В допълнение към вградените инструменти и функции, голямо разнообразие от приставки на трети страни са достъпни за Photoshop (инсталирани отделно), които са проектирани да изпълняват най-добре определени задачи. Нека да видим как можете да използвате един от често срещаните добавки -Portraiture от Imagenomic.

Забележка:plugin е малко софтуерно допълнение към основната програма, което разширява функционалността на последната.

Работа с плъгина за портрети

ПредназначениеПортретие ясно от името му - благодарение на него можем да обработваме портрети. Струва си да се отбележи, че много професионалисти предпочитат да обработват снимки ръчно, тъй като използването на плъгин често може да направи кожата невероятно гладка, твърде „размазана“. Но всичко зависи от резултата, който искате да получите, и времето, което планирате да отделите за него. Когато имате нужда от сравнително висококачествена обработена портретна снимка, използването наPortraiture е добро решение. Но когато имате нужда от наистина добро качество, по-добре е да използвате ръчна обработка заедно с плъгин, на който можете да поверите изпълнението на отделни задачи, което ще се справи добре. Нека да разгледаме практически пример.

Преди да продължим да работим сPortraiture върху обработеното изображение, първо отстраняваме всички недостатъци, които считаме за излишни (бръчки, родилни петна и др.). Разгледахме подробно как се прави това в нашата публикация - „Как да ретушираме кожата на лицето във Photoshop“. Снимката по-долу вече е предварително обработена от нас.

Сега да преминем към работа с плъгина:

  1. Първо, копирайте оригиналния слой, като използвате клавишната комбинацияCtrl+J. След това ще работим с дубликат. Това е необходимо, за да можете винаги да се върнете към оригинала, ако нещо се обърка по време на обработката.
  2. Отворете менюто“Филтър”, където избираме елемента“Imagenomic”, след това -“Портрет ” .
  3. След като отворите плъгина, ще забележите, че портретът вече е обработен автоматично (зона за визуализация в центъра на прозореца).Доста често това води до твърде неестествено гладка кожа. В някои случаи това може да е напълно достатъчно, можете просто да приложите настройките, като натиснетеOK Но ние ще разгледаме параметрите по-подробно.
  4. Панелът с настройки е представен в лявата част на прозореца:
    • Най-горният блок“DetailSmoothing”е предназначен за размазване на детайли: фини (Fine), средни (Medium) и големи (Large).Праг - определя силата на параметъра. Тук има важен нюанс - обикновено се получава прекалено „замъглена“ снимка, когато е зададена голяма стойност за изглаждане на фини детайли, така че се опитваме да зададем този параметър на минималната стойност, която дава желания резултат. Други настройки - по ваша преценка.
    • Вторият блок„Маска с тонове на кожата“ ви позволява да персонализирате маската, нанесена върху кожата. Плъгинът задава параметри автоматично, те могат да се коригират ръчно, но най-често стойностите остават по подразбиране.
    • Последният блок„Подобрения“буквално се превежда като„Подобрения“ - той отговаря за тях. Можете да регулирате параметрите по свое усмотрение: острота (Sharpness), омекотяване (Softness), топлина (Warmth), нюанс (Tint), яркост (Brightness) и контраст (Contrast).

Сега, след като се справихме с основните параметри на плъгина, нека се опитаме да направим настройки за нашата снимка. Необходимите стойности се задават чрез преместване на плъзгачите в желаната посока. Важно е да се разбере, че няма единен модел, който трябва да се следва. Всичко е индивидуално, зависи от първоначалното състояние на снимката и крайния резултат, който искате да получите.

Когато настройките са готови, натиснете бутонаOK.

Получете следния краен резултат. Това завършва нашата работа успешно.

Край

По този начин плъгинът Portraiture е чудесен помощник при работа с портрети във Photoshop, което е хубаво да имате в кутията с инструменти на програмата, ако обработката/ретуширането на лица е една от вашите редовни или случайни задачи.

Категория: