Очите са най-важната част от лицето, те са един от най-обработените елементи в различни графични редактори, включително Photoshop. Нека видим как можете да направите бели очи от обикновени очи, което ще им придаде мистичен вид.

Правим бели очи

За пример ще използваме очите на известната холивудска актриса Анджелина Джоли.

Да започнем да обработваме снимката. Като част от тази публикация ще работим само върху едното око, т.к. действията за втория са напълно идентични. Алгоритъмът на действията е следният:

 1. Изберете окото с“Pen”. Разгледахме подробно как да използвате този инструмент в другата ни статия - „Как да изрежете обект във Photoshop“.
 2. Щракнете с десния бутон върху избрания път и изберете командата в отвореното контекстно меню“Избор на област”.
 3. Ще се появи малък прозорец. Тук задаваме стойността на параметъра“Feather radius”на 0 px, поставяме отметка в квадратчето до опцията“Smooth”, след което щракнете върхуОК .
 4. Очертанията, избрани с писалката, ще се превърнат в стандартна селекция. Сега натиснете клавишната комбинацияCtrl+J, за да го копирате в нов слой.
 5. Отидете наПалитра със слоеве и създайте друга.
 6. От лентата с инструменти изберете“Четка”. Задайте основния цвят на бяло.
 7. В горния ред на параметрите изберете мека кръгла форма, задайте размера в съответствие с размера на ириса (трябва да е малко по-голям).
 8. Задържайки клавишаCtrl щракнете върху миниатюрата на копирания слой око. В същото време оставаме на най-горния празен слой.
 9. В резултат селекцията, която направихме по-рано, трябва да се появи на платното около окото. Сега кликнете върху ириса няколко пъти с четката, докато бъде напълно боядисан с бяла боя.
 10. Премахнете селекцията, като натиснетеCtrl+D. Доста често след това можете да забележите, че краищата на окото са някак грапави.Те могат да бъдат обработени, например, с помощта на обикновена гума. Ние внимателно вървим там, където е необходимо.
 11. Щракнете отново върху миниатюрата на слоя око, като задържите бутонаCtrl, за да го изберете върху платното. След това създаваме още един нов, като го поставяме отгоре.
 12. Изберете отново“Четка”, но този път задайте цвета й на черно.
 13. В параметрите на инструмента задайте стойностна непрозрачностприблизително на20-30%, размерът се определя индивидуално.
 14. Нарисувайте сянка около краищата на окото, за да стане по-реалистично. След това селекцията може да бъде премахната с помощта на комбинациятаCtrl+D.
 15. ВPalette изключете видимостта на всички слоеве с изключение на оригиналния и превключете към него.
 16. Отидете в раздела„Канали“. Задръжте натиснат клавишаCtrlи щракнете върху миниатюрата на канала“Blue”.
 17. Отидете отново в раздела„Слоеве“, върнете видимостта на всички слоеве и създайте още един нов, като го поставите най-отгореПалети .
 18. На платното виждаме нещо подобно. Изберете четката, задайте цвета й на бяло,opacity - 100%. Сега нарисувайте изцяло акцента върху зеницата.
 19. Премахнете отметката (Ctrl+D) и проверете резултата.
 20. Ако е необходимо, можете да работите малко повече върху краищата на окото (например със същата гумичка), за да изглежда всичко по-естествено.

Заключение

Така успяхме да направим бяло око, както искахме. В нашия случай основната задача беше да демонстрираме самия процес и, разбира се, можете да получите по-добър резултат. Всичко зависи от точността при извършване на всички основни етапи на работа: избор на окото, боядисване, рисуване на сенки и светлини.

Категория: