Графичните редактори доста често се сблъскват с необходимостта да създадат контур около определен обект или текст. Нека да видим как се изпълнява тази задача във Photoshop.

Създаване на контур

Има няколко начина да направите контур, нека ги разгледаме един по един. Ще използваме текста по-долу като пример.

Забележка: ако имаме работа не с текстов слой, а с обикновен слой с някакъв обект (включително под формата на надпис), той трябва да е на прозрачен слой. В противен случай първо трябва да изрежете обекта и едва след това да започнете да създавате контур около него.

Метод 1: растеризиране на текст

Този метод включва растеризиране на текстовия слой и след това премахване на ненужните части.

 1. ВПалитрата със слоевещракнете с десния бутон върху текстовия слой (но не върху неговата миниатюра) и изберете командата" Растеризиране на текст" в контекста меню, което се отваря .
 2. Задържайки клавишCtrl на клавиатурата, щракнете върху миниатюрата на модифицирания слой.
 3. В резултат на това трябва да се появи селекция около текста върху платното.
 4. Разширете съдържанието на менюто“Избор”и изберете“Модификация”, след това“Компресиране”.
 5. В прозореца, който се появява, задайте размера на компресията в пиксели, след което щракнете върхуOK.Стойността се задава въз основа на дебелината на контура, който искате да направите - колкото по-голямо е числото, толкова по-дебел ще бъде контурът. В нашия случай посочете2 пиксела.
 6. Изборът върху платното е променен. Изтрийте нежеланата част от текста, като натиснете клавишаDel на клавиатурата.
 7. Получаваме следния резултат. Остава само да натиснете комбинациятаCtrl+D, за да премахнете селекцията.
 8. Това завършва схемата.

Можете също да растеризирате текст на нов слой. Ето как се прави:

 1. Избирайки текстовия слой вPaletteизберете изцяло съдържанието му чрез натискане на клавишната комбинацияCtrl+A.
 2. В менюто" Редактиране"изберете командата" Копиране"(или натиснете комбинациятаCtrl+C ) .
 3. Отидете отново в същото меню и щракнете върху“Вмъкване”(или натиснетеCtrl+V).
 4. В резултат на това получаваме нов слой с текст като изображение на прозрачен фон. По-нататъшните действия са подобни на описаните по-горе (от стъпка 2).

Метод 2: създаване на контур на нов слой

Този път ще създадем контура на отделен слой, специално създаден за тази цел.

 1. Подобно на първия метод, задръжте натиснат клавишаCtrl на клавиатурата и щракнете върху миниатюрата на текстовия слой, за да го изберете.
 2. След това извършете компресия през менюто“Избор” - “Промяна” - “Компресиране”. Като пример посочихме3 пиксела.
 3. ВPalette създайте нов слой.
 4. Натиснете клавишната комбинацияShift+F5, за да отворите прозореца“Fill”За параметър“Content”избираме опцията“Color”След това ще се появи друг прозорец, в който задаваме цвета, идентичен на фона на създадения слой (т.е. бял в нашия случай). Сега можете да затворите и двата прозореца, като натиснете бутонитеOK
 5. Всичко е готово, остава само да премахнете селекцията с натискане на комбинациятаCtrl+D.Забележка:в този случай контурът се състои от комбинация от два слоя: текст и създаден. За да ги комбинирате в едно (създаване на пръстов отпечатък), натиснете бързите клавишиCtrl+Shift+Alt+E.

Метод 3: Коригиране на опциите за стил на слоя

Настройките на стила ви позволяват значително да модифицирате и обработвате слоя, вкл. добавете контур около обекта или текста, който съдържа.

 1. Щракнете двукратно върху текстовия слой с левия бутон на мишката(не върху името или миниатюрата, а върху свободната област).
 2. В отворения" Стилове на слоеве"превключете към секцията" Щрих"(поставете отметка в квадратчето до него). След това в дясната част на прозореца посочете размера в пиксели, изберете позицията (отвън, отвътре или от центъра) и задайте цвета на контура. Останалите настройки могат да бъдат оставени непроменени. Когато сте готови, натиснетеOKЗабележка:ако поставите отметка в квадратчето до„Преглед“, можете да проследявате промените в реално време, докато бъдат потвърдени.
 3. Виждаме следния резултат на платното.
 4. Остава само да премахнете запълването на слоя, като посочите стойността -0%.
 5. Всичко е готово, успешно създадохме контур около текста.Ако е необходимо, както в методите по-горе, можете да създадете пръстов отпечатък на слой или да го растеризирате.

Заключение

Така че във Photoshop има няколко метода, които могат да се използват за създаване на контур около обект или текст. Всичко зависи от изходния материал за обработка, както и от предпочитанията на потребителя.

Категория: