Photoshop предоставя почти неограничени възможности за редактиране на снимки. Една от най-често срещаните операции е прилагането на коригиращи слоеве за промяна на яркостта, наситеността, контраста, нивата и други параметри на изображението. Нека видим как могат да се добавят, конфигурират и управляват.

Защо имам нужда от коригиращи слоеве

Можете да промените настройките на картината чрез групата инструменти“Корекция”намираща се в менюто“Изображение”.

В този случай обаче промените ще бъдат приложени директно към оригиналния слой, променяйки го. А за да отмените нежелано действие, ще трябва да използвате“History”(в менюто“Window”) или функцията„Стъпка назад“(извиква се чрез клавишната комбинацияCtrl+Z).

Това не винаги е удобно, особено когато се изпълняват не едно, а няколко действия. Следователно в такива случаи е по-целесъобразно и по-ефективно да се използва коригиращ слой. Безспорното предимство на този инструмент е възможността за промяна на предварително зададени параметри, което е невъзможно при използване на функции от групата„Корекция“, която споменахме по-горе. Възможно е също така да комбинирате коригиращи слоеве, за да постигнете желания резултат, или да ги премахнете, без да засягате оригиналния слой, който остава непроменен по време на обработката.

Работа с коригиращи слоеве

Създаване/Добавяне

И така, за да създадете нов коригиращ слой във Photoshop, можете да използвате един от следните методи:

  1. Отидете в менюто" Слоеве"и изберете" Нов коригиращ слой" . След това в падащия списък щракнете върху параметъра, който искате да конфигурирате.
  2. В долната част напалитрата със слоеве има отделна икона за създаване на нов коригиращ слой. След като щракнем върху него, ще се отвори списък, в който също избираме параметър за последваща конфигурация.Този метод е по-популярен сред потребителите на Photoshop.

Забележка:ако има няколко слоя вPalette, изберете този, към който искате да добавите коригиращ слой.

Настройки

След като сме избрали желания параметър при създаването на коригиращ слой (например“Яркост/Контраст”), ще се появи съответният прозорец с настройки/свойства. Тук правим необходимите промени, докато визуално наблюдаваме резултата върху платното.

Тук трябва да обърнете внимание на един фин, но много важен детайл -бутон за връзкаАко е изключен, тогава коригиращият слой ще бъде приложен към всички слоеве под него вPaletteАко включите бутона, тогава промените ще засегнат само най-горния слой под корекцията.Важно: този бутон не е наличен за всички типове слоеве.

Сега отидете наПалета със слоеве, където можем да видим коригиращия слой, който създадохме, който автоматично се наименува според избраната опция. Тук можем да включим/изключим видимостта на слоя, както и да видим активността набутона за щракване. Ако е необходимо, щракнете два пъти върху миниатюрата на слоя, за да отворите прозореца с настройки.

Можете да премахнете коригиращ слой по същия начин като нормален. За да направите това, можете да използвате иконата под формата на кошница или просто да натиснете клавишаDel.

Видове коригиращи слоеве

Коригиращите слоеве в програмата са групирани както следва (когато изберете втория начин за добавянето им):

1. Контрол на попълване

Можете да наслагвате конкретенцвят, градиентилимоделвърху избрания слой на изображението. Като пример избрахме„Шаблон“.

Обикновено тези инструменти се използват в комбинация със специален режим на смесване на слоеве, различен от обичайния (например„Умножение“в нашия случай).“Opacity”и/или“Fill”. също могат да бъдат променени

2. Контроли за яркост и контраст

Тази група съдържа следните инструменти:Яркост/Контраст, Експозиция, НиваиКриви.

За последните две опции е възможно да се правят промени както за всички RGB канали, така и за всеки поотделно.

3. Управление на цветовете

Тази група включва инструменти:Живост, Нюанс/наситеност, Цветов баланс, Черно и бяло, Филтър за снимки, Смесител на каналииТърсене на цвят .

С тези инструменти можете до голяма степен да промените оригиналните цветове на снимката.

4. Специални коригиращи слоеве

Инструментите от тази група не са толкова популярни, колкото разгледаните по-горе, но в някои случаи са незаменими.

Това включва функциите:Инвертиране, Постеризиране, Изохелиум, Градиентна картаиСелективна цветова корекция.

Забележка: Както беше отбелязано по-рано, коригиращите слоеве могат да се комбинират.

Заключение

Някои начинаещи до средно напреднали потребители на Photoshop понякога могат да се справят без коригиращи слоеве при обработката на изображения. Но за да се постигне наистина висококачествен резултат, се препоръчва да овладеете този инструмент, т.к. той ще издигне нивото на професионализъм на ново ниво.

Категория: