Снимането на зелен фон (или така нареченият „цветен ключ“) е доста често срещана техника, използвана от фотографи, видеооператори и режисьори, за да могат по-късно да заменят този фон с друг. Зеленият цветови ключ е най-често използваният, въпреки че има и други цветове, като синьо. Основното нещо е да обмислите подробно композицията на рамката, така че по-късно, когато се насложи друг фон, всичко да изглежда органично и естествено. Но първо трябва да премахнете този много зелен фон. Нека да видим как това може да стане във Photoshop.

Премахване на зелен фон

В Photoshop има доста различни методи за премахване на фон. Но сред тях можем да отделим метод, който според нас е най-оптималният в този случай. Нека го демонстрираме на практически пример - ще премахнем цветния ключ на снимката на певицата и актриса Селена Гомез.

Забележка: Крайният резултат до голяма степен зависи от оригиналното изображение. Желателно е обектът/човекът, около който се премахва фона, да не съдържа зелени цветове и нюанси, в противен случай задачата ще стане значително по-сложна или напълно невъзможна.

И така, алгоритъмът на действията е следният:

 1. В менюто“Image”изберете елемента“Lab”в групата“Mode”.
 2. Отидете в раздела" Канали", където кликваме върху реда" a" . Така само този канал ще остане видим.Забележка:Ако разделът е затворен, можете да го активирате в менюто„Прозорец“.
 3. На платното виждаме нещо като следната снимка.
 4. Копирайте канала. За да направите това, щракнете с десния бутон върху него и в контекстното меню, което се отваря, изберете“Създаване на дублиран канал”.В малкия прозорец, който се появява, посочете името на копието и щракнете върхуOK.Можете също да копирате, като плъзнете канал върху иконата за създаване на нов. В този случай не е необходимо да посочвате името допълнително.
 5. В резултат получаваме следния резултат.
 6. В менюто" Редактиране"изберете елемент" Попълване"или просто натиснете клавишната комбинацияShift+F5.
 7. В прозореца, който се показва, изберете режима„Наслагване“, задайте параметъра„Съдържание“на бяло и щракнете върхуОК .
 8. Това е, което получаваме на платното.
 9. Сега направете същото, но този път с черен цвят.
 10. Въпросът е фигурата да бъде напълно бяла, а фонът около нея черен.
 11. Ако е необходимо, можете отново да запълните с припокриване, само че този път първо с черно, след това с бяло. Най-често едно повторение е достатъчно, за да постигнете желания резултат (както в нашия случай). Но понякога може да отнеме няколко повторения.
 12. Приключихме работата с канала, сега отидете наПалета със слоевеи създайте дубликат на оригиналния, като натиснетеCtrl+J.
 13. Върнете се към каналите и щракнете върху копието“a”.
 14. Задръжте натиснат клавишаCtrl на клавиатурата и щракнете върху миниатюрата на канала, за да създадете селекция по пътя.
 15. Сега щракнете върху канал“Lab”, за да се покажат всички цветове.
 16. Върнете се къмПалета със слоеве, където добавяме маска на слоя за дубликата.
 17. В резултат на това действие зеленият фон ще бъде премахнат. За да проверите това, изключете видимостта на фоновия слой.

Обработка на краищата на обекта

На пръв поглед изглежда, че напълно сме премахнали зеления фон. Но всъщност, ако увеличим изображението, можем да видим, че някъде то остава под формата на зелена граница с различна дебелина. Има и скъсани ръбове и др.

И понякога дори не е необходимо да увеличавате, за да видите недостатъците. Нека ги оправим:

 1. ЗадръжтеCtrl щракнете върху миниатюрата на маската на слоя, за да заредите селекцията.
 2. Изберете произволен инструмент за избор от страничната лента.
 3. В горния ред с опции натиснете бутона“Select and Mask”(или“Refine Edge”).
 4. Ще се появи прозорец, в който можем да изгладим ръбовете и да премахнем ненужните елементи. За да направите това, изберете изгледа“На бяло”(по този начин ще бъде по-лесно да проследявате визуално промените) и задайте параметрите“Изглаждане”и“Shift edge”по такъв начин, че да получите най-приемливия резултат. Когато всички настройки са готови, изберете изхода на“Нов слой с маска на слоя”и натиснетеOK
 5. Картината изглежда много по-добре и по-завършена. Някои зелени площи все още остават, но те могат да бъдат премахнати ръчно.
 6. За да направите това, изберете“Четка” от страничната лента.
 7. Задайте размера на четката (зависи от третираните зони), твърдостта й (препоръчва се около 50%), формата - кръгла. Не забравяйте да изберете черен като основен цвят.
 8. Уверете се, че маската на слоя е избрана, преминете през всички проблемни области. Можете да промените размера на четката, докато рисувате.
 9. Това завършва работата ни по премахване на зеления хрома ключ. Сега актрисата може да бъде поставена на всеки друг фон според творческата идея.

Заключение

Така, следвайки плана за действие, описан по-горе, можете успешно да премахнете зеления фон от снимка във Photoshop, като я направите прозрачна.Приложените инструменти и функции са доста прости и не изискват специални умения, което ще направи процеса на обработка на изображения приятен и не много трудоемък.

Категория: