Сепия е специален кафеникав цвят (оттенък), който е присъщ на старите снимки. В тази публикация ще разгледаме как във Photoshop можете да приложите ефект на сепия към модерна снимка, като по този начин направите имитация на ретро снимка.

Създаване на ефект на сепия

Ще използваме снимката по-долу като пример, за да демонстрираме нашите действия.

Можете да изпълните задачата по различни начини.

Метод 1: прилагане на коригиращи инструменти

 1. Отваряйки изображението в програмата, отиваме в менюто" Image", в което избираме командата" Desaturate"в групата“Поправка”.
 2. Сега в същата група се нуждаем от елемента„Филтър за снимки“.
 3. В прозореца, който се отваря, щракнете върху текущата опция за филтър, изберете" Sepia"от предложения списък, след което щракнете върхуOK . Останалите параметри могат да бъдат оставени непроменени или коригирани по ваш вкус (ние решихме да зададем плътността на 50%).
 4. Получаваме нещо подобно.
 5. Сега трябва да придадем на снимката си състарен вид. За да направите това, изберете командата“Яркост / Контраст”(всички в една и съща група“Корекция”).
 6. Поставете отметка в квадратчето„Използване на старо“, задайте параметрите като на екранната снимка по-долу, след което натиснетеOK.
 7. Отворете отново“Яркост/Контраст”,намалете контраста по желание и натиснетеOK. Този път опцията„Използване на старо“ не е необходима.
 8. В тази връзка можем да кажем, че работата по създаването на ефекта сепия във Photoshop приключи успешно.

Метод 2: Регулиране на „Hue/Saturation“

 1. В групата“Correction”в менюто“Image”изберете елемент“Hue/Saturation”.
 2. Щракнете върху текущата опция на параметъра“Стил”,изберете“Сепия”в предложения списък и натиснетеOK .
 3. Доста обичайните„Наситеност“и„Яркост“, които са стойности по подразбиране, изискват малки корекции. Задаваме стойностите според нашето виждане за крайния резултат и също кликвамеOK. Това ще промени стила на„По избор“.
 4. Това е всичко, което беше необходимо, за да се получи сепия.

Метод 3: Черно-бяла корекция

 1. Отново имаме нужда от група„Корекция“, но този път избираме командата„Черно и бяло“.
 2. В прозореца, който се отваря, поставете отметка в квадратчето до опцията“Hue”по подразбиране, но жълтото трябва да бъде избрано. Просто трябва да настроим параметрите по свое усмотрение (най-често това е просто“Наситеност”) и да натиснетеOK

Метод 4: Използвайте коригиращи слоеве

Този метод е донякъде подобен на описания по-горе.Единствената разлика е, че ще използваме коригиращи слоеве. Това е по-рационален подход към бизнеса, тъй като оригиналният слой остава непроменен, което означава, че ако е необходимо, винаги можете да се върнете към него и да започнете отново процеса на обработка на изображението. И така, нашите действия:

 1. ВPalette щракнете върху създаване на нов коригиращ слой.
 2. В предложения списък изберете елемента“Черно и бяло”.
 3. Ще се появи прозорец с настройки, в който извършваме същите действия като в горния метод. Вярно, няма как да регулирате наситеността. Но може да се направи и по-нататък.
 4. Сега създайте коригиращ слой“Hue/Saturation”.
 5. Задайте необходимите параметри в отворените свойства.

Забележка: Ако е необходимо, можете да добавите драскотини към получената снимка (използвайки някой от методите по-горе), което ще й придаде по-завършен ретро вид. Разгледахме по-отблизо как се прави това в нашата публикация „Как да накараме снимките да изглеждат стари във Photoshop“. В нашия случай това е крайният резултат.

Заключение

Така че има няколко начина, по които можете да направите ефект на сепия във Photoshop. Всички те са доста лесни за изпълнение и не изискват специални умения за работа с програмата, както и осезаеми времеви разходи.

Категория: