Едно от основните умения, които всеки потребител на Photoshop трябва да овладее, е способността да променя (увеличава или намалява) размера на изображение или обектен слой. Нека да видим как се изпълнява това действие в програмата.

Преоразмеряване на слоя

Има много начини да промените размера на даден слой. В същото време едно условие остава същото за всеки от тях - трябва да бъде избран слой (дори и да е един), върху който се планира да работи.

Метод 1: използвайте функцията „Мащабиране“

 1. За да промените височината и ширината на слоя, можете да използвате функцията" Scaling"(меню" Editing"- група" Трансформация" ).Забележка:функцията няма да е активна, ако слоят е заключен. Можете да разберете това по ключалката вПалета със слоеве. За да премахнете ключалката, щракнете върху тази икона.Функцията също няма да работи, ако избраният слой е празен.
 2. В резултат на това около обекта/изображението на избрания слой ще се появи рамка с маркери.Ако изображението/обектът не заема целия слой, тогава за да изберете целия слой, използвайте комбинациятаCtrl+Aи едва след това изберете функцията“Scaling” .
 3. След това с натиснат ляв бутон на мишката плъзнете някой от маркерите в желаната посока. След приключване на операцията натиснетеEnter(илиEscза отмяна на промените - работи докато не натиснетеEnter ).За да запазите оригиналните пропорции при преоразмеряване, задръжте натиснат клавишаShift(важи само за маркери, разположени в ъглите на рамката). В този случай, след като трансформацията приключи, първо отпуснете бутона на мишката и след това -ShiftAlt
 4. Ако е необходимо, рамката заедно със съдържанието на слоя може да бъде преместена - също и с натиснат ляв бутон на мишката (захващаме снимката навсякъде, с изключение на маркерите).
 5. В резултат можем или да намалим, или да увеличим изображението на слоя (демонстрирано на екранната снимка по-долу). Размерът на платното обаче ще остане непроменен.

Метод 2: използвайте функцията Free Transform

 1. Инструментът е в същото меню„Редактиране“. Функцията може да бъде извикана и чрез натискане на клавишната комбинацияCtrl+T.
 2. Както при първия метод, ще се появи рамка, с която можем да преоразмерим слоя и да го преместим.Забележка:Отличителна черта и предимство на този метод е, че можем освен да преоразмеряваме слоя, да го завъртаме. Това също става със задържане на левия бутон на мишката. За целта не се нуждаем от самите маркери, а от стрелките, заоблени в двете посоки, които се появяват, ако показалецът на мишката е позициониран от външната страна на маркера. Ако задържите натиснат клавишаShift, завъртането ще се извърши с фиксирани градуси на стъпки от +/-15°.
 3. Когато всичко е готово, не забравяйте да натиснетеEnter.

Метод 3: Използвайте инструмента за преместване

Този метод се различава от обсъдените по-горе по това, че ще използваме не специална функция, а инструмент„Преместване“, чиито възможности, наред с други неща, ни позволяват за да изпълним задачата си .

 1. Първо изберете„Преместване“ от страничната лента.
 2. След това, в горния ред с настройките на инструмента, поставете отметка в квадратчето до параметъра" Показване на контроли" , за да го активирате.
 3. Отсега нататък всеки път, когато изберете инструмента“Преместване” ще се появи рамка около обекта/изображението на активния слой, с която можем да променим размера, позиция или наклон.

Заключение

Така че не е трудно да преоразмерите слой. Операцията може да се извърши по много начини, всички от които изискват няколко прости стъпки.

Категория: