Създаването на огледално отражение на обект или текст е техника, която често се използва за различни цели. Нека да видим как се изпълнява тази процедура във Photoshop.

Създаване на отражение

Ще използваме обекта по-долу като пример. Той е поставен на прозрачен фон, за да се улесни работата с него (при избиране, преместване и т.н.).

И така, планът за действие е следният:

 1. Първо, трябва да добавим толкова място в долната част на платното, колкото заема оригиналният обект. За да направите това, отидете в менюто" Изображение"и изберете елемента" Размер на платното" .Забележка: ако има достатъчно място на платното, пропуснете тази стъпка и преминете направо към третата.
 2. В прозореца, който се отваря, увеличете стойността на височината 2 пъти плюс малко поле (в нашия случай 1520 пиксела е достатъчно). За да добавите допълнителна област в долната част, щракнете върху стрелката нагоре сред опциите за параметъра“Местоположение”.Когато сте готови, натиснете бутонаOK.
 3. Създайте копие на оригиналния слой, като натиснете клавишната комбинацияCtrl+J и превключете към него.
 4. Натиснете комбинациятаCtrl+T, за да активирате инструмента„Свободна трансформация“В резултат около нашия обект трябва да се появи рамка . Щракнете с десния бутон вътре в него и в контекстното меню, което се отваря, изберете една от двете команди за извършване на отражение.В нашия случай се спряхме на опцията -“Flip Vertically”НатиснетеEnter, за да потвърдите операцията.
 5. Изберете инструмента от страничната лента„Преместване“.
 6. Преместете отразения обект, като го поставите точно под оригинала (ръбовете им трябва да се докосват).
 7. ВPalette щракнете върху бутона за добавяне на слой маска за горния слой.
 8. След това от лентата с инструменти изберете„Gradient“.
 9. В горния ред на параметрите на инструмента правим приблизително следните настройки.За по-подробни настройки щракнете върху текущата схема за запълване, след което ще се отвори прозорец, в който можем да прецизираме параметрите (ако е необходимо).
 10. Използвайки левия бутон на мишката, плъзнете показалеца под формата на кръст от долния край на отразения обект към горния.
 11. По този начин успяхме да направим отражението видимо с преход, започвайки от напълно невидимо отдолу до напълно видимо отгоре.
 12. Щракнете върху миниатюрата на слоя с отразения обект.
 13. След това отидете в менюто„Филтър“и изберете елемента„Gaussian Blur“ в него. Този инструмент ще ви помогне да го направите по-реалистичен.
 14. В прозореца, който се отваря, задайте радиуса на замъгляване (в пиксели) според собствената ви визия как трябва да бъде крайният резултат и щракнете върхуOK.
 15. Ако е необходимо, изрежете изображението отдолу, премахнете празнините, които могат да се появят между главния и отразения обект (чрез преместване с подходящия инструмент).
 16. Това е краят на нашата работа.За по-голяма яснота създадохме фонов слой, поставихме го най-долу и го запълнихме с бяло.

Забележка: Алгоритъмът от действия, описан по-горе, може да се използва и за отразяване на текст. Разликата е, че на определен етап (прилагане на филтъра) ще трябва да растеризирате текстовия слой, т.е. превърнете го в обикновен обект (снимка).

Заключение

Така успяхме да направим огледално отражение на обект във Photoshop, използвайки сравнително лесни стъпки, които включват използването на прости инструменти и техники, за които не е нужно да отделяте много време и усилия за изучаване и усвояване .

Категория: