Има два вида изображения: растерни и векторни. В същото време последните имат едно много важно и неоспоримо предимство в сравнение с първите - когато се мащабират, качеството не се влошава. Не е изненадващо, че от време на време графичните редактори предпочитат да работят с векторни изображения. Нека да видим как могат да бъдат направени във Photoshop.

Създаване на векторно изображение

Първо, трябва да създадете работен път и след това да направите произволна форма от него, която вече може да бъде мащабирана, както искате, като същевременно поддържате качеството. За да демонстрираме целия процес, ще използваме растерното изображение по-долу със силуета на облак.

И така, ние се придържаме към следния план за действие:

  1. От страничната лента изберете“Pen”.
  2. След това изберете обекта по контура. Подробна информация за това как да работите с този инструмент е представена в нашата публикация - „Как да използвате писалката във Photoshop“.
  3. След като сме преминали по контура на облака, щракнете с десния бутон където и да е върху платното и изберете командата“Дефиниране на произволна форма”.
  4. Ще се отвори малък прозорец, в който въвеждаме името на формата и натискамеOK.
  5. По този начин успяхме да запазим облака като векторна форма. Намира се съответно в блока с инструменти“Shapes”- елемент“Arbitrary figure”.След това в горната лента с настройки можем да го намерим и изберем.
  6. За да тестваме резултата, създадохме платно с размери 10K x 5K пиксела и начертахме нашия облак върху него. Обърнете внимание на яснотата на линиите. Това предполага, че качеството на изображението не се е влошило дори при толкова значително мащабиране.

Заключение

И така, току-що разгледахме практически пример за това как обикновено растерно изображение може да се превърне във векторно. Струва си да се има предвид, че използвахме най-простата едноцветна картина, за да демонстрираме самия процес. Когато работите с по-сложни изображения, ще трябва да отделите повече време и усилия.

Категория: