Снимките понякога се оказват различни от това, което сме си представяли, например с осеян хоризонт, преекспонирани, замъглени и т.н. За щастие, почти всички недостатъци могат да бъдат коригирани с добър графичен редактор. Като част от тази публикация, нека видим как можете да премахнете замъгляването на изображение във Photoshop, като по този начин увеличите неговата острота.

Изостряне на снимки

Има много начини да се справите със задачата, ние ще анализираме подробно най-популярните от тях.

Инструменти от групата "Sharp"

Най-бързият начин за изостряне на снимка, ако естеството на замъгляването е еднакво, е да използвате един от филтрите от специална група инструменти. Като пример, нека да разгледаме може би най-често използвания -„Изостряне“. Ето какво правим:

 1. Отидете в менюто" Филтър"и в групата" Изостряне"изберете командата" Изостряне" .
 2. Пред нас ще се появи прозорец, в който са представени три параметъра:
  • Ефект - силата на приложения филтър, в нашия случай изостряне. Струва си да запомните, че ако стойността се увеличи твърде много, може да се появи нежелан шум.
  • Radius - тази настройка съответства на остротата в централната точка. Колкото по-голяма е стойността, толкова по-остри са и обратното.
  • Isohelium - параметърът отговаря за оформлението по цветови нива за области с различен контраст. Колкото повече нива, толкова по-добър е резултатът. Като изберете правилната стойност, можете да почистите или дори напълно да премахнете шума и зърнистостта.Настройките във всеки случай са индивидуални, в зависимост от желания резултат и качеството на оригиналното изображение. За да можете визуално да проследявате промените, които се правят върху платното, квадратчето за отметка„Преглед“трябва да бъде активирано. Когато сте готови, натиснетеOK.

Филтърът се настройва почти по същия начин„Интелигентна острота“.

Ако не искате да харчите време и усилия за настройване на параметри, можете да използвате автоматични филтри, които ще бъдат приложени веднага след избирането им -“Острота +”,„Изостряне на ръбовете“и„Изостряне“ Но си струва да запомните, че в този случай няма да имаме никаква възможност да повлияем на резултата.

Корекция на цветовия контраст

Ако имате нужда от по-прецизно и детайлно заточване, можете да използвате този метод. Планът за действие е следният:

 1. Създайте дубликат на оригиналния слой, като натиснете клавишната комбинацияCtrl+J. След това трябва да бъде автоматично избран вPalette.
 2. В менюто“Филтър”този път изберете елемент“Цветов контраст”в групата“Други”.
 3. В отворения прозорец има само един параметър -“Радиус”. Задаваме стойността му според това какво точно искаме да подчертаем на снимката. Когато всичко е готово, натиснетеOK.Забележка:Изображението може да има несъвършенства като шум, драскотини и др. За да ги премахнете, можете да използвате инструмента" Прах и драскотини"(меню" Филтър" ,група" Шум" ). В нашия случай това не е задължително, така че нека продължим.
 4. Обезцветете дублирания слой. За да направите това, в менюто“Изображение” изберете подходящата команда.
 5. Сега сменете режима на смесване за този слой от нормален на“Overlay”. Между другото, в някои случаи можете да започнете с тази стъпка и след това да работите с цветовия контраст, така че по време на настройката да разберете какъв ще бъде крайният резултат.

Заключение

Така че във Photoshop има няколко начина, които можете да използвате за изостряне на снимка, правейки я по-ясна и изразителна. Има както напълно автоматични инструменти, които вършат цялата работа вместо нас, така и такива с възможност за персонализиране, които дават много по-голяма гъвкавост при обработката на изображения.

Категория: