От време на време всички се нуждаем от нови снимки за самоличност. Можете да ги направите както в специални студия, така и сами, като обработите подходяща снимка, предварително направена с графичен редактор, например Photoshop. Нека да видим как става това в тази програма.

Забележка: ще ни трябва принтер и специална хартия, за да отпечатаме резултата, в противен случай пак трябва да отидете във фотостудио, за да получите снимки на хартия.

Снимки за самоличност

Нека разгледаме целия процес, като използваме снимката по-долу като пример.

Да се снимаме за паспорт, който има следните основни изисквания:

 • Размер: 34×45mm;
 • Черно-бяло или цветно;
 • Плътен фон: от изцяло бяло до светло сиво.
 • Отстъп от горния край на снимката до главата - около 5 mm;
 • Размер на главата - поне 80% от общия размер на снимката.
 • Други условия: лицето трябва да е строго в анфас, обработката му не е разрешена (промяна на формата на главата, чертите на лицето и т.н.).

Нашата снимка отговаря на горните условия, така че нека продължим.

Забележка: Следните стъпки (с подходящи корекции) са приложими за всеки друг тип снимка: за паспорт, виза и др.

Предварителна обработка

Много снимки могат да бъдат направени по-добри, като си поиграете малко с извивките. Нека се опитаме да го направим с нашата снимка.

 1. Първо натиснете клавишната комбинацияCtrl+J, за да създадете копие на оригиналния слой. Това е необходимо, за да запазите оригинала в оригиналния му вид, което винаги ще ви позволи да се върнете към него и да започнете отначало, ако нещо се обърка по време на обработката.
 2. Създайте коригиращ слой за дубликата„Криви“.
 3. Леко изсветлете снимката, за да се отървете от тъмните участъци. Това става като огънем кривата леко нагоре и наляво (закачаме я с натиснат ляв бутон на мишката).

Създаване на шаблон

 1. Първо трябва да създадем нов документ. Можете да направите това чрез менюто“Файл”или като използвате клавишната комбинацияCtrl+N.
 2. В прозореца, който се отваря, посочете необходимите размери (35×45 мм), резолюция (300 пиксела/инч) и натиснете бутона„Създаване“.
 3. Ако линийките не са активирани в работното пространство, включете ги чрез менюто„Изглед“или чрез горещи клавишиCtrl+R .
 4. След това щракнете с десния бутон върху линийката (хоризонтална или вертикална) и изберете опцията от падащия списък -милиметри.
 5. Нека започнем да създаваме оформлението на платното с помощта на хоризонталните водачи. Разгледахме този инструмент подробно в нашата публикация - „Ръководства във Photoshop: как да активирате, скриете, премахнете“.
  • Нека поставим първия на разстояние 5 mm от горния ръб (допуска се грешка плюс или минус 1 mm).
  • Въз основа на факта, че главата трябва да заема приблизително 80% от общата снимка, нейните размери са приблизително следните: 32-36 mm (вертикално). Взимаме средната стойност - 34 мм и ги измерваме от първия водач, т.е. от горния ръб се оказва 39 мм.
 6. Също така маркирайте средата на платното.
  • За да направите това, първо в менюто„Изглед“ активирайте прилепването към границите на документа.
  • Сега задайте вертикалния водач на 17,5 мм.
 7. Върнете се в раздела с оригиналната снимка.
 8. Щракнете с десния бутон върху слоя с криви (но не върху неговата миниатюра) и изберете командата“Сливане с предишния”.
 9. В резултат на това получаваме обединен слой (дубликат на оригиналния плюс криви), който трябва да бъде избран по подразбиране. Сега натиснете клавишната комбинацияCtrl+С, за да го копирате.
 10. Превключете към документа, който създадохме по-рано, и натиснете комбинациятаCtrl+V, за да поставите копирания слой.
 11. Преминаване към платното. Коригирайте размерите на вмъкнатото изображение, за да пасне на нашето маркиране с водачи. Това може да стане по различни начини (функция" Свободна трансформация"," Мащабиране"или инструмент" Преместване" ) - те са описани подробно в нашата публикация - “Как да преоразмерите избран обект във Photoshop”.Забележка: Ако снимката е твърде голяма и не се побира в работната зона на програмата, можете да намалите мащаба и след това, когато всичко е готово, да се върнете на 100% или друго стойност.

Последен етап

Сега получената снимка трябва да бъде дублирана. Ето какво правим:

 1. Нека създадем друг нов документ със следните настройки:
  • Размер - A6;
  • Резолюция - 300 пиксела/инч;
  • Формат - печат (или международен размер хартия).
 2. Върнете се отново в раздела с обработеното изображение.
 3. Натиснете клавишната комбинацияCtrl+A, за да изберете съдържанието на платното, след това -Ctrl+C, за да го копирате в клипборда.
 4. Отидете до новосъздадения раздел и поставете копираното изображение(Ctrl+V). След това го преместете в горния ляв ъгъл на платното (използвайкиинструмента „Преместване“ ), оставяйки малки празнини от краищата.
 5. Отидете в менюто„Изглед“ и включете интелигентните водачи.
 6. Тъй като нашата снимка все още е в клипборда, натиснетеCtrl+V отново, за да поставите друго копие (или го копирайте отново, както е описано по-горе) . Поставете го до първия и използвайте бързите ръководства, за да ги подравните на същото ниво.
 7. Повторете това действие необходимия брой пъти (да кажем 6), като поставите следващите снимки на 2-ри-3-ти ред.

Заключение

Това завършва нашата работа по създаване на снимки за самоличност във Photoshop. Остава да запазите резултата (във форматJPEG.webpилиPNG) и да го отпечатате на специална фотохартия.

Категория: