В тази публикация ще разгледаме един от инструментите на Photoshop -“Stamp”, който се използва активно в процеса на обработка на изображения за дублиране/прехвърляне на определена област в ново място и др. Нека видим как да използваме инструмента и да го персонализираме.

Принципът на работа с "Печат"

“Печат”се намира на лентата с инструменти вляво. Освен това, за да го активирате, можете просто да използвате клавишаS.

Нека анализираме използването на инструмента на практика. Вземете изображението по-долу като пример.

Алгоритъмът на действие след избиране на“Печат” е следният:

  1. Натиснете клавишаAlt (показателят на мишката трябва да се промени към целта) и щракнете с левия бутон върху областта, която искаме да вземем като проба (т.е. копиране).
  2. Освободете клавишаAlt и щракнете върху новото място, където искате да поставите копирания раздел.
  3. За да дублирате област с по-голям размер (например цял обект), след като вземете проба, щракнете на ново място и без да пускате бутона на мишката, продължете да се движите в различни посоки. В този случай можем да забележим малък кръст върху оригиналната област / обект, който ще ни помогне да разберем къде точно да преместим показалеца. В нашия случай решихме да дублираме областта с луната (премахнахме долната част на изображението за по-голяма яснота).Забележка:при извършване на тази операция трябва да се има предвид един нюанс - ако пуснете бутона на мишката и след това щракнете отново, копирането ще започне отново от областта, взета за проба.Ако активирате опцията“Подравняване”, процесът на копиране ще зависи от местоположението на показалеца на мишката спрямо изходната област.

Можете да дублирате секция на друг слой. За да направите това, първо вземете проба от оригиналния слой, след това преминете към този, от който се нуждаете, и изпълнете необходимите действия.

Параметри на инструмента

Сега, след като разбрахме как да избираме и използваме“Stamp“, нека да разгледаме опциите му, които приличат наНастройките на „Четки“(можете да научите повече за това в нашата публикация - „Инструментът за четка (четка)“ във Photoshop“).

И така, основните настройки за“Печат” са както следва:

1. Размер, твърдост и форма

Можете да зададете размера и твърдостта или с помощта на плъзгача, или като въведете необходимите стойности в специални полета. Формата (най-често кръгла) се избира чрез щракване върху желаната опция или чрез бутоните“нагоре/надолу”на клавиатурата. Когато задавате твърдостта, имайте предвид, че колкото по-голяма е нейната стойност, толкова по-остри ще бъдат ръбовете на копирания участък.

2. Режим

В този случай говорим за това какъв режим на смесване ще бъде приложен към дублираната област (как ще бъде насложен върху съществуващо изображение в ново местоположение/слой).

3. Непрозрачност и натиск

Непрозрачност ви позволява да зададете степента на видимост на копираната област, натиск - интензитета на инструмента.

4. Пример

Тук уточняваме как ще бъде взета пробата. Има 3 опции за избор:

  • от активния слой;
  • от активния слой и отдолу;
  • от всички слоеве.

5. Допълнителни опции

Airbrush ефекти

Включването на тези ефекти ви позволява да симулирате работата на истинска въздушна четка (спрей боя).

Подравняване

Настройката вече беше разгледана от нас в първия раздел.

Заключение

Така анализирахме основния принцип на работа с“Stamp” във Photoshop. С умело използване този инструмент ще се превърне в незаменим помощник на графичен редактор, значително опростявайки процеса на обработка на изображения в програмата.

Категория: