Водните знаци се добавят към снимките по различни причини - защита на авторски права, обяснения и др. Но в някои случаи става необходимо, напротив, да се премахнат такива белези от изображенията, за да бъдат отново „чисти“. Нека да видим как се прави във Photoshop.

Премахване на водни знаци

Можете да се справите със задачата по различни начини. Като пример ще използваме снимката по-долу с често срещан тип воден знак - полупрозрачен текст.

Метод 1: изрязване на снимка

Този метод е приложим само когато водният знак е разположен в ъгъла или близо до краищата на изображението. И ако няма нищо важно в тези области, можете просто да изрежете (подходящо за нас).Обсъдихме тази процедура подробно в отделна публикация - „Как да изрежете снимка във Photoshop“. Като пример ще използваме„Рамка“

 1. Изберете инструмента от страничната лента.
 2. Коригирайте размерите така, че надписът да остане извън видимата част. Когато сте готови, натиснетеEnter.
 3. С това можем да кажем, че работата е завършена. Но още веднъж подчертаваме, че методът е много условен и далеч не винаги е подходящ.

Метод 2: попълване със съдържание

Този метод може да се счита за по-универсален. И така, извършваме следните действия:

 1. Създайте копие на оригиналния слой, като натиснете клавишната комбинацияCtrl+J. След това ще работим с дубликат. Това ще ни позволи винаги да се връщаме към оригинала и да започваме отначало, ако нещо се обърка в процеса на обработка на изображението.
 2. Вземете инструмента„Правоъгълна област“ от страничната лента.Забележка:Понякога„Овална зона“ или дори специални инструменти (писалка, ласо или магическа пръчка) са по-добри за избор
 3. Използвайки левия бутон на мишката, изберете знака възможно най-близо до неговите граници.
 4. Щракнете с десния бутон в избраната област и изберете командата от отвореното контекстно меню“Попълване”.
 5. Ще се появи малък прозорец, в който кликваме върху текущата стойност срещу параметъра“Съдържание”. В предложения списък се спираме на опцията“Content-aware”. След това натиснетеOK.
 6. Това действие премахна водния знак. Натиснете клавишната комбинацияCtrl+D, за да премахнете избора и да оцените резултата.
 7. Вълничките на водата помагат да се скрият следите от изтриване на надписа и този резултат е напълно достатъчен в нашия случай.

Метод 3: използвайте инструмента за печат

Нека разгледаме по-сложен случай, кодводен знак, поставен върху нееднородна област.

За да премахнете надписа, трябва да поработите малко. Така че да започваме:

 1. Частта от знака, която е на фона на вода, също може лесно да бъде премахната с помощта на запълване, съобразено със съдържанието.Това действие може да се повтори за други области, ако не е възможно да изберете всичко наведнъж.
 2. “Stamp” ще ни помогне допълнително. Анализирахме подробно работата с него в публикацията „Инструментът за печат във Photoshop“. Изберете инструмент от страничната лента.
 3. След задаване на необходимите параметри (размер, форма, твърдост) вземаме проба от “чистата” зона до надписа, която планираме да пренесем в нея по-късно. Това става чрез щракване с левия бутон на мишката, докато държите натиснат клавишаAlt на клавиатурата. В този случай курсорът трябва да приеме формата на „гледка“. За удобство можете да увеличите изображението.
 4. Сега щракнете върху надписа до взетата проба, за да рисувате върху нея.
 5. По същия начин преминаваме през останалите секции. Най-важното в този процес е търпението и точността. Необходимо е да се опитате да вземете проби възможно най-близки и подходящи по съдържание до тези области на водния знак, които трябва да бъдат боядисани.В нашия случай получихме следния краен резултат.

Заключение

По този начин можете да премахнете воден знак във Photoshop по различни начини - всичко зависи от оригиналното изображение, вида на знака и местоположението му. Понякога ще бъде достатъчно просто да изрежете снимката. В други случаи можете да използвате запълване в зависимост от съдържанието или да използвате инструмента Stamp, за да замените определени области.

Категория: