Доста често, когато работите с изображения, е необходимо краищата на определен обект (картина) постепенно да се разтворят, поради което например ще се създаде плавен преход към фона, върху който е насложени или друга част от изображенията. Можете да направите това със засенчване. Нека да видим как се изпълнява тази процедура във Photoshop.

Правене на засенчване

Feather (или Feather) може да се направи по различни начини, прилага се върху избраната област. Като цяло, за да разберем по-добре процеса, нека веднага да разгледаме практически пример. Помогнете ни с тази снимка на известния актьор Робърт Дауни Джуниър

И така, нашите действия:

 1. Отворете файла с изображението, щракнете върхуPalette върху иконата на катинар, за да можете да редактирате този слой (в крайна сметка не трябва да има катинар).
 2. Вземете който и да е инструмент за избор (например„Правоъгълна маркировка“) и изберете област около лицето на актьора, например. В този случай е необходимо да отделите място от краищата на платното, в противен случай оперението няма да работи.
 3. Сега в менюто“Избор”вземете инструмента“Перо”в групата“Модификация”(или просто натиснетеShift+F6).
 4. В прозореца, който се отваря, задайте стойността на разтушаване в пиксели, която да съответства на силата на разтваряне на ръбовете на предварително направената селекция. Например нека е 40 пиксела. Когато сте готови, натиснетеOK.
 5. Както виждаме, ъглите на правоъгълната селекция са заоблени. Желателно е обектът (в нашия случай главата на актьора) да е в центъра на маркираната зона. Ако не, може да бъде преместен, като го закачите с левия бутон на мишката или използвате стрелките на клавиатурата.
 6. Сега натиснете клавишната комбинацияCtrl+Shift+I, за да обърнете селекцията. Това ще ви помогне да подчертаете всичко на платното извън трептящия правоъгълник.
 7. Натиснете клавишаDel на клавиатурата, за да премахнете избора. Повторното натискане на този бутон ще увеличи ефекта. В нашия случай две кликвания са достатъчни.
 8. Премахване на селекцията чрезCtrl+D.
 9. Сега полученото изображение може да се използва както искаме, например да го насложим върху някакъв фон (плътен цвят или друг).

Изглаждане на ръбовете на селекцията чрез разпръскване

Ако ръбовете на изрязания обект (картина) не са толкова спретнати, колкото бихме искали, перушенето също ще помогне за изглаждането им. Като пример ще използваме снимката по-горе, но вече предварително изрязана и поставена на отделен прозрачен слой. Как да направите това е описано подробно в нашата публикация - „Как да изрежете обект във Photoshop“. И така, нашите действия:

 1. ЗадържайкиCtrlклавиша на клавиатурата, щракнете върху миниатюрата на слоя вPalette. В същото време изключете видимостта на оригиналния слой с фона.
 2. Виждаме, че върху платното около актьора се е появила селекция.
 3. Обръщане на селекцията (Ctrl+Shift+I).
 4. Натискането наShift+F6 отваря прозореца за перо, в който задаваме стойността, но този път тя е много по-малка отколкото в първия случай, например 2-4 пиксели.
 5. Изтриване на нежелани зони чрез еднократно натискане на клавиша (многократно)Del.
 6. Сега изборът може да бъде премахнат (Ctrl+D).
 7. И така, успяхме да смекчим ръбовете, което се вижда по-ясно. например на бял фон.

Заключение

По този начин, за да направите оперение във Photoshop, първо трябва да изберете областта на изображението (или обекта), чиито краища искате да „разтворите“. След това остава само да зададете силата на ефекта с помощта на специална функция и след това да премахнете селекцията.

Категория: