Photoshop ви позволява не само да обработвате готови снимки, но и да създавате свои собствени рисунки/форми. Нека видим как можете да нарисувате една от най-простите геометрични фигури - триъгълник.

Рисуване на триъгълник

Има два различни начина за справяне със задачата. Помислете за двете.

Метод 1: Използвайте инструмента за многоъгълник

 1. Изберете необходимия инструмент от страничната лента на програмата.
 2. С„Многоъгълник“ можете да начертаете равностранен триъгълник и други правилни форми. За да направите това, в горния ред на параметрите, който се появява, посочете необходимия брой страни (в нашия случай 3).Освен това, ако е необходимо, можете да коригирате цвета на запълване, щриха и други параметри.
 3. Отидете до платното и задръжте левия бутон на мишката, за да създадете фигура, чийто размер и наклон могат да се променят по време на рисуване. Получаваме такъв триъгълник според зададените от нас параметри. Във вашия случай резултатът може да е различен.Ако трябва да промените формата, можете да направите това с помощта на функцията“Free Transform”, която се стартира чрез натискане на клавишната комбинацияCtrl+T.

Метод 2: Използвайте ласо

С този инструмент можем да създадем произволен триъгълник с произволно съотношение на страните: мащабен, правоъгълен, равнобедрен и правилен. Например, нека се опитаме да начертаем равнобедрена фигура.

 1. За да не се налага да измервате всичко на око, включете показването на решетката чрез менюто“Изглед” - “Покажи” - “Мрежа”.
 2. Можете също да използвате ръководства за повече удобство. В резултат на това получаваме нещо като това работещо платно, напомнящо на карирана хартия с маркировки.
 3. Изберете от лентата с инструменти„Линейно ласо“.
 4. Създайте селекция под формата на равнобедрен триъгълник с помощта на ласото. За да направите това, щракнете върху правилното място на платното, където искаме да поставим първата точка, след което поставете показалеца там, където искате да фиксирате втората точка. След това щракваме отново и отиваме до третия връх на формата, след което затваряме селекцията, като щракваме отново върху първата точка.Когато всичко е готово, мрежовият дисплей може да бъде изключен, тъй като вече не е необходим. Това става чрез избиране на същата команда като за активирането му (в меню“View”). Можете също да премахнете водачите.
 5. Сега щракнете с десния бутон навсякъде върху платното, след което изберете“Fill”или“Stroke”- зависи от това, което искате да направи със селекцията.
  • Ако е избраноfill, ще се отвори прозорец, където можем да зададем опциите за запълване (преден план/фон/цвят по избор и т.н.). Допълнителни настройки: режим на смесване и непрозрачност.
  • Когато изберетещрих, трябва да посочите ширината му в пиксели, както и цвета и местоположението му (отвътре, отвън или центрирано). Спомагателните настройки са същите като заfill.
  • Забележка:Тези команди могат да се комбинират: т.е. първоfill, след товаstroke (или обратното).
 6. В зависимост от избраната опция, получаваме един от триъгълниците по-долу (изборът може да бъде премахнат с помощта на клавишните комбинации Ctrl+D):
  • изпълнен с цвят;
  • очертан;
  • изпълнено с удар.

Заключение

Така можете да нарисувате триъгълник във Photoshop по два различни начина, всеки по свой начин е добър и приложим в зависимост от крайния резултат, който искате да получите. Във всеки случай, това са доста полезни умения, които трябва да усвоите, за да подобрите професионализма си и владеенето на програмата.

Категория: