Закръгляването на ъглите е един от често срещаните методи за „украсяване“ на снимки, за да им се придаде по-оригинален вид, което може да бъде както краен резултат, така и междинен резултат, който ще се използва в по-нататъшна работа. Нека да видим как се изпълнява тази процедура във Photoshop.

Заоблени ъгли

Ще използваме снимката по-долу като пример.

И така, за да заоблите ъглите на снимка във Photoshop, направете следното:

 1. Отворете файла с изображението в програмата, създайте копие на оригиналния слой (“Background”), като използвате клавишната комбинацияCtrl+J .Забележка: Всъщност можете да направите без дубликат и да извършите всички манипулации с основния слой, но е по-удобно - винаги можем да изтрием слоя за копиране, ако нещо не ни харесва и започнете да обработвате снимки отново, като създадете друга.
 2. От страничната лента с инструменти изберете“Заоблен правоъгълник”.
 3. В горния ред с параметри задайте радиуса на заобляне по ваша преценка. В нашия случай сме посочили 40 пиксела.
 4. С натиснат ляв бутон на мишката създайте правоъгълна форма с произволен размер върху платното, т.к. все пак ще го коригираме. Цветът също не е важен.
 5. Натиснете клавишната комбинацияCtrl+T, за да активирате „Безплатна трансформация“. Сега можем да променим размера/позицията/изкривяването на получената правоъгълна форма:
  • Размерът се регулира чрез преместване на маркерите, разположени по периметъра на правоъгълника в желаната посока - с натиснат ляв бутон на мишката. За да запазите оригиналните пропорции, допълнително задръжте натиснат клавишаShiftна клавиатурата. За да приложите новите размери, натиснетеEnter
  • Завъртането на формата (ако е необходимо) също се извършва с помощта на тези маркери. Позиционираме показалеца на мишката от външната им страна и когато се появи характерна стрелка, заоблена в двете посоки, задържайки я с левия бутон на мишката, завъртаме в една или друга посока. Ако задържите едновременно клавишаShift, накланянето ще се извършва на фиксирани стъпки от 15 градуса. Не забравяйте да натиснетеEnter, когато сте готови
  • За да промените позицията на правоъгълника, щракнете с левия бутон някъде вътре в него и като задържите бутона, плъзнете до ново място.
  • Забележка: За повече удобство можете да използвате ръководства, когато извършвате тези операции.
 6. Получете следния резултат върху платното.
 7. Сега задръжте натиснат клавишаCtrlи щракнете върхуPalette върху миниатюрата на слоя с формата. В резултат на това трябва да се появи селекция около него на платното.
 8. Премахнете видимостта на слоя с правоъгълника и превключете към слоя за копиране.
 9. НатиснетеCtrl+Shift+I на клавиатурата, за да обърнете селекцията.
 10. Сега натиснете клавишаDel, за да изтриете селекцията. След това изглежда, че нищо не се е променило, но всъщност не е така. За да видите разликата, трябва да изключите видимостта на слоя“Background”.
 11. Чрез натискане на бързите клавишиCtrl+Dпремахваме селекцията, която вече не ни е нужна. След това в менюто“Изображение”изберете командата“Изрязване”.
 12. В прозореца, който се отваря, задайте параметрите както на екранната снимка по-долу и щракнете върхуOK.
 13. В резултат допълнителните прозрачни пиксели отстрани на снимката ще бъдат премахнати. С това можем да кажем, че работата ни по заоблянето на ъглите приключи успешно. Запазете такива изображения (с прозрачни области) във форматPNG.

Заключение

Така че няма нищо сложно в заоблянето на ъглите на снимка във Photoshop. Целият процес ще отнеме само няколко минути и се състои от прости стъпки с помощта на прости инструменти и настройки.

Категория: