Един от най-важните организационни моменти в подготовката на почти всяко събитие е създаването на плакат за него, който ще даде на потенциалната аудитория кратка информация за предстоящото събитие: тема, време / място и др. По-долу практичен пример показва инструкции стъпка по стъпка, с които можете да направите прост плакат със собствените си ръце с помощта на Photoshop.

Създаване на плакат

Първо, нека изберем изображение (рисунка), отговарящо на темата, което ще използваме като фон на плаката. Да кажем, че в нашия случай това е състезание по дрифт, така че избираме ефектна снимка с „плъзгаща се“ кола.

Сега нека започнем да създаваме плаката:

 1. Отворете изображението в програмата.
 2. Създаване на нов документ с необходимите параметри: дължина и ширина (по-удобни и разбираеми в сантиметри), резолюция, цветен режим. Тъй като това е плакат, който най-вероятно ще трябва да бъде отпечатан в бъдеще, размерът трябва да е достатъчно голям, за предпочитане е резолюцията да е поне 200-300 dpi. Между другото, предвид този фактор, оригиналното фоново изображение също трябва да е голямо.
 3. Върнете се в раздела със снимката, копирайте я и я поставете в нов документ, коригирайте размера, позицията, изрежете ненужните части, ако е необходимо. Има много опции за изпълнение на действията, описани в този параграф, така че ние избираме най-удобните и познати инструменти и функции.
 4. От страничната лента с инструменти изберете„Правоъгълник“.
 5. Създайте правоъгълна форма с желания размер. В нашия случай от лявата страна, до цялата височина на платното.
 6. В горния ред на опциите на инструмента можем да зададем цвета на формата, да коригираме щриха и т.н. Да изберем червен нюанс, т.к. свързва се със спорта.
 7. Отидете наПалета със слоеве, където можем да променим непрозрачността и нивото на запълване на слоя с фигури. Задайте първия параметър на 85%.
 8. Щраквайки два пъти вPaletteвърху слоя (но не върху неговото име или миниатюра), можем да отворимСтил на слоя, където можем да го настроим фино (да добавим щрих, сенки, блясък и т.н.). Като пример, нека очертаем формата с бял цвят отвън (ширина - 1px), за да я отделим от останалата част от изображението.
 9. Създайте още няколко правоъгълника по същия начин (в зависимост от планирания брой информационни блокове):
  • в горния десен ъгъл на платното;
  • в долната част - за останалата част от ширината.
 10. Сега, след като всички блокове са създадени и поставени на местата си, нека започнем да добавяме текстова информация към тях. За да направим това, ще използваме инструмента“Текст” (хоризонтален или вертикален).
 11. Има много опции за дизайн на текстовия слой. Като цяло се конфигурират следните параметри: шрифт, цвят, размер, подравняване, разтягане (т.е. разстояние между знаците), прозрачност, щрих, сянка и др. Настройките се правят в свойствата (на екранната снимка по-долу) и в стила на слоя.
 12. В нашия случай получаваме следния резултат.
 13. Сега добавяме лога на марката и други графични елементи към плаката (ако е необходимо). Те могат да бъдат групирани, например, отделно за спонсори, участници и др.
 14. И накрая, не цялата информация трябва да бъде поставена в предварително създадени фигури. Например, в нашия случай поставихме думата“Final” точно над фоновото изображение, като го очертахме, премахнахме запълването и добавихме вътрешно сияние.
 15. Като цяло процесът на създаване на плакат може да се счита за успешно завършен. Ние го запазваме във форматPNGилиPDFи можем да го отпечатаме. РазширениетоJPEG.webp е нежелателно, т.к. качеството ще се загуби при запазване.

Заключение

И така, ние демонстрирахме една от опциите за създаване/дизайн на плакат във Photoshop. Във вашия случай резултатът може да се окаже напълно различен, всичко зависи от решенията, взети на всеки етап от създаването на крайния продукт. Но като цяло алгоритъмът е следният - обмисляме местоположението на информационните блокове, добавяме необходимия текст и графични елементи.Част от информацията, ако изглежда добре, можем да поставим директно върху самото фоново изображение.

Категория: