Когато работите във Photoshop, доста често трябва да изрежете обект, за да го преместите на ново място, да го наслагвате върху различен фон и т.н. В същото време ръбовете на обекта след рязане не винаги са чисти. Нека да видим как можем да поправим това.

Забележка: Няма да навлизаме в подробности как да отделим обект от фона, тъй като го обсъдихме в отделна статия - „Как да изрежете обект в Photoshop”.

Гладки ръбове на обекта

Ще работим със следващия изрязан обект.

За по-голяма яснота поставете цветето на черен фон.

Следващите ни стъпки:

 1. Изберете слоя с нашия обект (цвете) вПалитра със слоеве.
 2. След това задръжте натиснат клавишаCtrl на клавиатурата и щракнете върху миниатюрата на слоя.
 3. По този начин ще можем да заредим избраната област (с други думи, да изберем обекта).
 4. От страничната лента с инструменти изберете който и да е инструмент от групата„Избор“, например„Правоъгълна маркировка“.
 5. В горния ред с опции щракнете върху бутона“Избиране и маскиране”или“Прецизиране на ръба” - зависи от версия на Photoshop. В нашия случай първият вариант.
 6. Ще се отвори прозорец, където можем да зададем свойствата на инструмента. Тук определяме режима на преглед (в нашия случай не сме избрали нищо), задаваме прозрачността на 100%, за да проследим резултата от промените, направени в областта за преглед в реално време. Ще работим със следните параметри:
  • Smoothing - както подсказва името, отговаря за изглаждането на назъбените ръбове. Колкото по-висока е зададената стойност, толкова по-голям е ефектът.
  • Feather - позволява ви да омекотите ръбовете, като създадете рамка около ръбовете на обекта под формата на градиент. Колкото по-висока е стойността, толкова по-широка ще бъде границата.
  • Shift edge - ви позволява да премахнете фонови области, които случайно са попаднали в зоната за избор при изрязване на обект. Положителната стойност разширява ръбовете, отрицателната стойност ги стеснява.
  • Останалите параметри не се използват толкова често и в повечето случаи остават недокоснати.
  • След като настройките са направени, уверете се, че“Output to”е настроен на“Select”и щракнете върху бутонаОК.
 7. Получете модифицирана селекция на обекта върху платното.
 8. Сега трябва да премахнете допълнителните части, които не са включени в областта за избор. Щракнете с десния бутон върху платното и в контекстното меню, което се отваря, изберете„Инвертиране на селекцията“Можете също да използвате клавишната комбинацияCtrl+Shift+I
 9. След като командата бъде изпълнена, всички области извън обекта трябва да бъдат избрани, включително платното по контура. Натиснете бутонаDelилиBackspace, за да ги изтриете.
 10. Премахнете селекцията с помощта на комбинациятаCtrl+D, след което можем да оценим резултата от нашата работа.

Заключение

Така че току-що видяхме как да изгладим ръбовете на изрязан обект във Photoshop. Настройките, които сте направили, са показани като пример и вашите настройки може да се различават от нашите. И накрая, по-добре е да отделите малко повече време за качествено отделяне на обекта от фона, така че по-късно да не се налага да изглаждате и омекотявате много ръбовете му.

Категория: