Поставянето в рамка е един от най-разпространените начини за декориране на снимка и придаване на по-завършен вид. Нека да видим как това може да стане във Photoshop.

Вмъкнете снимката в рамката

В интернет можете да намерите много различни видове рамки: класически, модерни, ученически, детски и др. По принцип файловете с рамка имат следните разширения (но има и други варианти):

 • PNG - с прозрачен фон;
 • JPG.webp/JPEG.webp - с бял фон (най-често, но не винаги).

Ако имате първата опция, преминете направо къмСтъпка 2, описана по-долу. Можете да разберете, че вътре в рамката има прозрачна зона по характерния модел под формата на шахматна дъска.

Въпреки това доста често трябва да се справяте с рамка на бял или друг плътен фон. Нека видим как да го подготвим за по-късно вмъкване на снимка в него.

Ще използваме следната опция като пример.

Етап 1: Подготвителна работа

 1. Отворете рамкираното изображение във Photoshop и копирайте оригиналния слой, като натиснете клавишната комбинацияCtrl+J.
 2. Изключете видимостта на фоновия слой.
 3. От страничната лента с инструменти изберете“Magic wand”.
 4. Щракнете върху бялата област вътре в рамката, след което тя трябва да бъде избрана около периметъра.
 5. НатиснетеDel(Backspace) на клавиатурата, което води до прозрачна област вместо бяла.
 6. Натиснете клавишната комбинацияCtrl+D, за да премахнете селекцията.

Забележка: Описаният метод работи при условие, че фонът, който трябва да се премахне, е обикновен (за предпочитане бял, но всичко зависи, наред с други неща, от цвета на самата рамка ). В други случаи изборът най-вероятно ще трябва да се извърши ръчно. Прочетете повече за това в нашата статия - „Избиране на обекти във Photoshop“.

Етап 2: Вмъкване на изображение

Подготовката на рамката приключи, остава да добавим снимка към нея.

 1. Отворете файла с желаното изображение.
 2. От страничната лента с инструменти изберете„Преместване“.
 3. Натиснете клавишни комбинацииCtrl+A, за да изберете цялото платно.
 4. Превключете към раздела рамка и натиснетеCtrl+V, за да поставите копираното изображение като отделен слой.
 5. Задържането на клавишаShift(за запазване на пропорциите) настройва размера на снимката спрямо ширината или височината на вътрешната част на нашата рамка - всичко зависи от пропорциите на двата обекта. Това става чрез преместване на маркираните на екрана точки в правилната посока с натиснат ляв бутон на мишката. За да завършите трансформацията, натиснете клавишаEnterЗабележка: Може да се наложи да промените не само размера, но и позицията на изображението, за да изберете точно областта, която искате да оставите. За да направите това, щракнете с левия бутон върху произволно място на снимката и, без да пускате бутона, преместете.
 6. Трябва да изглежда нещо подобно. Тук има един важен нюанс - изображението трябва да покрива изцяло прозрачния фон вътре в рамката.
 7. ВPalette поставете слоя с рамката върху слоя със снимки.
 8. Всичко е готово. Успешно рамкирахме снимката.

Забележка:

 • След вмъкване на изображението (стъпка 4) можете да направите обратното - първо да плъзнете слоя с рамката нагоре.
 • След това, след като изберете слоя със снимки, променете неговия размер и позиция в рамката.

Етап 3: Завършване

За да направите снимката, поставена в рамката, да изглежда по-хармонично, можете да я обработите с някои филтри.

 1. Отворете меню„Филтър“и спрете на„Галерия с филтри“Палитра със слоеве слой снимка трябва да бъде предварително избран).
 2. В прозореца, който се отваря, изберете и конфигурирайте филтъра, който искаме да приложим към изображението. В нашия случай изберете“Масла”в категорията“Имитация” - за да създадете впечатление, че това е пейзаж, рисуван с бои.
 3. За да имитирате платно, върнете се къмГалерия с филтри, изберете“Texturizer”в категорията“Texture ”и задайте параметрите, които ще ви позволят да постигнете най-реалистичния резултат.
 4. С това можем да кажем, че работата е завършена. Вашите филтри и техните настройки може да се различават от нашите, които даваме като пример.

Заключение

Така че току-що прегледахме стъпка по стъпка как да рамкираме снимка с помощта на Photoshop. Процедурата е доста лесна и не отнема много време. Основното нещо е да намерите правилната рамка, която най-добре допълва снимката.

Категория: