Отблясъците са доста често срещан елемент, който се добавя към снимките по време на обработката, за да подчертае блясъка на даден обект и т.н. В същото време можем да използваме както предварително подготвени "заготовки" , така и напълно направени от нас. Нека да разгледаме по-подробно втората опция и да видим как се прилага във Photoshop.

Създаване и запазване на акцент

И така, по-долу ще покажем с конкретен пример как можете да направите оригинален цветен акцент и да го запазите.

Стъпка 1: Създаване

 1. Добавяне на нов документ чрез менюто" Файл"или използване на клавишната комбинацияCtrl+N.
 2. В прозореца, който се отваря, задайте размера на новото платно (в нашия случай - 1600×1600 пиксела), резолюция (ако планирате да печатате - поне200-300 dpi, в други случаи72 пиксела/инчще са достатъчни) и щракнете върху„Създаване“.
 3. ВPalette създайте нов слой.
 4. От страничната лента изберете инструмента“Попълване”. Задайте цвета на предния план на черен, след което щракнете върху платното, за да рисувате върху него.
 5. Отворете менюто“Филтър”и в групата“Рендиране”изберете елемент“Открояване”.
 6. Ще се отвори малък прозорец с настройки на инструмента. Като пример, нека зададем стойностите: яркост - 120%, тип на обектива - 35 мм. Когато сте готови, щракнете върхуOK.
 7. На платното получаваме следния резултат.
 8. Натиснете клавишната комбинацияCtrl+Shift+U, за да обезцветите изображението.
 9. Отидете наPaletteи създайте нов коригиращ слой“Levels”.
 10. В свойствата, които се отварят, задайте настройките по такъв начин, че да направите центъра на осветяването по-ярък и да изчистите малко ореола. Тук всичко е индивидуално и зависи какво точно искате да получите.

Стъпка 2: Оцветяване

Сега трябва да оцветим нашия акцент. За да направите това, можете да използвате един от методите по-долу:

Регулиране на нюанса/наситеността

 1. Създаване на нов коригиращ слой“Hue/Saturation”.
 2. В появилите се свойства включете опцията„Тониране“, след което използвайте плъзгачите, за да зададете желания тон и наситеност (яркостта рядко се регулира).

Градиентно запълване

 1. Създаване на коригиращ слой„Карта на градиента“.
 2. В прозореца с свойства кликваме върху текущата опция, след което ще се появиGradient Editor, където правим желаните настройки. Лявата контролна точка е черният фон, дясната е най-светлата точка на осветяването (центърът му).
 3. Добавете нова точка, като щракнете върху желаното място (под лентата). След това щракнете върху текущия цвят, за да отворитеPalette, където избираме тона/цвета, който харесвате. Когато сте готови, натиснетеOK.
 4. При желание и необходимост можем да добавим една/няколко нови точки, да ги преместим наляво-надясно, както и да заменим цвета на оригиналната бяла точка.

Стъпка 3: Запазване

Преди да запазим подчертаването, което създадохме, първо го поставете в центъра на платното, като премахнете ненужните области. Това може да стане по различни начини, ще опишем пример за работа с„Рамка“:

 1. Изберете инструмента от страничната лента.
 2. Чрез преместване на границите (с натиснат ляв бутон на мишката) поставете осветяването в центъра, след което натиснетеEnter, за да изрежете изображението.
 3. В менюто" Файл"изберете елемент" Запазване/Запазване като"или просто натиснете клавишната комбинацияCtrl+ S.
 4. Изберете формата на изображението (PNGилиJPEG.webp, но първата опция е за предпочитане, за да запазите най-доброто качество), задайте името , посочете пътя до папката за запазване на файла и натиснете бутона“Запазване”.

Добавете акцент към обекта

За да приложите запазеното осветяване към всеки обект във Photoshop (за предпочитане на прозрачен фон), направете следното:

 1. Отворете го в програмата и го плъзнете/копирайте в раздела с обекта.
 2. За да премахнете черния фон около осветяването, вPaletteпроменете режима на смесване на слоя на„Екран“.
 3. Получете следната картина върху платното.
 4. Сега коригирайте размера на осветяването (например, като използвате функцията“Free Transform“), компресирайте го, завъртете го и го поставете на подходящо място.
 5. Чрез натискане на клавишната комбинацияCtrl+J копирайте получения слой.
 6. Завъртете осветяването на дублирания слой, като го поставите под прав ъгъл спрямо първия.
 7. Задържайки клавишаCtrlна клавиатурата, последователно щракайте върху слоевете с осветени елементи. След това щракнете с десния бутон върху някой от тях и в контекстното меню, което се отваря, изберете командата“Merge Layers”.
 8. Най-вероятно обединеният слой отново ще трябва да бъде настроен на режим на смесване„Екран“.
 9. Задържайки клавишаCtrl щракнете върху миниатюрата на оригиналния слой, за да изберете съдържанието му върху платното.
 10. Натиснете комбинациятаCtrl+Shift+I, за да обърнете селекцията, след това изтрийте всичко ненужно (в нашия случай черни ленти), като натиснетеDel ( Backspace) ).
 11. Премахнете отметката сCtrl+D и сте готови.

Заключение

И така, работата ни по създаване, запазване и прилагане на собствено и уникално отблясък във Photoshop приключи успешно. Във вашия случай резултатът може да е напълно различен (по форма, цвят, размер и т.н.). Всичко зависи от визията на крайния резултат и начина на реализиране на творческата идея.

Категория: