Много от нас обичат да правят снимки. Някои го правят професионално, други го правят любителски. И в двата случая, макар и много по-често във втория, не е необичайно да забележите различни несъвършенства на снимките, включително такива, свързани с яркост, контраст и острота. Нека видим как можем да подобрим снимка във Photoshop, като си поиграем малко с тези настройки, което води до по-ярка и ясна снимка.

Обработка на снимката

Ще използваме снимката по-долу като пример.

Нашите стъпки за обработка на изображения могат да бъдат разделени на няколко стъпки.

Етап 1: премахване на мъгла

 1. Отворете изображението в програмата, натиснете клавишната комбинацияCtrl+J на клавиатурата, за да създадете дубликат на фоновия слой.
 2. ВPalette щракнете върху иконата за създаване на нов коригиращ слой.
 3. В предложения списък изберете реда„Нива“.
 4. В свойствата, които се показват, преместете крайните плъзгачи малко по-близо до центъра, визуално проследявайки резултата. В същото време се уверяваме, че нито един елемент от снимката не изчезва. Като цяло тук можете да се съсредоточите върху диаграмата на нивата. Преместете плъзгачите до точките, където започва (вляво) и завършва (вдясно).
 5. Така успяхме да премахнем малко мъгла в снимката.

Стъпка 2: увеличаване на детайлите

 1. Отпечатайте всички слоеве, като натиснетеCtrl+Alt+Shift+E.
 2. Сега създайте копие на получения слой с помощта на клавишни комбинацииCtrl+J.
 3. В менюто“Филтър”в групата“Други”изберете елемент“Цветов контраст”.
 4. Задайте стойността на радиуса по такъв начин, че малките детайли да станат по-видими, но без да показват цвят. Когато сте готови, натиснетеOK.Забележка:Ако цветът се запази дори и при минималните стойности на радиуса, слоят може да се обезнасити с помощта на комбинациятаCtrl+Shift+U . В нашия случай това не е задължително.
 5. ВPaletteщракнете върху текущия режим на смесване (“Normal”). В този случай нашият слой с коригиран цветови контраст трябва да бъде избран.
 6. От падащия списък изберете" Припокриване"или" Ярка светлина" . Всичко зависи от резултата, който искате да получите.
 7. Използвайте бързи клавишиCtrl+Alt+Shift+E, за да създадете друг печат на всички слоеве.
 8. Изострянето може да причини шум в изображението. За да ги намалите или напълно да се отървете от тях, в менюто“Филтър”изберете елемента“Намаляване на шума”в групата„Шум“.
 9. На екрана ще се появи прозорец със съответните настройки. Задаваме параметрите по такъв начин, че да не губим малки детайли. Прозорецът за визуализация ще ви помогне визуално да оцените резултата.
 10. Дублирайте слоя, от който току-що премахнахме шума.
 11. Активирайте отново филтъра“Цветов контраст”. Но този път зададохме по-голям радиус, така че цветовете да се проследяват леко.
 12. Задайте режима на смесване за този слой -“Color”. След това намалете стойността на параметъра“Opacity” приблизително до нивото, за да се върнете към оригиналните цветове на изображението. В нашия случай е 15%.

Етап 3: корекция на цвета

 1. Създайте коригиращ слой„Криви“ за най-горния слой.
 2. В отворените свойства кликнете върху най-горния капкомер, след това върху черния цвят (или възможно най-близо до него) в изображението, за да вземете проба.
 3. Направете същото, само с най-долната пипета и вземете бялото като проба.
 4. Кривата линия и самото изображение са се променили леко според дадените цветови точки. Можете да изсветлите малко изображението, ако е необходимо. За да направите това, с натиснат ляв бутон на мишката се придържаме към центъра на черната линия (RGB) и я плъзгаме наляво и леко нагоре.
 5. С това можем да кажем, че нашата работа е завършена и можем да оценим резултата.

Заключение

Така с помощта на стандартни, не много сложни функции и инструменти на Photoshop успяхме да направим снимката по-ярка и контрастна, като придадем повече острота на малките детайли. Крайният резултат във всеки случай зависи от изходния материал и настройките, направени по време на обработката на изображението.

Категория: