Photoshop ви позволява да работите не само с графична информация, но и с текстова информация, която в повечето случаи трябва да се коригира: промяна на размера, шрифта, цвета и т.н. Като част от тази публикация, нека видим как се извършва едно от най-често срещаните действия - промяна на цвета на текста.

Промяна на цвета на текстовия слой

Методите, описани по-долу, са подходящи само за обикновен текстов слой. Как да промените цвета на растеризирания текст, ще разгледаме в последния раздел на тази публикация.

Метод 1: използвайте параметърния низ

Припомнете си, че текстов слой се създава с помощта на подходящите инструменти в страничната лента с инструменти на програмата. Текстът може да бъде написан както хоризонтално, така и вертикално.

След като бъде избран един от тези инструменти, в горната част ще се появи ред с опции, сред които е правоъгълник с текущия цвят (ще бъде избран последният използван).

Щракването върху него ще отвориПалитра, където можем:

  • задайте цвета ръчно, като използвате специалната област и плъзгача до нея.
  • въведете цветния код в полето, специално предназначено за това.
  • вземете цветна проба от изображението върху платното. Веднага щом преместим курсора извън прозорецаPalettes, той ще се превърне в капкомер и всичко, което трябва да направим, е просто да щракнем върху областта с желания цвят.

Забележка:Ако текстовият слой вече е бил създаден преди, превключете към него вПалета със слоеве, след това също в страничната лента изберете инструмент“Текст“. След това ще се появи познат ред с параметри, където можем да променим цвета по наш вкус.

Метод 2: корекции в прозореца Properties

Промяна на параметрите на текста във Photoshop, включително цвета му, в специален прозорец със свойства.

  1. Отидете в менюто“Прозорец”и изберете“Свойства”.
  2. Това ще ви позволи да видите настройките на избрания слой и да ги промените. В нашия случай, за текста, прозорецът изглежда така (не забравяйте даPalette превключите към текстовия слой).
  3. Просто щракнете върху цветния правоъгълник, след което ще се появиПалитра, която вече срещнахме по-рано.

Метод 3: Настройки в прозореца "Символ"

Този метод е подобен на описания по-горе. Ето какво правим:

  1. В менюто“Прозорец”този път имаме нужда от реда“Символ”.
  2. На екрана ще се появи прозорец, в който можем да настроим фино външния вид на нашия текст, включително да променим цвета му.

Направете цветен текст

Ако искате да направите текст, състоящ се от различни цветове (думи или отделни букви/цифри), това може да се постигне по следните начини:

  1. В процеса на въвеждане на информация, когато режимът за редактиране на текстовия слой е активен, променете цвета в горния ред на параметрите и продължете да въвеждате знаци.
  2. Ако текстът вече е създаден, превключете към неговия слой вPalette, изберете инструмента“Текст” (хоризонтален или вертикално), след което щракнете върху него върху платното. В резултат на това ще се активира режимът за редактиране. Сега, с натиснат левия бутон на мишката, изберете фрагмент, чийто цвят променяме с помощта на същия ред с параметри.

Промяна на цвета на растеризирания текст

Припомнете си, за да растеризирате текстов слой, щракнете върху него вPalette с десния бутон на мишката (но не върху миниатюрата) и изберете подходящата команда от списъка, който отваря се.

За да променим цвета, можем да използваме инструментите от групата“Корекция”в менюто“Изображение”.

Като пример, коригирайте“Hue/Saturation”.

Алтернативен начин

Можете също да използвате коригиращи слоеве, за да промените цвета на растеризирания цвят.

Заключение

Така че има много начини да промените цвета на текста във Photoshop. Ние можем незабавно да отпечатаме знаците в желания нюанс или да направим корекции след въвеждане на информацията. Тук също е важно с какъв слой имаме работа – текстов или растеризиран. Методите, приложими за първия тип, не могат да се използват за втория.

Категория: