Доста често в процеса на обработка на изображението е необходимо да се премахне фона, за да се получи „чист“ обект на прозрачен фон, който след това може да се използва за различни творчески цели. Нека видим как във Photoshop можете да премахнете един от най-често срещаните фонове - черния.

Премахване на черен фон

Ще използваме снимката на ябълка по-долу като пример.

Може би най-често срещаният начин е да изрежете обект с помощта на подходящите инструменти. Подобна процедура обаче често изисква много усилия и време, което означава, че не винаги е подходяща, когато трябва да свършите работата бързо. Освен това, когато става въпрос за няколко единици, десетки или дори стотици снимки, подобна дейност ще отнеме повече от един час ценно време.Така че нека преминем към по-бързи начини за свършване на работата.

Метод 1: използвайте интелигентни инструменти

Ако фонът е от същия тип и черният е точно такъв, тогава той може да бъде премахнат с помощта на два специални инструмента -“Magic Wand”и“ Magic Eraser”Разгледахме пръчката подробно в отделна публикация, така че нека разгледаме по-отблизо гумичката. Така че да започваме:

 1. Първо натиснете клавишната комбинацияCtrl+J, за да копирате оригиналния слой. Това е необходимо, за да можете винаги да се върнете към оригинала, ако нещо се обърка по време на обработката.
 2. Премахване на видимостта от оригиналния слой, като остава върху дубликата.
 3. Вземете инструмента от страничната лента“Magic Eraser”.
 4. Кликнете върху платното на черния фон на всяко удобно място.След това фонът ще бъде премахнат успешно, но можем да забележим, че има черен ореол около ябълката, който почти винаги се появява след използване на магическа гума или пръчка. Но се премахва доста просто.
 5. Задържайки клавишаCtrl на клавиатурата, щракнете с левия бутон върху миниатюрата на копирания слой.
 6. Трябва да се появи трептяща селекция около ябълката на платното. След това в менюто“Избор”изберете елемента“Компресиране”в групата“Модификация”.
 7. В прозореца, който се отваря, посочете стойността, с която да компресирате селекцията по краищата, и натиснетеOK. В нашия случай 2 пиксела са достатъчни.
 8. Границите на избраната област трябва да се изместят малко навътре. Остава само да премахнете ненужните зони извън тях. В страничната лента с инструменти изберете който и да е инструмент от групата“Избор”.
 9. Щракнете с десния бутон където и да е върху платното и изберете„Инвертиране на селекцията“Или вместо това можете просто да натиснете клавишната комбинацияCtrl +Shift+IВ този случай не е необходимо да избирате инструмент за избор.
 10. Виждаме, че вече всичко е избрано на платното, с изключение на самата ябълка. Натиснете клавишаDel на клавиатурата, за да изтриете селекцията, която включва черния ореол.
 11. ИзползвайтеCtrl+D, за да премахнете селекцията. Това е всичко, което трябваше да направим във Photoshop, за да премахнем черния фон от нашата снимка.

Метод 2: промяна на режима на смесване

Тази техника може да работи само ако обектът се планира да бъде поставен на различен тъмен фон в бъдеще. Също така е желателно самият обект да е в светли цветове или дори бял, но това не е задължително условие. И така, нашите действия:

 1. Първо създайте отново дубликат на оригиналния слой, след което изключете видимостта на оригинала.
 2. Създайте нов слой под дубликата, след което го запълнете по всеки удобен начин. Или можете да прехвърлите слой от друг проект.
 3. Избирайки копирания слой с ябълка, щракнете върху текущия режим на смесване (по подразбиране е„Нормален“).
 4. Изберете от предложените опции„Екран“.
 5. Както виждаме, цветовете на платното са се променили, но бих искал да върна ябълката в първоначалното й състояние.
 6. Създайте маска на бял слой за фон.
 7. На страничния панел изберете“Четка”, изберете черен като основен цвят.
 8. Задайте параметрите на инструмента (форма - кръгла, твърдост и размер - в зависимост от обработваното изображение, други настройки - по желание).
 9. Намирайки се върху маската, прекарваме четката върху цялата ябълка, като по този начин я разкриваме. Опитваме се да го направим възможно най-внимателно, без да навлизаме в самия фон.
 10. Впанела със слоеве виждаме нещо като следната снимка.

Този метод не е толкова добър, колкото първия, т.к можете да видите, че ръбовете на ябълката са останали незавършени. Но с тази техника можете бързо да наслагвате обект върху нов фон, за да проверите тяхната съвместимост, след което вече можете да направите всичко спретнато по други по-подходящи начини.

Метод 3: Комбиниран

Това е начинът, който в някои случаи дава най-добър резултат. Нашите действия:

 1. Създаване на коригиращ слой за дубликата„Нива“.
 2. В отворените настройки преместете десния плъзгач в най-лявата позиция. Фонът трябва да остане черен.
 3. Впалитрата със слоеве изберете отново дублирания слой.
 4. Превключете към раздела„Канали“. Алтернативно щракнете върху миниатюрите на канала, за да изберете най-контрастния. В нашия случай е червено или зелено.
 5. Задържайки клавишаCtrl на клавиатурата, щракнете върху миниатюрата на избрания канал, за да създадете селекция.
 6. Връщаме се къмПалета със слоеве, където създаваме маска за дубликата. Той трябва автоматично да приеме формата на създадената селекция. Изключете показването на слоя с нива. Ако е необходимо, можете да използвате бяла четка върху маската, за да преминете през всички области, които не са напълно боядисани.
 7. След това отново трябва да премахнем черния ореол. За да направите това, задръжте натиснат клавишаCtrl и щракнете върху миниатюрата на маската.
 8. Както при първия метод, приложете функцията“Compress” (задайте 2 пиксела), след което обърнете селекцията.
 9. Изберете четка, задайте цвета й на черно и рисувайте върху ореола. Тук можете да действате смело, т.к. нищо допълнително извън избраната област няма да бъде боядисано.
 10. НатиснетеCtrl+D, за да премахнете избора и да проверите резултата.

Заключение

Така че има много начини да премахнете черния фон от изображение във Photoshop, всичко зависи от качеството на резултата, който искате да получите, както и колко време и усилия смятате да отделите за изображението обработка.

Категория: