Една от най-честите задачи, изпълнявани от графичните редактори, е реставрацията на стари снимки. Но в някои случаи, въз основа на творческа идея и други цели, се изисква, напротив, да се състари модерна снимка, придавайки й, така да се каже, „опърпан“ вид с недостатъци и цветове, характерни за ретро снимки (сепия или нещо подобно). Нека да разгледаме практически пример как това може да се направи във Photoshop.

Процес на стареене на снимки

Цялата работа може да бъде разделена на 3 етапа. Ще използваме снимката по-долу като пример.

И така, нека започнем нашата задача.

Етап 1: обработка на изображения

 1. Отваряйки файла в програмата, натиснете комбинациятаCtrl+J на клавиатурата, за да създадете дубликат на оригиналния (фонов) слой, с който ще продължим да работим.
 2. Отидете в менюто" Filter", в което избираме" Gaussian Blur"(в групата"Размазване ”).
 3. Задайте радиуса на такава стойност, че да направите изображението леко „размазано“. Щракнете върхуOK, за да приложите инструмента.
 4. ВPaletteщракнете върху иконата за създаване на нов коригиращ слой и изберете“Hue/Saturation”.
 5. В настройките, които се показват, отбележете функцията„Тониране“. След това за“Color tone” задайте стойност от около 40 до 60. Оставете другите параметри непроменени.
 6. За допълнително удобство, натиснете комбинациятаCtrl+Shift+Alt+E, за да създадете печат на всички слоеве.
 7. В менюто“Филтър”в групата“Шум”изберете функцията“Добавяне на шум”.
 8. В отворените настройки маркирайте равномерното разпределение, поставете отметка в квадратчето до“Монохромен”, след което задайте стойността на ефекта, която ще ви позволи да постигнете желания резултат (в нашия случай - 7%). Когато сте готови, натиснетеOK.

Това завършва обработката на оригиналното изображение. Но за да състарите наистина снимка с високо качество, трябва да добавите недостатъци към нея, както и да „прехвърлите“ резултата върху стара хартия.

Стъпка 2: добавете драскотини

Първо, трябва да намерим подходяща текстура с драскотини, например в интернет. Като пример ще използваме тази опция.

Ето какво правим след това:

 1. Отворете файла с текстурата във Photoshop и го копирайте в нашия проект. Това може да стане по различни начини. Например, изберете цялото платно с помощта на клавишната комбинацияCtrl+A, след което натиснетеCtrl+C, за да копирате селекцията. След това превключваме на раздела с нашето изображение и натискаме комбинациятаCtrl+V, за да поставим. В резултат на това текстурата ще се появи вPalette като отделен слой.
 2. Сега трябва да преоразмерим слоя, за да пасне на височината и/или ширината на платното (например, като използваме функцията" Free Transform" ). Или можем да оставим само фрагмента, от който се нуждаем, във видимата част на платното.
 3. След това обърнете слоя, за да превърнете черните/сивите драскотини в бели. За да направите това, натиснете клавишната комбинацияCtrl+I. Ако имате текстура с бели драскотини, не е необходимо да правите тази стъпка.
 4. ВPaletteизберете режима на смесване за този слой -“Мека светлина”. Ако е необходимо, коригирайтенивото на непрозрачност, ако ефектът е твърде очевиден (в нашия случай го задайте на 70%).
 5. И така успяхме да добавим драскотини към снимката.
 6. Създайте печат на всички слоеве, като използвате комбинациятаCtrl+Shift+Alt+E и продължете напред.

Етап 3: „прехвърляне“ на стара хартия

Сега остава само да прехвърлите снимката върху старата хартия. Подходяща текстура може да се намери и в интернет. Ето какво ще използваме.

Нашите следващи стъпки:

 1. Копирайте текстурния слой в проекта по същия начин, както направихме с драскотините. След това коригираме неговия размер и позиция според нуждите.
 2. ВPalette го поставете под предварително създадения отпечатък на слоя.
 3. Превключете към най-горния слой и задайте неговия режим на смесване“Мека светлина”.
 4. Върнете се към слоя с текстурата и създайте бяла маска на слоя за него, като щракнете върху съответната икона.
 5. От страничната лента изберете“Четка”. Основният цвят трябва да е черен.
 6. Задайте следните параметри на инструмента: форма - мека кръгла, непрозрачност - на ниво 40-50%. Размерът зависи от резолюцията на изображението, в нашия случай нека е 100 пиксела.
 7. ВPalette щракнете върху миниатюрата на маската на слоя, за да я изберете.
 8. Разходка с четката по цялото платно. Твърде светлите участъци могат да бъдат пребоядисани.
 9. Понякога след толкова много третирания, които сме приложили, е необходима окончателна корекция на цвета (чрез„Hue/Saturation“коригиращ слой). В нашия случай сме доволни от резултата. Но можете леко да коригирате нивата. За да направите това, преминете към най-горния слой и отново направете копие на всички слоеве (Ctrl+Shift+Alt+E).
 10. Създаване на нов коригиращ слой„Нива“.
 11. В свойствата, които се отварят, задайте контролните точки по свое усмотрение, придавайки на снимката вида, който искате.
 12. Това приключва нашата работа.

Заключение

По този начин състаряването на почти всяка снимка във Photoshop е доста лесно. Но ще трябва да бъдете търпеливи, тъй като в процеса на изпълнение на задачата ще се използват различни инструменти и техники, чието разработване и прилагане ще отнеме малко време, въпреки че са сравнително прости.

Категория: