Когато обработвате изображения във Photoshop, често се използва маска на слоя, с която можете да извършвате различни действия: да избирате обекти, да скривате/показвате части от картината, да прилагате ефекти към определени области на платното и т.н. Нека да видим как е изградена работата с този инструмент в програмата.

Какво е слой маска

Mask layerили простоmask е невидим слой, който се намира върху основния, към който се прилага.

Маските могат да бъдат бели или черни. Екранната снимка по-долу показва бяла маска, добавена към слоя с правоъгълник.

На маските на слоя работим само с бели и черни цветове, както и с нюанси на сивото. Черният цвят напълно припокрива съдържанието на основния слой, сивият - частично, а белият - показва всичко без припокриване.

Можем да рисуваме определени зони с черно върху бялата маска, за да скрием съответните зони от основния слой върху тях. Това може да стане с четка и всякакви други подходящи за това инструменти. Ето как изглежда вПалитра със слоеве и върху платно.

Възможно е също така да извършите обратното действие - т.е. върху черна маска да рисувате върху определена област с бяло, за да я разкриете.

Създаване на маска

За да направите бяла маска във Photoshop, като изберете желания слой вPalette, щракнете върху съответната икона в долната част на него.

В резултат на това до избрания слой ще се появи маска, с която можем да продължим да работим. Той ще бъде избран автоматично, както можете да видите по квадратните очертания около ъглите на миниатюрата му.

За да създадете черна маска, докато щракнете върху иконата за нейното създаване, задръжте натиснат клавишаAlt на клавиатурата.

Можете да получите черна маска и по друг начин - първо създайте бяла, след това я запълнете с черно.

Попълване на маската

За да запълним маската, използваме същите инструменти, както при работа с обикновени слоеве. Най-очевидният и най-популярен начин е да използватеинструмента „Попълване“ .

Да кажем, че имаме бяла маска. За да получите черно, изберете необходимия инструмент, задайте черно като основен цвят, след което просто щракнете върху платното (в този случай маската трябва да бъде избрана вPalette).

Попълнете черната маска с бяло по същия начин.

Можете също да използвате специални клавишни комбинации за тези действия:

  • Alt+Del - запълване с основен цвят;
  • Ctrl+Del - запълване с фонов цвят.

Попълнете избраната област

При необходимост маската може да се напълни не изцяло, а частично. В този случай трябва да използвате подходящите инструменти, за да създадете селекция.

Например, нека направим кръгла селекция с помощта наинструмента „Oval Marquee“(за да получите равен кръг, задръжтеShiftключ).

След това остава само да запълните избраната област (избирайки инструмента“Fill”щракнете вътре в кръга) с желания цвят и махнете отметката(Ctrl+ D) .

Запълване с градиент

В този случай избираме инструмента„Градиент“ от страничната лента.

В горния ред на параметрите, който се показва, изберете опцията за градиент:“От преден план към фон”или“Черно, бяло” .

На платното, със задържан ляв бутон на мишката, плъзнете показалеца от единия край до другия (в нашия случай отляво надясно).

Получаваме следния резултат.

Забележка: между другото, ако щракнете двукратно върху миниатюрата на маската, ще се отворят нейните параметри, където можем да зададем плътността, разтушаването и т.н.

Използване на нюанси на сивото

На маските сивото е аналог на прозрачността. Работи по следния начин: колкото по-тъмен е нюансът на сивото, толкова повече се вижда съдържанието на основния слой и обратното.

Маска за копиране

За да копирате маска на слой във Photoshop, задръжте натиснат клавишаCtrlна клавиатурата и щракнете върху нейната миниатюра вПалета със слоеве . По този начин ще бъде копиран в клипборда.

Сега създайте или превключете към необходимия слой за копиране и щракнете върху иконата за добавяне на маска. В резултат на това ще получим дубликата, от който се нуждаем.

Обърнете маската

За извършване на инверсия на маската, т.е. заменете цветовете с противоположни, натиснете клавишната комбинацияCtrl+I.

Не забравяйте, че самата маска трябва да бъде избрана вPalette

Изключете или премахнете маската

За да деактивирате маската, задръжте натиснат клавишаShift на клавиатурата и щракнете върху нейната миниатюра.

След това върху него ще се появи червен кръст, което показва, че маската е изключена.

За да включите отново маската, просто щракнете върху нейната миниатюра.

За да изтриете, щракнете с десния бутон върху миниатюрата и изберете необходимата команда от списъка, който се отваря.

Същото контекстно меню предоставя други команди, вкл. изключване.

Заключение

Има много възможности за практическо използване на слой маска във Photoshop (в зависимост от задачата). В рамките на тази публикация се фокусирахме върху теорията, описвайки основните действия и възможности, които този инструмент предоставя на потребителя при обработка на изображения.

Категория: