В тази публикация ще разгледаме една от основните операции, която доста често се използва при обработката на изображения във Photoshop - избор на един цвят. Така че нека да видим как се прави.

Изберете един цвят

Следните инструменти ще ни помогнат в тази задача:„Цветова гама“и„Магическа пръчка“.

Вземете това изображение като пример.

Използване на „Вълшебната пръчка“

Най-лесният начин да маркирате един цвят в изображение е да използвате" Magic Wand" . Най-общо работата с инструмента изглежда така:

 1. Изберете го от лявата странична лента.
 2. След това щракнете върху снимката с левия бутон на мишката върху цвета/нюанса, който искате да изберете.
 3. Всички пиксели на платното според нашия избор ще бъдат избрани.

Забележка: Няма да се спираме на този инструмент по-подробно, т.к. той се обсъжда отделно в нашата статия - „Инструментът Magic Wand във Photoshop“.

Прилагане на „Цветова гама“

За да извършим селекция (персонализирана) следваме следния алгоритъм от действия:

 1. Отваряне на меню“Избор”, в което избираме елемента“Цветова гама“.
 2. В прозореца, който се отваря, по подразбиране“Избор”трябва да бъде настроен на“По проби”.Има и предварително зададени опции за цвят и тон за този параметър.
 3. Всичко, което трябва да направим, е да вземем проба от цвета, който трябва да бъде избран, като щракнете с левия бутон на мишката върху изображението (показателят на мишката трябва да изглежда като„Пипети“ ). След това програмата автоматично ще избере всички пиксели в изображението, които отговарят на нашия избор. В долната част на прозореца можем да проследим предварителния резултат. Зоните, които попадат в селекцията, са боядисани в бяло и нюанси на сивото. Недокоснати области, запълнени с черно.
 4. Използвайки параметъра“Spread”, можем да регулираме колко по-тъмни или по-светли избраните нюанси могат да бъдат по-тъмни или по-светли от оригиналния цвят, взет като проба.
 5. Ако е необходимо, можете да добавите друг нюанс към селекцията, различен от този, който отбелязахме по-рано.Това става с помощта на съответната функция, която е представена като„Пипети със знак плюс“Кликнете върху тази икона, след това върху нов цвят в снимката. За по-точен избор можете да активирате опцията“Localized color sets” Когато е активирана, в допълнение към разпространението става възможно да зададете диапазона (по подразбиране е 100%).Забележка:Съответно, използвайки„Пипета с минус“, напротив, можете да премахнете някакъв цвят/сянка от селекцията.
 6. Когато всичко е готово, натиснете бутонаOK и ще получим селекция върху платното (в нашия случай се опитахме да изберем само червените нюанси, съответстващи на розови листенца). Сега може да се използва според нашата творческа идея: запълване с различен цвят, изрязване, копиране и т.н.
 7. Също така можем да използваме предварително зададената опция за избор на цвят, ако се предлага от програмата (в нашия случай -" Червено" ). Вярно е, че в този случай допълнителни настройки не са налични.

Други функции на инструмента за цветова гама:

 • Телесни тонове - ако се спрете на тази опция, цветовете и нюансите близки до тена на кожата ще бъдат подчертани.
 • Откриване на лица - когато тази опция е активирана, ще се извърши по-точен избор на тонове на кожата.
 • Можете също да променитеРежим на изгледза да оцените резултата не само в зоната за визуализация, но и на самото платно. Например на екранната снимка по-долу е избран„Черен фон“.

Заключение

Така разгледахме едно от основните умения, които всеки, който иска да стане качествен и професионален работник във Photoshop, трябва да овладее. Няма нищо сложно в процедурата за избор на един цвят, така че разработването му няма да отнеме много време.

Категория: