В някои случаи обикновеният текст е точно това, от което се нуждаете. Но най-често той трябва да бъде модифициран, за да стане по-привлекателен и закачлив или да го приведе в общ стил на дизайн, например в брошури, банери и др. Един от най-разпространените начини за "украсяване" на текст е добавянето на щрих около него. Нека да видим как може да се направи във Photoshop.

Текст на черта

Като пример, нека направим следното за текст/знаци:

Метод 1: използвайте стандартния инструмент за щрихи

Този метод е изключително прост и подходящ за тези, които искат бърз резултат.

 1. След като създадете текстов слой с" Text" tool, кликнете два пъти върху него вPalette. В същото време трябва да кликнете върху свободната област на линията на слоя, а не върху неговото име или миниатюра.
 2. В прозореца, който се отваря с настройките на стила на слоя, щракнете върху “Stroke” (след това срещу него трябва да се появи отметка). Тук можете да посочите:
  • размер на щриха в пиксели;
  • позиция (от центъра, отвън или отвътре);
  • режим на смесване;
  • процент на непрозрачност;
  • тип щрих (цвят, градиент или модел).
  • Забележка:за да проследите всички направени корекции в реално време, активирайте опцията„Преглед“ (трябва да се активира автоматично).
 3. Когато всичко е настроено, остава само да натиснете бутонаOK, за да получите резултата върху платното.

Метод 2: ръчно създаване на щрих

Описаният по-горе метод ви позволява да правите само стандартните щрихи, включени от разработчиците на Photoshop в програмата. Затова нека да видим какви действия трябва да извършите, за да получите напълно уникален резултат.

 1. Задръжте клавишаCtrl на клавиатурата и щракнете върху миниатюрата на текстовия слой.
 2. На платното около текста трябва да се появи селекция.
 3. Разширяване на съдържанието на менюто“Избор”, изберете елемент“Промяна”, след това -“Разгъване ” .
 4. В прозореца, който се отваря, посочете стойността в пиксели, до която искате да разширите селекцията, и натиснетеOK. В нашия случай 15 пиксела. ще е достатъчно.
 5. Уверете се, че границите за избор са увеличени върху платното.
 6. От страничната лента с инструменти изберете някой от инструментите за избор, например„Правоъгълна област“.
 7. В опциите на инструмента, които се появяват, натиснете бутона“Select and Mask”(в някои версии на програмата -“Refine Edge” ).
 8. Задайте нивото„Изглаждане“.Колкото по-голям е размерът на текста, толкова повече трябва да посочите стойността. В нашия случай ще спрем на50. Когато сте готови, щракнете върхуOK.
 9. Изборът върху платното е леко променен - ръбовете му са станали "по-меки" .
 10. Върнете се къмPalette, където създаваме нов слой.
 11. В менюто" Редактиране"изберете командата" Попълване"(или просто натиснете комбинациятаShift+ F5 ).
 12. В прозореца, който се отваря, посочете стойността на“Opacity”равна на100%След това за параметъра“Съдържание”изберете“Цвят”,след което ще се отвориПалитра, където посочваме всеки нюанс. Когато всичко е готово, щракнете върхуOK в двата прозореца един по един.
 13. На платното виждаме следното.
 14. Натиснете клавишни комбинацииCtrl+D за премахване на избора.
 15. ВPalette поставете създадения слой под текстовия слой, след което щракнете два пъти върху него (но не върху името или миниатюрата), за да отворите настройките за стил.
 16. Щракнете върху секцията„Наслагване с градиент“, разгънете списъка с възможни опции (чрез натискане на стрелката надолу до текущата опция) и изберете тази, която харесвате.
 17. След това коригирайте градиента според визията какъв трябва да бъде крайният щрих. За да контролирате промените на платното в реално време, не забравяйте за квадратчето за отметка до опцията„Преглед“. В резултат на това се спряхме на стандартен градиент от цветовете на предния план към фона ( те трябва да бъдат зададени предварително) с линеен стил, нормален режим на смесване, 90 градусов ъгъл и обръщане.Ако желаете, избраният градиент може да бъде фино настроен. Съответният редактор се отваря чрез щракване върху текущия вариант.
 18. Получете този резултат върху платното.

Като цяло нашата работа по създаването на щрих може да се счита за завършена, но ако искате да я финализирате, можете да следвате тези стъпки.

Вариант 1

Превключете към текстовия слой и променете цвета му в свойствата (меню" Прозорец"- елемент" Свойства"). За да направите това, щракнете върху текущата опция и в отворенатаPalette изберете тази, която ви харесва. Или можете да зададете цвета веднага при създаването на текстовия слой.

Това е резултатът:

Вариант 2

Превключване към текстовия слой за параметъра“Fill” задайте стойността на нула. След това щракнете два пъти, за да отворите настройките за стил на слоя.

Опитайте различни ефекти тук, например:

 1. Изберете и коригирайте“Inner Glow”.Получаваме следното (като вземем предвид зададените от нас параметри):
 2. Или спрете на„Наслагване на шаблони“.И получаваме този резултат.

Забележка: показаните опции за контур не са единствените. Освен това, когато изпълнявате стъпка 16 от инструкцията (и по-нататъшни действия, зависещи от нея), можете да изберете да не наслагвате градиента, а друг ефект.

Заключение

Така че има два начина да направите текстов щрих във Photoshop. Или използваме стандартната функция на програмата, която ви позволява да получите висококачествен, но по-скоро обикновен резултат без никакви проблеми.Или можете да извършите целия процес от началото до края ръчно, което, разбира се, е по-трудоемко, но тогава можем да направим точно това, което наистина искаме, без ограничения за изпълнението на творческата идея.

Категория: