Едно от най-често срещаните действия във Photoshop е изрязването на обекти или части от изображение в различни форми. В тази публикация ще разберем как да изрежем равен кръг.

Изрежете кръг

За да се справите успешно със задачата, първо трябва да овладеете уменията за рисуване на кръг. Обсъдихме този процес подробно в нашата публикация - „Как да нарисувате равен кръг във Photoshop“.

Ще използваме градиентното изображение по-долу като пример.

Метод 1: Използвайте инструмента Oval Marquee

  1. Избирайки инструмента, изберете кръгла област с необходимия размер и я поставете на правилното място на снимката.
  2. След като направите избора, натиснете клавишаDel. Кръглата област ще бъде премахната или по-скоро запълнена с цвета, който е избран от страничната лента с инструменти като цвят на фона (в нашия случай бял).Забележка:няма клавишDelна клавиатурите на iMac, вместо това натиснетеBackspace, след което прозорецът за запълване ще се отвори , в който можем да конфигурираме как точно да „прерисуваме“ селекцията – цвят на преден план или фон и т.н.Или можем да използваме комбинациятаСmd+Backspace за запълване с фонов цвят.
  3. Сега можете да натиснетеCtrl+D, за да премахнете избора.

Метод 2: Използвайте инструмента Ellipse

  1. Изберете инструмента и начертайте кръг, като го поставите на правилното място. Ако е необходимо, променете размера на фигурата.
  2. Впалитрата със слоевещракнете върху миниатюрата на слоя с кръга, докато задържате клавишаCtrl.
  3. На платното кръгът трябва да се откроява по контура.
  4. Премахнете видимостта на кръговия слой и превключете към слоя, от който искате да изтриете селекцията.
  5. Натиснете клавишаDel(илиBackspace/Cmd+Backspaceна iMac), след което премахнете селекцията, като използвате комбинациятаCtrl+D.

Заключение

Така можете да изрежете кръгла област във Photoshop с помощта на инструментите Oval Marquee или Ellipse. И двата метода са доста прости и ви позволяват да извършите процедурата в няколко стъпки.

Категория: