Кръглата снимка е много често срещан тип снимки, които се използват активно по различни начини, например като аватари в различни сайтове, форуми, социални мрежи и др. Нека да видим как можете да направите кръгла снимка от обикновена правоъгълна или квадратна снимка във Photoshop.

Създаване на кръгла снимка

Можете да се справите със задачата по различни начини. Ще разгледаме два често срещани и доста прости метода, които лесно могат да бъдат овладени и приложени на практика. Нека ги демонстрираме на примера на снимката по-долу.

Метод 1: използвайте селекция

Отворете изображението в програмата и се захващайте за работа.

 1. Изберете инструмента“Oval Marquee”от групата“Select” в страничната лента.
 2. С натиснат ляв бутон на мишката създайте селекция с желания размер върху платното в областта, където е необходимо. За да го направите строго кръгъл, първо задръжте и задръжтеShift клавиша на клавиатурата.Забележка:Ако селекцията не е там, където трябва да бъде в крайна сметка, не се притеснявайте. Можем да го преместим с помощта на същия натиснат ляв бутон на мишката (в този случай трябва да бъде избран който и да е инструмент от групата“Избор”). В случай, че кръгът е твърде голям, просто щракнете някъде извън него, за да премахнете отметката, след което можем да опитаме отново.
 3. Когато сте готови, натиснетеCtrl+J на клавиатурата, за да копирате селекцията на нов слой.
 4. ВPalette премахнете или изключете видимостта на оригиналния слой. В нашия случай ще изберем втория вариант.
 5. Получете кръгла снимка върху платното с прозрачно свободно пространство наоколо, което трябва да се премахне.
 6. В менюто„Филтър“изберете елемент„Изрязване“.
 7. В прозореца, който се отваря, маркирайте опцията" Прозрачни пиксели", в блока за изрязване изберете всички опции (отгоре, отдолу, отдясно, отляво) и натиснетеОК .
 8. Всичко е готово, успяхме да направим кръгла снимка на прозрачен фон, която остава само да запазим катоJPG.webpилиPNG ако искате да запазите прозрачността .

Забележка:вместоизрязванеза изрязване на изображението, можете също да използвате инструмента„Рамка“(в страничната лента) или функция„Изрязване“(в менюто„Изображение“).

Метод 2: Нанесете изрязваща маска

 1. Създайте нов слой вPalette.
 2. Както при първия метод, създайте селекция с помощта на" Oval". След това щракнете с десния бутон в получения кръг и изберете“Fill”. от контекстното меню, което се появява.
 3. В прозореца, който се отваря, за параметъра“Content”посочете“Color”, след коетоЩе се появи палитра, където избираме всеки цвят/нюанс, който харесвате. Потвърдете действието, като натиснете бутонаOK (и в двата прозореца).
 4. Получете кръг, запълнен с избрания цвят върху платното. Вече не се нуждаем от селекцията по пътя, така че я премахваме с комбинациятаCtrl+D.Забележка:вместо да създавате овална област и да я рисувате, можете да използвате инструмента„Елипса“.
 5. Върнете се къмPalette и поставете слоя с оригиналното изображение най-отгоре.Моля, имайте предвид, че това ще работи само ако слоят не е заключен. Можете да разберете това по иконата под формата на ключалка. Можете да го отключите, като просто щракнете върху тази икона.
 6. На клавиатурата задръжте клавишаAlt, преместете показалеца на мишката върху границата между слоевете и когато видим квадратна извита стрелка надолу, щракнете с левия бутон на мишката бутон.
 7. Получете следния резултат. Това означава, че сме закотвили съдържанието на най-горния слой към кръга/формата отдолу.
 8. Всичко е готово, отново получихме кръгла снимка, която остава само да изрежем и запазим.

Заключение

И така, току-що видяхме как във Photoshop, използвайки стандартни прости инструменти, можете да получите кръгла снимка от обикновена снимка. Това може да стане по поне два различни начина, като и двата са доста лесни за изпълнение и няма да отнемат много време.

Категория: