По време на обработката на изображението във Photoshop и други графични редактори, когато изображението е увеличено твърде много или малки обекти са изрязани небрежно, можете да наблюдавате така наречените „стълби“ по контура. Да видим как можем да премахнем тези пиксели.

Гладки пиксели

Има два начина за изпълнение на задачата, всеки от които ще бъде обсъден по-долу.

Ще използваме обекта по-долу като пример. Ако го погледнете в оригиналния му размер и 100% мащаб, тогава всичко изглежда наред.

Но ако увеличите мащаба, има пиксели около краищата, които трябва да бъдат премахнати, което ще направим.

Метод 1: използвайте функцията „Избиране и маскиране“

 1. По всеки удобен начин избираме обекта, върху който планираме да работим в бъдеще. Например, можете да използвате инструмента“Бърз избор”.
 2. Използвайки левия бутон на мишката, преместете върху обекта, за да го изберете.Ако е необходимо, размерът на инструмента и другите му параметри могат да бъдат променени по ваша преценка за по-лесно използване.
 3. Сега в лентата с опции натиснете бутона“Избиране и маскиране”(в някои версии на програмата -“Прецизиране на ръба” ).
 4. Ще се появи прозорец с настройки, където избираме изгледа -“На бяло”, ако обектът не е разположен на прозрачен фон. Това ще улесни визуалното проследяване на направените промени. В нашия случай това не е необходимо и го демонстрираме само като пример.
 5. Сега нека започнем да задаваме параметрите. Ние задаваме стойностите, които ще ви позволят да изгладите ръбовете възможно най-ефективно. Екранната снимка по-долу показва стойностите за нашия обект, във вашия случай те може да са различни.
 6. Когато всичко е готово, в долната част на свойствата изберете" Нов слой с маска на слоя"за параметъра" Изход към"и щракнете върхуOK.
 7. Вземете вPalette отделен слой с обработения обект.
 8. Така успяхме да премахнем пикселите, т.е. направете ръбовете на обекта по-гладки, отколкото са били първоначално. Тук си струва да се има предвид, че не винаги е възможно напълно да се отървете от пикселните стълби. Всичко зависи от оригиналното изображение/обект, резолюция и качество.

Метод 2: използвайте „Перото“

 1. От страничната лента с инструменти изберете“Pen”.
 2. С него очертаваме зоната с лоши пиксели, която планираме да обработим. Обсъдихме как да работим с инструмента в отделна публикация.
 3. Щракнете с десния бутон върху платното в която и да е точка и изберете елемент от отвореното контекстно меню„Избор на област“.
 4. Ще се появи малък прозорец, в който задаваме параметрите за избор. Не забравяйте да поставите отметка в квадратчето до“Smooth”, а за“Feather radius”1-2 пиксела са достатъчни. Когато сте готови, натиснетеOK.
 5. Виждаме, че на платното се е появила селекция. Сега всичко, което остава, е да натиснете клавишаDelete на клавиатурата, за да изтриете този раздел.
 6. НатиснетеCtrl+D, за да премахнете избора и да оцените резултата.

Като пример показахме обработката само на малка площ. За да изгладите всички ръбове на обект:

 1. Изберете го сPen. Тогава ние също формираме селекция.
 2. Инвертиране на селекцията чрез клавишна комбинацияCtrl+Shift+I.
 3. Получете селекция от всички секции на платното извън нашия обект. Сега остава само да натиснете клавишаDel, за да ги изтриете.
 4. Това е всичко, което трябваше да направим, за да премахнем стълбата по контура.

Забележка:Ако ръбовете са твърде размазани, можете да ги направите малко по-остри. За да направите това, в менюто“Филтър”изберете“Неостър контур”.

В прозореца, който се отваря, задайте необходимия" Радиус", който ще ви позволи да добавите желаното ниво на острота и натиснетеOK .

Това завършва работата ни по изглаждането на пикселната стълба.

Заключение

Така че има поне два начина за премахване на пиксели от краищата на обект във Photoshop. Изборът на конкретен метод зависи от качеството на изходния материал, който се планира да бъде обработен, както и от желанието да се използва една или друга опция.

Категория: