За да завършите почти всяка графична работа, е необходим подходящ фон. Нека видим как може да се запълни с определен цвят или да се запълни с избрано изображение.

Попълване на фона

Метод 1: задайте цвета при създаване на нов документ

В този случай ние предварително избираме цвета, който ще се използва като фон (при създаване на нов документ). За да направите това:

 1. В менюто" Файл"изберете елемент" Създаване"(или просто натиснете клавишната комбинацияCtrl+ N ).
 2. Ще се появи прозорец, в който се интересуваме от параметъра“Съдържание на фона”Кликнете върху текущата стойност (по подразбиране е“Бяло”), в падащия списък изберете желаната опция и натиснете бутона “Създаване” (не забравяйте да зададете други параметри, като размери, разделителна способност, цветен профил и т.н.).д.):.
  1. “Черен” - както подсказва името, фонът на създадения документ ще бъде боядисан в черно.
  2. “Цвят на фона” - документът ще бъде запълнен с цвета, избран като цвят на фона на лентата с инструменти.
  3. “Прозрачен” - документът ще бъде създаден с напълно празен (прозрачен) фон.
 3. Също така, можем да щракнем върху малкото квадратче до“Фоново съдържание”, след което ще се появиPalette, в която можем да зададем абсолютно всеки цвят/нюанс, който харесваме.

Метод 2: запълване на фона на създадения преди това слой

Разгледахме всички основни методи за запълване на слой в отделна публикация, така че няма да се спираме на тях отделно в тази статия. Само още веднъж подчертаваме, че най-популярният инструмент в случая е“Fill”.

Метод 3: рисувайте фона с четка

Най-често се използва за ръчно рисуване" Четка" , така че ще я използваме по-нататък.

 1. Първо вземете инструмента от страничната лента.
 2. Изберете основния цвят, който ще се използва за рисуване.
 3. Разширете опциите на четката, за да коригирате нейната форма, размер и други параметри.
 4. След това отидете до платното и като държите натиснат левия бутон на мишката, рисувайте върху платното на правилните места (или изцяло). В нашия случай решихме да направим надпис.По време на изпълнение на задачата можем да променим параметрите на четката, включително нейния размер. Беше решено да се запълнят останалите области около текста с нюанс на жълто, като се използва“Fills”.
 5. Можем също да прецизираме настройките на четката. За да направите това, щракнете върху иконата на дисплея на панела“Настройки на четката”. Разгледахме подробно работата с него във втория раздел на публикацията“Как да направим красив фон във Photoshop”.

Метод 4: използвайте изображение като фон

В този случай, както подсказва името на метода, определено изображение ще действа като фон. Като пример ще използваме снимката по-долу (първо трябва да я отворите в програмата).

И така, нашите действия:

 1. Като сте на слоя с изображение, натиснете клавишната комбинацияCtrl+A.
 2. След като селекцията се появи, копирайте я с помощта на комбинациятаCtrl+C(или използвайте съответната команда в менюто“Редактиране” ).
 3. Превключете към раздела, където искате да поставите копираното изображение, и натиснете комбинациятаCtrl+V(или команда„Поставяне“в менюто“Редактиране”). Ако цветният профил не съвпада, изберете“Convert”и щракнете върхуOK.
 4. Изображението ще бъде вмъкнато като отделен слой.
 5. НатиснетеCtrl+T, за да стартирате функцията“Free Transform”, с която можете да регулирате размера на изображението. За да направите това, плъзнете маркерите отстрани на картината с натиснат ляв бутон на мишката и за да запазите оригиналните пропорции, докато държите клавишаShiftКогато сте готови, натиснетеВъведете
 6. Получете следния резултат.
 7. ВPaletteщракнете с десния бутон върху нашия слой и в контекстното меню, което се отваря, изберете“Сливане с предишния” ( функцията е налична, ако фоновият слой не е заключен - просто щракнете върху него, за да го отключите).
 8. Така получаваме един слой с изображението, който ще ни служи като фон.
 9. След това можем да работим с него, както желаем. Например, можете да добавите някакъв надпис и др.

За да наслагвате изображение/обект, можете също да направите следното:

 1. Отидете в менюто“Файл”и изберете“Място”.
 2. В прозореца, който се показва, изберете файла с изображението, което искате да добавите към нашия фон и щракнете върху съответния бутон.
 3. Коригирайте размера на насложеното изображение, като използвате странични маркери и натиснетеEnter.
 4. Получаваме този завършен резултат.

Заключение

Така че има много начини да рисувате върху фона във Photoshop. Всичко зависи от това на какъв етап е взето решението за това и какъв резултат трябва да се получи. Можете също така да комбинирате различни методи, за да реализирате напълно своята креативност.

Категория: