Отблясъците от слънцето или друг източник на светлина са често срещан проблем, който може да се види на много снимки. Винаги е по-добре да премахнете такива „функции“, така че снимката да изглежда по-впечатляваща и професионална (освен ако, разбира се, това не е творческа идея на фотографа). Нека да видим как се изпълнява тази процедура във Photoshop.

Премахване на отблясъците

Да вземем снимка на чаша като пример. Тук виждаме акценти на няколко места, които трябва да бъдат премахнати.

Планът за действие е както следва:

  1. Отворете изображението в програмата, създайте копие на оригиналния слой, като използвате клавишната комбинацияCtrl+J.
  2. Добавете нов слой върху останалите, като натиснете съответната икона в долната частPalettes.Забележка: Можете да пропуснете тази стъпка и да преминете направо към следващата, но новият слой е добър, защото можем безопасно да извършваме всякакви действия тук. Ако нещо не ни харесва, можем да го изтрием и да създадем друго.
  3. От страничната лента с инструменти изберете„Лечебна четка“.
  4. Задайте следните параметри в настройките на четката:твърдост- 100%,форма- 100%,размер- по Ваша преценка, в зависимост от зоната, която се третира. Обикновено четката трябва да покрива зоната, която се рисува, но това не е „желязно“ правило, в нашия случай е достатъчно40 px
  5. Задържайки клавишаAlt на клавиатурата (обичайният показалец трябва да се промени на мерник), щракнете с левия бутон върху зоната до осветяването, за да вземете проба.
  6. Сега използвайте четката, за да рисувате върху осветената зона. Това се прави най-добре с отделни кликвания, а не с непрекъснати движения. По този начин можете по-добре да контролирате процеса.Забележка: ако осветената зона е твърде голяма и около нея има различни нюанси, трябва да вземете няколко различни проби и след това да рисувате върху съответните области.
  7. Обработваме други подобни зони по същия начин, като променяме размера на четката, ако е необходимо.
  8. Всичко е готово - отблясъците са премахнати успешно от снимката.
  9. Натиснете клавишната комбинацияCtrl+Alt+Shift+E, за да създадете обединено копие на всички слоеве, с което ще бъде по-лесно да работите, ако имате нужда от още подобрения. Или можем да преминем направо към запазване на проекта.

Забележка: всъщност не се отървахме напълно от осветяванията и алгоритъмът, описан по-горе, е трик за замяна на области с осветяване с области, които са най-близо до тях без тях.

Алтернативен начин

Някои потребители предпочитат вместо„лечебна четка“ да използват нормална.

В този случай пробата за цвят/оттенък се взема с капкомера (също чрез задържане на клавишаAlt) и рисуването се извършва на нов слой с режима на смесване“ Darkening”След това се създава обединено копие на всички слоеве (Ctrl+Alt+Shift+E) и текстурата се прехвърля върху рисуваното област с помощта на инструмента„Кръпка“(ако е необходимо).

Показаният от нас пример обаче според нас е много по-прост и удобен, а резултатът често е по-добър.

Заключение

И така, току-що разгледахме един от начините за премахване на отблясъците от снимка във Photoshop. Полученият резултат до голяма степен зависи от качеството на оригиналната снимка и естеството на отблясъка (вероятно методът не е подходящ за всички случаи). Важен фактор за успех е търпението на потребителя, защото. процесът на вземане на проби и боядисване върху необходимите зони може да отнеме време и желаният резултат може да не се получи от първия път.

Категория: