Когато работите във Photoshop, често трябва да преоразмерите изображение. Но не по-малко често има нужда от промяна на размера на отделни обекти. Да видим как се прави.

Преоразмеряване на обекта

Има много начини да завършите задачата във Photoshop. Нека ги разгледаме по ред.

И ние ще използваме снимката по-долу като пример.

Метод 1: Функция за мащабиране

  1. Избирайки слоя с обекта (ако са няколко) отиваме в меню“Редактиране”, в което спираме на функцията“Мащабиране”в група„Трансформация“.
  2. След това около обекта ще се появи рамка с маркери (т.е. ще бъде избран). Като задържите левия бутон на мишката и преместите тези маркери в правилната посока, можем да променим размера на избрания обект.За да запазите оригиналните пропорции при преоразмеряване, задръжте натиснат клавишаShiftна клавиатурата. След трансформацията първо отпуснете бутона на мишката, след това натиснете клавишаShift, като запазите центъра на обекта.
  3. За да потвърдите промените, натиснетеEnter. С това можем да кажем, че процедурата е завършена.

Забележка: Щракването с десен бутон върху обект ще отвори контекстно меню с други действия, които можете да извършите върху него - завъртане, изкривяване, обръщане хоризонтално/вертикално и др.

Метод 2: Функция за свободна трансформация

Photoshop също има функция" Free Transform" , която ви позволява да преоразмерите обект.

  1. Изберете желания слой, отидете в менюто“Edit”и щракнете върху желаната функция (или натиснете комбинациятаCtrl+T ).
  2. Ще се появи рамка с маркери около обекта, след което можем да започнем да го преоразмеряваме.

Предимството на този метод, в сравнение с този, обсъден по-горе, е възможността за завъртане на обекта. За да направите това, преместете показалеца на мишката малко далеч от маркерите (навън), докато се появи стрелка, закръглена в двете посоки, след което, като държите левия бутон на мишката, завъртаме в желаната посока.

Метод 3: Инструмент за преместване

  1. Изберете инструмента“Преместване” от страничната лента.
  2. В горния ред на опциите на инструмента активирайте опцията„Показване на контроли“, като поставите отметка в съответното квадратче.
  3. Сега всеки път, когато изберем„Преместване“, на активния слой, обектът или цялото платно (в зависимост от това какво точно се съдържа на слоя) ще бъде рамкирано, което ще увеличи или намали размера.

Заключение

По този начин Photoshop предлага няколко различни начина наведнъж, чрез които можете да промените размера на обект. Следователно всеки графичен редактор може да избере и използва инструмента, който му се струва най-удобен.

Категория: