”.
 6. За да го направите оправдан, отидете на разширените опции, след това в малкия прозорец, който се появява, превключете на раздела„Абзац“.Можете също да изберете“Параграф”от менюто“Прозорец”. вместо това
 7. Тук кликваме върху иконата“Пълно подравняване”.
 8. Всичко е готово, сега текстът е разтегнат, за да пасне на ширината, както е необходимо.

Забележка: В някои случаи оправданият текст може да не изглежда много добре (както в нашия случай последният ред). Тук може да помогне промяната на параметрите в свойствата на слоя, които споменахме по-горе.

Или можете да разтегнете текста по ширина, но последният ред да е подравнен вляво (в свойствата на параграфа), което е много популярно и ефективно решение. Възможни са и опции: център и дясно.

Заключение

Така можете да оправдаете текст във Photoshop само с няколко кликвания, така че няма да ви отнеме много време. Основното нещо е предварително да зададете областта за текстовия блок, т.к. това е предпоставка за процедурата по подравняване.

Категория: