За много потребители богатият набор от инструменти на Photoshop е повече от достатъчен за различни графични задачи. В някои случаи обаче функционалността на програмата трябва да бъде разширена и това се прави с помощта на специални добавки. Нека да видим какво представляват и как да ги инсталираме.

Добавки за Photoshop

Plugin е минипрограма на трета страна, която се използва за преоборудване на всеки софтуерен продукт с допълнителни функции, за да се разширят неговите възможности.

Например, един от най-разпространените плъгини еICO Format, който е безплатен и ви позволява да запазвате изображения във формат“ico” , за да ги използвате по-късно като favicons (няма такава възможност във Photoshop по подразбиране).

Има и друг вид добавки, които могат да се използват за автоматизиране на някои операции (добавяне на ефекти, извършване на различни настройки, обработка и т.н.), което в някои случаи може значително да ускори работата във Photoshop, особено когато имате за работа с голям брой изображения и няма време за ръчна обработка на всяко от тях.

Така плъгините са технически (осигуряват нови функции) или художествени (помагат при обработката на изображения). И двата варианта могат да бъдат както платени, така и безплатни.

Инсталиране на приставка

Обикновено можете да инсталирате добавки, като просто копирате техните файлове в специална директория на вашия твърд диск, където се съхранява самият Photoshop. Ако този метод не е приложим, тогава като правило разработчиците прилагат инструкции за инсталиране към своя продукт, след което не би трябвало да има проблеми с инсталирането.

Да видим как плъгинът се инсталира на операционни системи Windows и macOS (препоръчително е предварително да проверите съвместимостта му с версията на ОС) по най-разпространения начин. Photoshop трябва да бъде затворен по време на инсталацията.

Windows

И така, след като имаме необходимите файлове под ръка (например изтеглени от интернет), следваме стъпките по-долу:

  1. Ако е архив, разопаковайте го. Тази задача често може да се справи със стандартен архиватор, когато става дума за операционна система Windows 10. В противен случай можете да използвате архиватори на трети страни, като WinRar.
  2. Копирайте файловете на добавките (или ги изрежете) и ги поставете в папката“Plug-ins”, намираща се по следния път:
    “C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop\Plug-ins”.
    Забележка:Може да се предлагат различни файлове за операционни системи с различен бит (32 или 64 бита). Понякога вместо папката“Program Files”, трябва да отидете на“Program Files (x86)”
  3. Сега можем да стартираме програмата и да проверим дали са се появили допълнителни функции в програмата.

macOS

  1. СтартирайтеFinderи отидете на“Програми”, където намираме инсталиранияPhotoshopи щракнете два пъти върху него.
  2. Отидете в папката“Plug-ins”. Поставете файла на плъгина тук, след това стартирайте програмата и проверете резултата.

Забележка: Някои плъгини имат собствен инсталатор, който се стартира чрез двукратно щракване върху файла. След това трябва да следвате инструкциите на отворения инсталатор.

Заключение

По този начин повечето добавки във Photoshop могат да бъдат инсталирани само с няколко щраквания, независимо от операционната система и нейната версия/битова дълбочина. Всичко, от което се нуждаем, е предварително да намерим качествен плъгин файл, който за всеки случай е препоръчително да се провери с антивирусна програма преди инсталиране.

Категория: