Постоянните подобрения в софтуера на Adobe направиха лесно и бързо създаването на прозрачен фон във Photoshop. Графичният редактор има няколко мощни инструмента за премахване на обекти от изображение.

Има няколко опции за замяна на цвета на фона във Photoshop.

Премахване на фон във Photoshop

За да премахнете обекти във Photoshop и да получите бял или прозрачен фон, не е нужно да владеете сложни техники и техники за проектиране. За това са предоставени стандартни методи и горещи клавиши, които значително ускоряват процеса.

Инструменти за премахване на фона

Първо, разгледайте стандартните инструменти, които ви позволяват да премахвате обекти на фона на изображението.

Сред наличните инструменти за решаване на задачата са подходящи следните клавишни комбинации:

 1. " Ласо" - L.
 2. " Четка" - B.
 3. " Перо" - P.
 4. Magic Wand - W.

Използването на клавишни комбинации ще ускори процеса и ще направи работата с графичния редактор по-удобна. Да разберете коя комбинация е отговорна за желаното действие е доста лесно.

За да направите това, преместете курсора на мишката върху интересния елемент от лентата с инструменти и задръжте курсора за няколко секунди, за да се появи подсказка.

Най-лесните методи

Най-лесният начин да изрежете фона е да използвате инструмента Magic Wand Tool. Такъв инструмент е подходящ за работа с еднороден фон, който е запълнен с един цвят.

Потребителят трябва да направи следното:

 1. На лентата с инструменти намерете иконата "Избор на обекти" , щракнете върху нея и изберете инструмента Magic Wand Tool от менюто, което се отваря.
 2. Щракнете върху която и да е част от фона, която искате да премахнете.
 3. Инвертиране на селекцията и създаване на маска.

Ефективността на инструмента Magic Wand Tool се регулира с помощта на плъзгачите на горния контролен панел. По подразбиране там е избран "Размер на примера" 1x1 px.

Ако фонът не съдържа еднакви пиксели, а подобни нюанси, отделните елементи може да не бъдат избрани поради различни цветови кодове.

Следващият метод е подобен на предишния, но е по-подходящ за снимки с многоцветен фон. Прави тъмните или светлите области на картината прозрачни.

Упътването се свежда до извършване на следното:

 1. Щракнете с десния бутон върху името на слоя със снимката и изберете опцията "Overlay options" .
 2. Намерете елемента "Наслагване ако" и използвайте скалата "Този слой" .
 3. Преместете бялото, за да се отървете от светлите участъци, или черното, за да премахнете тъмните.

За да получите ефекта на полупрозрачен фон, трябва да задържите клавиша Alt, за да активирате допълнителен плъзгач.

Други начини да направите фона прозрачен

За да премахнете белия фон от картината или да изрежете отделни обекти в нея, можете да използвате инструмент, наречен "Цветова гама" .

Работи подобно на Magic Wand, но е по-гъвкав и подходящ за работа със сложни графични материали.

Ако горният метод улавя само същия цвят или подобни цветове, тогава тази опция включва добавяне на неограничен брой нюанси.

За да изрежете обекти, следвайте този алгоритъм:

 1. Уверете се, че слоят с изображението е активен, отворете секцията "Избор" и елемента "Цветова гама" .
 2. Щракнете върху цвета на фона, за да създадете симулирана маска в визуализацията.
 3. Добавете необходимия брой области с нови нюанси, като натиснете клавиша "+" .
 4. Проверете резултата и щракнете върху OK, за да създадете маската.

Дизайнерите също изрязват фона около обекта с четка. Тя ви позволява да се отървете от всякакви области или фрагменти от картината, така че накрая остава само да добавите маска и да започнете да рисувате.

За да подобрите точността, увеличете мащаба на изходния файл и адаптирайте правилно размера и твърдостта на четката. Ако щрихът е грешен, можете да отмените действието с комбинацията Ctrl + Z или да коригирате неуспешната проба с бяло.Методът е доста трудоемък и дълъг, така че е по-подходящ за обработка на малки площи.

Професионалните графични дизайнери практикуват изрязване на фона на снимка с помощта на инструмента Pen. Инструментът е точен, но изисква известни умения на Bezier.

Кривите работят така, че кривите линии се формират математически и стават гладки. Степента на тяхното огъване подлежи на гъвкаво регулиране чрез точки за закрепване, които свързват различни зони.

Кривите се създават с помощта на "Pen" (активира се от клавиш P). Основното предимство на този метод е възможността за редактиране на линия за всяка форма, дори и най-сложната.

Също толкова ефективен метод е да премахнете фона чрез канали. Това е полезен инструмент за отделяне на косми или козина и получаване на плавен преход към прозрачност.

Картината в RGB цветовия профил се състои от 3 канала - червен, зелен и син. В процеса на комбиниране те образуват многоцветно изображение, но сами по себе си остават монохромни. За да разделите различни канали, просто изберете подходящия от панела с канали със същото име.

Премахване на фон през канали.

Други програми и приложения за създаване на прозрачен фон

Можете да запазите снимка без фон не само във Photoshop. Има и други мощни инструменти за работа с PNG файлове и изрязване на обекти в изображението.

Gimp

Достатъчно прост, но удобен инструмент за редактиране на изображения. Това е безплатен софтуерен продукт, който има няколко инструмента за рязане на фон, които са сравними по ефективност с инструментите на Adobe Photoshop.

За да получите прозрачен фон, трябва да активирате "алфа канал" , като щракнете с десния бутон върху слоя с изображението и изберете "Добавяне на алфа канал" . Можете също да направите това чрез секциите „Слой“, „Прозрачност“ и „Добавяне на алфа канал“.

След това активирайте "Гумичката" , коригирайки формата и размера й до ненужни фрагменти от картината и започнете ръчно премахване на фона.

Задаване на слоя за прозрачност в Gimp.

Paint NET

Получаването на прозрачен фон с Paint.NET е по-лесно.

За това имате нужда от:

 1. Стартирайте помощната програма и изберете "Файл" .
 2. Щракнете върху "Отвори" и посочете пътя до папката с изходния файл за редактиране.
 3. Намерете иконата Magic Wand в лентата с инструменти.
 4. Щракнете върху фона.

Ако някои фрагменти от фона останат неизбрани, просто регулирайте плъзгача "Tolerance" . За да получите прозрачна област, остава да натиснете бутона Delete.

Използване на Paint NET.

Рисуване 3D

За разлика от предишната програма, Paint 3D е по-усъвършенстван графичен инструмент, който поддържа 3D моделиране.

За да получите солиден фон, отворете програмата и създайте нов документ. По подразбиране платното ще се появи като бял правоъгълник на екрана.

Трябва да бъде написан в PNG или JPG.webp формат, като щракнете върху "Меню" , "Запази като" , "Изображение" . Сега можете да рисувате или добавяте графични обекти върху него.

Ако трябва да получите прозрачен фон на съществуваща снимка, трябва да използвате инструмента Magic Selection, намиращ се в горния ъгъл на лентата с инструменти. Ако някакъв обект остане на снимката, трябва да регулирате толеранса и да започнете да режете.

Алгоритмите на приложението трябва да изберат желания обект по пътя. Ако се появят някои фрагменти или обратното, не попадайте в селекцията, достатъчно е да ги коригирате с бутоните "Изтриване" или "Добавяне" .

Премахване на фона в Paint 3D.

Всички инструменти

Използвайки онлайн услугата Anytools, можете да изрежете фона в полуавтоматичен режим.

Това е многофункционален редактор на изображения с много полезни инструменти, включително:

 1. Корекция на цвета.
 2. Ефекти.
 3. Автоматично надграждане.
 4. Стайлинг.
 5. Създаване на плакати и др.

Този списък включва и фонов редактор. Можете да качите няколко файла на сайта наведнъж и фонът ще бъде премахнат автоматично.

Ръчно рязане не е предвидено, но промяната на алгоритъма и ефективността на изрязване не е трудно. И ако резултатът не се оправдае, можете да промените версията или да промените интензивността на изрязването, като преместите плъзгача "Качество" надясно.

Използвайте онлайн услугата Anytools.

Pixlr

Това е пълен редактор на снимки, където изрязването на фона е безплатна функция. Можете да получите прозрачен скрийнсейвър чрез самия редактор, като използвате Magic Wand Tool или автоматичен инструмент. Във втория случай процесът ще приключи без вашето участие.

Ръчно премахване на фона в редактора на снимки Pixlr.

Ретуш

Приложението Retoucher също работи с множество изображения едновременно. След като изрежете фона, можете да промените лошите места чрез разделите "Изтриване" и "Възстановяване" , да промените твърдостта и размера на четката. Освен това има режим за създаване на корици за публикации в социалните медии.

Премахване на фона с Retoucher.

Категория: