Едно от основните умения във Photoshop е способността да завъртите обект в правилната посока и на определен градус. Нека да видим как се изпълнява това действие в програмата.

Въртене на обект

Има няколко начина да се справите със задачата, ние ще ги анализираме всички. В същото време, за да реализирате всеки от тях, първо трябва да изберете слоя с обекта вPalette, за да го изберете.

Метод 1: Функция за свободна трансформация

Този метод е може би най-популярният. Ето какво правим:

  1. Натиснете клавишната комбинацияCtrl+T, за да стартирате функцията“Свободна трансформация”. Можете също да направите това чрез менюто“Редактиране”.
  2. Около обекта ще се появи рамка, по периметъра на която има маркери. За да извършите завъртане, поставете курсора малко по-далеч от всеки маркер (отвън), веднага щом се промени на стрелка, закръглена в двете посоки, задръжте левия бутон на мишката и го плъзнете наляво или надясно. Когато сте готови, натиснетеEnterАко задържите натиснат клавишаShift на клавиатурата, докато завъртате, завъртането ще се извършва на стъпки от 15 градуса.

Настройки в реда с параметри

Когато функцията“Free Transform” е активирана, се появява лента с параметри, която предоставя отделно поле, където можем да въведем точната степен на въртене (положителна или отрицателна).

Тук има и полезна опция -„Превключване на контролна точка“.

Ако го включите, тогава на платното в центъра на рамката ще видим подобие на мишена, която е центърът на нашия обект. По подразбиране въртенето е около тази точка, но можем да я преместим с натиснат ляв бутон на мишката, за да зададем центъра.

Метод 2: Функция за завъртане

  1. В менюто“Редактиране”изберете елемента“Завъртане”в групата функции“Трансформиране”.
  2. Около обекта също ще се появи рамка, с която можем да въртим както при първия метод.Забележка:за разлика от рамката„Свободна трансформация“, няма възможност за промяна на размера на обекта, така че заоблените стрелки се появяват не само на от външната страна на маркерите, но също и директно, когато задържите курсора на мишката върху тях.

Метод 3: Инструмент за преместване

  1. От страничната лента изберете„Преместване“.
  2. В горния ред на параметрите, който се показва, активирайте опцията“Показване на контролни елементи”.
  3. След това около обекта ще се появи добре позната рамка. Но за разлика от“Free Transform”, в този случай не можете да промените центъра на въртене.

Заключение

Така че Photoshop има няколко начина (функции/инструменти) за завъртане на обект. Всеки потребител може да избере точно тази опция, която му се струва най-удобна и функционална.

Категория: