Във Photoshop произволните форми се използват главно за получаване на желания обект върху платното възможно най-бързо, без да се харчат ценни часове и минути за рисуването му. Заедно със съществуващите заготовки, можем да добавим допълнителни форми към програмата или да създадем свои собствени. Нека разгледаме по-отблизо последното действие в рамките на тази публикация.

Създаване на форма

За да създадете успешно своя персонализирана форма във Photoshop, трябва да знаете как да работите с инструменти за избор, а не само, например с„Правоъгълник“,„Елипса“,„Перо“и т.н. Но най-често се използва" Перо" , тъй като ви позволява да изберете обект с произволна форма. Обсъдихме подробно работата с този инструмент в отделна публикация.

Нека да разгледаме процеса на рисуване на фигура с помощта на практически пример. Като изходно изображение ще използваме картина с аудио касета.

Етап 1: начертайте контури

 1. Вземете“Pen” на страничната лента с инструменти.
 2. В горния ред на настройките, които се показват, се уверете, че„Shape“ е избрано (или го изберете, ако е зададена друга опция).
 3. Нека почертаем нашия обект, като по този начин, като че ли, нарисуваме нашата фигура. Тъй като Photoshop не знае какво имаме предвид и какво планираме да направим след това, той автоматично наслагва селекцията с цвета, избран в лентата с опции за запълване (в нашия случай черен).
 4. За да не пречи на завършването на работата, вPaletteза слоя с фигурата намалете“Fragility”(например до 50%), след което продължаваме да работим с“Pen”.
 5. Когато сте готови, щракнете върху" Перу" отново в лентата с инструменти, за да завършите операцията (това трябва да се прави всеки път след нов избор). Сега трябва да изрежем всички необходими технически отвори в касетата - кръгли, овални и т.н.
 6. От лентата с инструменти изберете„Елипса“.
 7. На горния ред на настройките изберете параметъра“Изваждане на предната фигура”.
 8. Нека започнем с дупки, които са във формата на идеален кръг. За да получите същото, задръжтеShiftна клавиатурата си и нарисувайте фигура с натиснат ляв бутон на мишката.Тук има важен нюанс - натиснетеShiftсамо след като започнем да рисуваме (в противен случай нищо няма да работи). И за да започнете от центъра, заедно сShiftтрябва да задържитеAlt За да завършите успешно процеса, първо отпуснете бутона на мишката, след това задръжте клавиши на клавиатурата.
 9. За да премахнете останалите ненужни елементи, можете също да използвате" Елипса"или да създадете "изрязани" фигури с" Pen". Основното е, че за тези инструменти трябва да бъде избран параметърът“Изваждане на предната форма”.
 10. Отидете до централната част на касетата. Изтрийте го напълно, също като използвате„Pen“.
 11. Оставете избрания инструмент, но променете параметъра му на„Обединяване на фигури“.
 12. Начертайте вътре в отстранената част нова форма, малко по-малка от току-що изрязаната. Така успяхме да получим прозрачна лента около централната част на касетата (която обаче засега не се вижда много).
 13. Сега премахнете всички ненужни елементи в създадената форма.Забележка: важно е да помислите предварително кои части трябва да бъдат премахнати и кои да останат, тъй като например създадените нови фигури могат да припокриват предварително изрязаните в същата област.
 14. Когато всичко е готово, отидете наPalette, където връщаме пълната непрозрачност на формата. Вече не се нуждаем от оригиналния слой с касетата, така че изключете неговата видимост.
 15. Получете този резултат върху платното. Разбира се, може да бъде много по-добре, ако работите с инструменти по-точно, но в нашия случай основната задача е да демонстрираме самия процес, така че не се фокусирахме върху точността.

Стъпка 2: запазете формата

Когато се създаде произволната форма, от която се нуждаем, тя все още трябва да бъде запазена. Ето какво правим:

 1. Уверете се, че вPaletteе избран точно слоят с него, след което в менюто“Edit”изберете елемент „Дефиниране на произволна форма“.
 2. Пред нас ще се появи прозорец, в който задаваме име и натискамеOK. След това фигурата ще бъде добавена към библиотеката на програмата и винаги ще имаме достъп до нея.

Пример за използване на форма

Нека се опитаме да използваме формата, която създадохме. Всичко се прави много просто:

 1. В страничната лента вземете“Персонализирана форма”.
 2. В горния ред с параметри щракнете върху текущата опция и изберете нашата касета в списъка, който се отваря.
 3. На лентата с инструменти задайте основния цвят (това не е задължително, защото може да бъде променено по-късно), след което нарисувайте фигура с натиснат левия бутон на мишката. За да запазите пропорциите, докато рисувате, задръжте натиснат клавишаShift. Можете допълнително да задържитеAlt, ако искате да започнете да рисувате от центъра.
 4. С инструмента„Преместване“създаденият обект може да бъде преместен на всяко място на платното. А с помощта на функцията“Free Transform” можете да промените размерите, ако е необходимо. В същото време, ако увеличите цифрата, дори значително, качеството няма да се влоши.
 5. При желание и необходимост фигурата може да бъде персонализирана. За да направите това, отворете менюто" Прозорец"и изберете елемента" Свойства" .
 6. В резултат на това ще се отвори прозорец, в който можем да модифицираме обекта (слоят с него трябва да бъде избран).
 7. В нашия случай добавихме черен щрих и напълнихме касетата с желания цвят.

Заключение

За да създадете своя собствена персонализирана форма във Photoshop и след това да я запазите, трябва да знаете някои инструменти за избор и да знаете как да ги използвате правилно. Ако имате тези умения, тогава не би трябвало да има проблеми със задачата, но нейното изпълнение в някои случаи може да отнеме известно време, така че трябва да сте търпеливи, за да получите наистина висококачествен резултат.

Категория: