Инструментите и функциите във Photoshop са разделени на постоянно използвани, както и на умерено или рядко използвани. Първата категория включва „Криви“, които ви позволяват да изсветлите или потъмните изображението, да извършите корекция на цветовете, да промените контраста и т.н. Нека разгледаме по-отблизо работата с този изключително полезен инструмент.

Криви на стартиране

Има два метода, чрез които можем да отворим прозореца с настройки на инструмента:

Метод 1

Отидете в менюто“Изображение”и в групата“Корекция”изберете елемент“Криви”. Или можем да използваме горещи клавишиCtrl+M.

Метод 2

 1. ВPalette щракнете върху бутона, за да добавите нов коригиращ слой.
 2. В списъка, който се отваря, изберете„Криви“.
 3. Създаденият слой ще бъде насложен върху тези по-долу вPalette.Предимството на този метод в сравнение с първия е, че оригиналното изображение, съхранявано на отделен слой, няма да бъде променено и винаги можем да се върнем към него, за да започнем обработката отново. А слоят с“Curves” може да бъде изключен (видимост) или напълно премахнат. Затова ние избираме този метод и ще продължим да го прилагаме.

И така, след като добавите коригиращия слой, трябва да се появи прозорец с настройки на инструмента.

Ако не се е случило автоматично, винаги можем да го стартираме ръчно, като щракнем два пъти върху миниатюрата на слоя.

Прозорец със свойства на инструмента

Панел отляво (отгоре надолу):

 1. Първият инструмент променя кривата на самото платно.
 2. Следващите три пипети са за вземане на черни, сиви и бели проби.
 3. Опцията по подразбиране е да се променят криви с помощта на точки (ще го разгледаме по-подробно по-късно).
 4. Моливът ви позволява да нарисувате крива линия на ръка.
 5. Изглаждането на крива, начертана с молив, се извършва със следния инструмент.
 6. Последната икона се използва за изчисляване на по-точна хистограма.

Долен панел (отляво надясно):

 1. Свързване на коригиращия слой само към долния слой или към всички слоеве под него вPalette.
 2. Вижте предишното състояние на изображението.
 3. Върнете кривата линия в първоначалната й позиция.
 4. Включване/изключване на видимостта на слоя с криви.
 5. Изтриване на слоя.

Забележка:последните две стъпки могат да бъдат направени и вПалитра със слоеве.

Набор

Като щракнем върху текущата стойност, можем да отворим списъка с предварително зададени настройки и да изберем опцията, от която се нуждаем (ако е налична там).

Веднага щом започнем да променяме кривата, стойността ще се промени на“Custom”.

Канали

Тази опция ви позволява да изберете канала, за който искате да направите настройки. По подразбиране е“RGB”. В допълнение към него, падащият списък включва: червено, зелено и синьо.

Автоматичен бутон

Автоматична настройка на параметрите на кривата. Тази функция обаче рядко дава желания резултат.

Работа с „Криви“

Маска на коригиращия слой

Маската (вдясно от миниатюрата) ви позволява да покажете или, обратно, да скриете ефекта, получен в резултат на съответните настройки на слоя: бялото показва ефекта, черното - скрива. Ето как работи:

 1. Натиснете комбинациятаCtrl+I на клавиатурата, за да обърнете маската. В резултат на това тя трябва да бъде напълно запълнена с черно. В този случай или целият слой трябва да бъде избран, или неговата маска (но не миниатюрата).
 2. Изберете инструмента от страничната лента“Четка”.
 3. В горния ред с параметри правим настройки (размер, форма, твърдост) по наша преценка и в зависимост от обработваното изображение.
 4. Нарисувайте с бяло върху платното онези области, където искаме да покажем ефекта. Маската на слоя ще се промени.Черните трябва да останат онези области, върху които ефектът не трябва да се вижда. Ако е необходимо, можете да вземете черна четка и да рисувате върху необходимите зони.

Забележка:за по-точно рисуване, можете първо да изберете желаните зони/обекти по всеки удобен начин (например, като използвате“Pen” ) , след което рисувайте върху тях.

Смяна на реда

Благодарение на настройката на кривата можем да променим параметрите на изображението. Можете да направите това ръчно (преместване на плъзгачите) или по-точно като посочите конкретни стойности (полета „Input“и „Exit“).

Просто закачете кривата на правилното място с левия бутон на мишката и като го задържите, преместете появилата се точка в желаната посока.

Също така имаме възможност да извършваме корекция отделно за различни канали: RGB, червен, зелен и син. За да направите това, щракнете върху текущата опция и изберете тази, от която се нуждаете.

Например, решихме да увеличим синия цвят в изображението.

S крива

Това е една от най-честите корекции при цветово градиране на изображение, което подобрява контраста и прави цветовете по-наситени.

Всяка нова точка от кривата се задава чрез щракване върху нея с левия бутон на мишката. След това го дърпаме в желаната посока.

Черно-бяло подобрение

Този тип обработка често се прилага към черно-бели изображения. Като задържите клавишаAlt на клавиатурата, преместваме плъзгачите, за да постигнем перфектно черно или бяло.

Забележка: тази настройка може да се използва и за осветляване или потъмняване на цветни изображения. Това ще ви предпази от издухване или загуба на детайли в сенките.

Казус

Нека например боядисаме писалката в зелено.

 1. Създаване на коригиращ слой„Криви“ и боядисване на обекта с бял цвят върху маската, изберете зеления канал в прозореца с настройки на инструмента и го подсилете.
 2. Сега превключете към синия канал и премахнете този цвят (напълно или частично).
 3. Получете следния резултат.

Това е много прост пример и едно от многото приложения на кривите във Photoshop.

Заключение

Така че „Криви“ е много мощен инструмент, който ви позволява да изпълнявате голямо разнообразие от задачи във Photoshop по време на обработка на изображения. Затова си струва да отделите малко време и усилия, за да го научите и да „вкарате“ уменията на практика.

Категория: