Има много опции за използване на полупрозрачни изображения. Могат да се използват за създаване на различни колажи, отражения, фонове и др. В тази статия ще разберем как да направим изображение полупрозрачно във Photoshop, както и как да го запазим правилно.

Промяна на прозрачността на слоя с изображение

Ще използваме снимката на ябълка по-долу като пример.

И така, планът за действие за изпълнение на задачата е следният:

  1. Отворете снимката в програмата и обърнете внимание наPalette), което означава, че нямаме възможност да променим този слой. За да отключите, щракнете върху тази ключалка.
  2. След това замъкът трябва да изчезне. Сега можем да редактираме слоя (името му трябва да се промени от“Background”на“Layer + serial number”).
  3. Параметърът“Opacity”отговаря за прозрачността на избрания слой (зададена като процент). Можете да го конфигурирате или като въведете желаната стойност от клавиатурата в съответното поле (след въвеждане натиснетеEnter), или като преместите плъзгача, който ще се появи, ако щракнете върху стрелката надолу в края на това поле. Плъзгачът се премества със задържане на левия бутон на мишката.Колкото повече прозрачност трябва да има в крайна сметка, толкова по-малко определяме стойността и обратното. Например спрете на 60%.
  4. Виждаме следния резултат на платното. Отгоре му се вижда шахматна дъска – сигурен знак, че сме направили всичко както трябва. Интензитетът/видимостта на тази дъска зависи от определената стойност на непрозрачност на слоя.
  5. За да запазите полупрозрачни изображения, използвайте разширениетоPNG(общ форматJPG.webp/JPEG.webpняма да работи). Отидете в менюто" Файл"и изберете командата" Запиши като"Или можете да използвате клавишните комбинацииCtrl+S
  6. В прозореца, който се отваря, посочете името и желаното местоположение на файла, изберете правилния формат и щракнете върху бутона“Запазване”.
  7. В следващия прозорец изберете опции за запазванеPNGи щракнете върхуOK. В нашия случай оставяме размера на файла голям.
  8. Това завършва нашата работа по създаване и запазване на полупрозрачно изображение. За по-голяма яснота комбинирахме оригиналното изображение (вляво) и обработеното изображение (вдясно).

Заключение

Така че, за да направите изображение полупрозрачно във Photoshop, трябва да изпълните само няколко прости стъпки и целият процес ще отнеме няколко минути, освен ако разбира се оригиналното изображение вече е предварително обработено и готово за използване.

Категория: