Както знаем, Photoshop ви позволява да обработвате не само графична, но и текстова информация. Етикетите могат да се използват по различни начини, като например създаване на банери и плакати, проектиране на уебсайтове, приложения и др. Нека да видим как можете да направите красив текст (надпис) във Photoshop.

Създаване на красив надпис

Нека вземем за пример името на нашия сайт и се опитаме да го превърнем в нещо интересно.

Етап 1: създаване на текстов слой

 1. Първо имате нужда от документ с подходящ размер.
 2. От страничната лента с инструменти изберете“Текст” (хоризонтално в нашия случай). Цветът може да бъде всеки, т.к. след това ще го премахнем напълно или ще го заменим.
 3. Щракнете върху платното, въведете желаните знаци, след което превключете към всеки друг инструмент, за да завършите редактирането.
 4. Уверете се, че е избран текстов слой вPalette, отидете в менюто“Window”, където избираме елемента“ Свойства”.
 5. В прозореца, който се показва, можем да конфигурираме параметрите на теста: шрифт, размер, разстояние между знаците и др.
 6. Изберете черен като основен цвят, превключете към фона вPalette, вземете инструмента“Fill” и щракнете върху платно към слой боя. Така ще бъде по-лесно допълнително да проследяваме визуално промените в резултат на нашите действия. Сега можем да преминем към декориране на създадения текст, за да го направим красив и оригинален.

Стъпка 2: работа със стила на слоя

 1. НатиснетеCtrl+J, за да дублирате текстовия слой.
 2. Деактивирайте видимостта на копирания слой, като щракнете върху иконата на око до него, след което се върнете към източника.
 3. Щракнете два пъти върхуPalette върху оригиналния текстов слой (върху празната част, т.е. не върху заглавието/миниатюрата).Забележка: Следващите настройки са направени от нас като пример, като параметрите, които задавате може да се различават от нашите в зависимост от вашата творческа идея и желания краен резултат.
 4. Ще се появи прозорец пред нас“Стил на слоя”Тук преминаваме към раздела“Вътрешно сияние”, където задайте параметрите: непрозрачност - 70 -80%, размер - от 5 до 10 пиксела., режим на смесване -“Замяна със светлина” Можете също така да изберете цвета на сиянието и да коригирате останалите параметри, ако желаете, но ние ще се ограничим до вече споменатите.
 5. Сега превключете на“Outer Glow”. Тук задаваме същите настройки като по-горе, но“Range”показва максимума, т.е. 100%. След това натиснете бутонаOK.
 6. ВPaletteзадайте нулева стойност за параметъра“Fill”.
 7. Превключете към дублирания слой, направете го видим и кликнете два пъти върху него, за да отворите прозореца за стилове.
 8. Отидете на настройки“Релефно щамповане”, където задаваме следните стойности: дълбочина - 200-300%, размер - от 2 до 5 пиксела, гланцово очертание -„пръстен“или всяка друга опция, която харесвате.Уверете се, че сте активирали“Smoothing”, другите опции се конфигурират по желание и необходимо.
 9. Преминете към“Contour”, където включваме параметъра“Smoothing”.
 10. Сега отидете на" Inner Glow". Тук задаваме размера - от 5 до 10 пиксела, режима на смесване -„Екран“. Когато сте готови, щракнете върху OK.
 11. Премахнете запълването на слоя за копиране вPalette, след което продължете към окончателната настройка на текста.

Етап 3: оцветяване на текста

Вариант 1

 1. Създайте нов слой вPalette.
 2. Сега трябва да го оцветим. Това може да стане по различни начини. Ще използваме градиента по-долу. Как да работим с този инструмент, разгледахме подробно в нашата публикация - „Как да направите градиент във Photoshop“.
 3. За слоя с градиентно запълване променете режима на смесване на“Color”. Ако желаете, можете да намалите“Fill”, но ние ще го оставим на 100%.
 4. Виждаме, че фонът също е оцветен заедно с текста. Трябва да поправим това.
 5. ЗадръжтеCtrl щракнете върху миниатюрата на текстовия слой.
 6. Поле от това ще се появи подчертаване на платното около текста. Виждаме, че не покрива външния блясък, но това е поправимо.
 7. В менюто" Избор"изберете елемент" Разширяване"в групата" Модификация" .
 8. В прозореца, който се отваря, задайте същата стойност като в настройките за външно сияние, когато задавате стила на оригиналния текстов слой (в нашия случай 7 пиксела).
 9. Границите за избор трябва да се разширят според зададените настройки.
 10. Сега в менюто" Избор"изберете командата" Инвертиране" . В резултат на това всичко на платното трябва да бъде избрано, с изключение на самия текст.
 11. ПревключетеPalette към градиентния слой.
 12. Натиснете клавишаDel, за да изтриете избраната област.
 13. След това остава само да премахнете селекцията с помощта на клавишната комбинацияCtrl+D и да се насладите на резултата.

Вариант 2

 1. Върнете се в прозореца за дублиране на стила на слоя и отидете на„Наслагване с градиент“Тук задаваме градиента по наш вкус (задаваме му стил, ъгъл, непрозрачност и т.н.), след което запазваме настройките, като натискаме бутонаOKЗа по-лесно сравнение сВариант 1 взехме същия градиент.
 2. Можем да оценим резултата. В този случай самите букви бяха изпълнени с цвят. В същото време сиянието остана недокоснато.

Вариант 3

Можем да комбинираме първата и втората опция, т.е. ще получим както градиентни букви, така и сияния.

Заключение

Можете да създавате красив текст във Photoshop по различни начини. Току-що показахме няколко опции с градиентно запълване, за да демонстрираме какви широки възможности ни дава програмата за реализиране на нашата креативност и идеи.

Категория: