Оригинални снимки на звездното небе могат да се правят както с професионален фотоапарат, така и със смартфон. Ще трябва да изберете място, като вземете предвид прогнозата за времето, лунния календар и да подготвите оборудване. Преди да направите снимка на звездите на телефона си, трябва да настроите подходящите настройки за експозиция, ISO, рязкост, цветови баланс.

Трудно заснемане на оригинални снимки на звездно небе.

Подготовка за астрофотография

Астрофотографията се отнася до жанр на фотографията, който ви позволява да заснемете звездите, планетите от Слънчевата система, Млечния път в нощното небе.

Въпреки това, за да снимате трудни за фиксиране обекти на телефона си, трябва да се подготвите предварително:

 • изберете подходящо място с добра гледка към звездното небе;
 • определяне на фазите на новолунието с помощта на специален календар;
 • проучете прогнозата за времето;
 • оборудвайте притурката със специално оборудване, карти с памет;
 • проверете настройките на оборудването за съответствие с режима на снимане.

Избор на правилното място

Снимането на звезди и други обекти в тъмно небе е по-добро сред природата. В големите населени места светлината от прозорци, фенери затруднява подготовката на ясна картина. Оптимално е да пътувате на повече от 30 км от града.

Най-изгодните места за заснемане на небесни тела са поляни в близост до гора, планини, подножия, ръбове близо до водни басейни. Опитните фотографи препоръчват да изберете място, където освен звездното небе ще има обект на преден план в снимката (силует на сграда, дървета, кула).

На територията на града можете да организирате снимане в голям горски парк, на поляна, от която по-голямата част от небето е отворена за снимки. Мястото трябва да е тъмно, без електрическо осветление.

Можете да изберете подходящо място с помощта на услугата Карта на светлинното замърсяване. Електронната карта на приложението показва разпределението на нивото на вечерна осветеност на различни пътища, населени места навсякъде по света.

По-добре е да снимаш звезди в природата.

Проверка на лунния календар

Силната светлина на луната може да блокира блясъка на звездите на снимката. Когато е зададена техника с висока ISO, може да се получат преекспонирани области. Ето защо, когато планирате снимки, трябва да проверите лунния календар.

Оптимално изберете времето на фазата на новолунието. Нощта трябва да е тъмна, за да се създаде ясно изображение на звездите. В края на лятото метеорите могат да бъдат заснети на снимки, ако планирате правилно датата на фотосесията на нощното небе.

Безоблачно небе и безветрено време

При ветровито, облачно време процесът на снимане е труден, така че първо трябва да проучите прогнозата за времето. Оптимално е да снимате звезди през нощта при ясно, безоблачно небе.

При ветровито време, дъжд, движещи се облаци, клони на дървета могат да попречат на създаването на красива композиция. След това смущенията ще трябва да бъдат премахнати от картината с помощта на фоторедактори.

Експертите препоръчват да пристигнете в района преди да се стъмни, като изберете правилните ъгли. Можете също да използвате приложението Night Sky за iPhone. Използвайки услугата, е лесно да контролирате нивото на безоблачност, да изберете оптималното време за астро заснемане.

Кои смартфони са подходящи за падащи звезди

Не можете да правите снимки с нито един телефон. Използвайки оборудване от нисък клас с камера с лошо качество, е трудно да заснемете звездното небе. За подготовка на астрофото, заснемане на животни, природа, портрети на хора е по-добре да си купите телефон с камера.

Могат да се правят добри снимки със смартфони от Samsung, Xiaomi и др.

Тези мобилни смартфони са оборудвани с вградени камери, които са сравними по качество с цифровото фотографско оборудване. В технологията трябва да има настройки за астрофотография, резолюция и съотношение на блендата, режими на контраст.

В класацията на смартфоните с добра камера:

 • Samsung Galaxy S22 Ultra;
 • Huawei P50 Pro;
 • Xiaomi 12S Ultra;
 • iPhone 11 Pro Max;
 • Tecno Camon 19 Pro;
 • Google Pixel 6A;
 • Samsung Galaxy Z Fold 4;
 • Google Pixel 7.
Нощен режим на Xiaomi, Samsung и iPhone.

Допълнително оборудване, от което може да се нуждаете

За качествени изображения експертите препоръчват използването на допълнителни устройства, оборудване:

 1. Статив. Точното фиксиране на обектите, липсата на вибрации на смартфона са важни за астрофотографията. Стойката трябва да е стабилна, подходяща за модели с Android и iPhone, надеждно фиксиране на притурката.
 2. Фенерче с червена светлина. Устройството ви позволява бързо да организирате процеса на снимане на тъмно, да поставите статив, да подготвите мястото. Можете да изберете най-добрия ъгъл, като маркирате зоната.
 3. Powerbank. Снимането на небето често изисква правенето на много снимки. Оборудването може да се разреди по време на работа. За екскурзии са необходими зарядни устройства.
Вземете статив за прецизна фиксация.

Какви настройки на телефона трябва да задам, за да направя красива астрофото

Експертите препоръчват ръчна настройка на камерата на телефона за нощно снимане.

По-специално задайте следните основни параметри:

 • чувствителност на сензора (ISO);
 • ниво на експозиция (S);
 • баланс на бялото (WB);
 • формат на снимка и др.

Нюансите на техническите настройки може да се различават в зависимост от категорията на оборудването, нивото на оборудване и т.н. Преди да използвате оборудването, трябва да прочетете инструкциите или да получите съвет от специалист в сервизния център на производителя на притурката.

Излагане

Скоростта на затвора (S) определя периода, през който камерата непрекъснато заснема обект. Това е необходимо, за да може светлината да удари матрицата на оборудването.

За вечерни снимки се нуждаете от дълга експозиция (10-15 секунди). Параметърът е зададен на максимално ниво. Колкото по-висока е скоростта на затвора, толкова повече звезди ще се появят на снимките. Кратък S режим ще замъгли малко нощното небе.

Баланс на бялото

WB (баланс на бялото) отразява цветовата температура на картината. Настройките се измерват в келвини. Ниските стойности представляват студени тонове, високите стойности представляват топли тонове. Трябва сами да зададете баланса на бялото на вашия смартфон в зависимост от времето, терена и т.н.

WB се измерва в Келвин.

ISO

Индикаторът ISO показва нивото на чувствителност на матрицата спрямо падащата върху нея светлина. За падащи звезди и нощно небе задайте минималната стойност в диапазона 100-500 ISO.

Колкото по-висока е стойността, толкова по-светла е картината.

Размерът на матрицата на камерата на мобилен телефон е по-малък от този на професионалната камера. Следователно, когато зададете високо ниво на ISO на iPhone или друг смартфон, качеството на изображението намалява. Рамката може да стане светла, с по-зърнеста текстура.

ISO определя чувствителността на сензора към получената светлина.

Светлочувствителност

Специалистите препоръчват избор на ниски ISO настройки за снимане на звезди. Оптималното ниво се избира независимо в зависимост от техническите характеристики на камерата, нивото на осветеност на място и след проверка на параметрите на готовото изображение.

Формат за астрофотография

С висококачествено оборудване можете да правите астрофото с минимална обработка от автоматизацията на притурката в Raw формат. Тези снимки заемат много място в притурката, но ви позволяват да регулирате осветлението и контраста до голяма степен след приключване на снимането. Въздействието върху качеството на картината е минимално.

Кой режим на снимане да избера

В зависимост от условията, нивото на осветеност, разстоянието от града, качеството на оборудването, трябва да изберете режима на снимане.На различни устройства, в съответствие с техническите параметри на оборудването, са налични Pro-, ръчни, професионални режими. Те се различават по регулируеми настройки, ниво на автоматизация, качество на картината.

На iPhone

Когато зададете автоматичен формат, камерата на iPhone самостоятелно ще определи параметрите на картината за ситуацията. Няма допълнителни настройки в режима (освен флаш).

Няма професионален режим на iPhone.

Потребителят може да коригира настройките в режим Снимка. За да коригирате баланса на предаване на светлина, контраст, трябва да използвате специални приложения за астрофотография.

Подходящо за iPhone:

 • „Stellarium Plus“;
 • „Компас“;
 • Sky Guide;
 • NightCap;
 • Звездна разходка.

На Android

За да правите снимки на звездното небе на Android, можете да изберете Pro и Night режими.

За формат на професионално обучение ще трябва самостоятелно да изберете списък с настройки според различни характеристики. Предимството на режима е възможността за настройка на картината, за да се вземат предвид промените в метеорологичните условия, наличието на допълнителни обекти и др.

Нощен режим (" Нощна снимка" ) автоматично избира основните параметри на пропускане на светлина, контраст. В процеса на снимане характеристиките се настройват за увеличаване на яркостта, яснотата, баланса на бялото. Тези изображения изискват допълнителна обработка на електронен носител.

Професионален режим на Xiaomi.

Приложения за снимки на щастливи звезди

Можете да използвате специални програми за iPhone и смартфони, за да фокусирате сниманите обекти, да настроите оборудването за слаба светлина. Услугите трябва да бъдат изтеглени на цифров носител предварително. Безплатни и платени приложения са достъпни за потребителите.

NightCap Camera

Програмата е предназначена за снимане при слаба светлина. С помощта на приложението можете да правите снимки, да записвате видеоклипове с нисък контраст. Услугата ви позволява да опростите процеса, да подобрите яснотата на картината на тъмни места или през нощта.

NightCap Настройките на камерата имат специални режими за автоматично заснемане на звезди, тъмно небе, метеори. Разширените опции обаче ще бъдат достъпни за потребителите, след като платят за приложението в App Store за $1,99.

ProShot

Редакторът е предназначен за инсталиране на Android и iPhone. Предимството на услугата е възможността за снимане от камерата в приложението. Можете също да редактирате готовите изображения.

Разрешено е да зададете в програмата:

 • откъс;
 • ISO;
 • ръчен фокус;
 • баланс на бялото;
 • ръчен фокус;
 • ниво на яркост, острота на рамката.

Приложението е предназначено за снимане с ръчни настройки. В услугата няма специални ефекти. Цената на връзката е 65-99 рубли. Можете да изтеглите ProShot от App Store и други магазини за приложения.

Снимка с ProShot редактор.

ProCam 8

Приложението разширява възможностите на камерата при снимане на нощното небе.

Налични са следните опции:

 • задаване на баланс, скорост на затвора, експозиция;
 • стабилизация на изображението;
 • воден знак;
 • настройка на светкавицата;
 • стартиране на филтри;
 • използване на инструменти за редактиране за готови снимки;
 • използвайте timelapse и др.

ProCam 8 идва с 19 инструмента за редактиране на снимки и над 50 филтъра.

ProCam 8 с повече опции.

ProCamX

Приложението за Android OS се препоръчва за потребители, ако в телефона няма специален професионален режим. Услугата е платена. Снимките могат да се правят от приложението, като се зададат основните параметри за баланс на бялото, фокус, острота на картината, яркост, пропускливост на светлина и др.

Използвайки помощната програма, можете да:

 • правете интервални снимки;
 • създайте видеоклипове на забавено или бързо движение;
 • снимайте изображение с висока разделителна способност;
 • настройте настройките за метеорологичните условия, вида на терена.
Приложението ProCam X е платено.

Нощна стрелба

Приложението е предназначено за инсталиране на смартфони. Софтуерът е предназначен за адаптирано заснемане на звездно небе. След инсталиране на приложението, настройките на камерата ще бъдат синхронизирани за заснемане на изображения на тъмно, с възпрепятствана видимост.

Можете да регулирате скоростта на затвора, баланса на бялото, ISO и т.н. С NightShooting можете да правите красиви снимки през нощта без специален статив.

Имам ли нужда от последваща обработка на астрофотоси

Според експерти често е необходима допълнителна обработка на изображенията, за да се увеличи контраста на обектите, да се коригира баланса на бялото, да се премахне изкуствената острота и т.н.

В някои случаи е необходимо да се премахнат ненужните обекти, следи от градско осветление в рамката. След като направите редакции, можете да запазите снимката в подходящ формат.

Категория: