Невронните мрежи са адаптивни инструменти, способни да се самообучават. Те могат да работят с текстове, изображения, служат за навигация и т.н. Благодарение на невронната мрежа дори човек, който не е запознат с Photoshop, може да обработи снимка. Редактирането ще отнеме доста време, но дори и с такъв инструмент трябва да можете да боравите правилно, за да получите приемлив резултат.

Невронните мрежи в изкуството.

Какво е невронна мрежа

Невронните мрежи се наричат математически модели, които работят на принципа на невронните мрежи на живи организми. Те са в състояние да решават проблеми, да разпознават и класифицират данни, да правят прогнози и дори да се самообучават. Пример за такава мрежа е ботът Alice от Yandex Corporation.

Изкуствените невронни мрежи могат да се справят само с ограничен набор от задачи.

Някои инструменти са проектирани да обработват сложни цифрови данни, други могат да редактират изображения, трети могат да събират информация. Въпреки адаптивността, изкуственият интелект все още не може точно да се справи с повечето специфични задачи.

Как работи мрежата

Компютърната невронна мрежа, подобно на истинския си аналог, работи за сметка на неврони - малки алгоритми, които са предназначени да получават и обработват информация.

Те взаимодействат помежду си и въз основа на наличните данни определят класа на обекта, обобщават получените знания, идентифицират зависимости и т.н.

В процеса невронната мрежа се научава да решава проблема, зададен от разработчиците. Например, изберете всички обекти от един и същи цвят в изображението и правилно определете техните граници, създайте нови снимки, заменете лица в снимки.

Предимства и недостатъци

Основното предимство на невронните мрежи за обработка на изображения е лекотата на използване. Не е необходимо да знаете функциите на Photoshop и да можете да използвате неговите инструменти, за да подобрите качеството на картината.

Достатъчно е да инсталирате приложение с автоматична обработка, правилно да изберете изходния материал и правилно да конфигурирате програмата.

Сред допълнителните предимства на изкуствения интелект са следните:

  1. Способност за работа с големи количества информация. Това е полезно в случаите, когато трябва да премахнете замъгляването от няколкостотин снимки или да увеличите разделителната способност на изображенията, без да губите качество. Ръчното редактиране ще даде по-добър резултат, но ще отнеме твърде много време.
  2. Способността на невронната мрежа да се самообучава. Колкото по-често потребителите се обръщат за помощ към изкуствения интелект, толкова по-бързо се разширява неговата база данни. Това ви позволява да подобрите алгоритмите и да подобрите качеството на обработката на изображенията.
  3. Цена за редактиране на изображения. Една невронна мрежа се нуждае от по-малко ресурси за обработка на изображения, отколкото човек и следователно цената на техните услуги е много по-ниска. Много сайтове и програми предлагат безплатно редактиране.

Невронните мрежи обаче имат и недостатъци: тясна специализация, липса на креативност и несъвършенство на алгоритмите. Професионалното ретуширане почти винаги печели в качеството, тъй като специалистът обработва по-точно сложни зони с преходи, поставя акценти и следи реализма на резултата.

Невронната мрежа може да замени лице на снимка, но не винаги избира правилния ъгъл и не изравнява осветлението. Ако се налага сложна обработка, ще трябва да се обърнете към професионалист.

Невронната мрежа не може да се справи толкова добре, колкото професионален редактор на снимки.

Какво е по-добре да използвате

В областта на графиката, невронните мрежи са добри за следните задачи:

  1. Работа с фона. С помощта на изкуствения интелект можете да го направите по-размазан, като поставите акценти, премахнете или замените фона.
  2. Избиране на обекти. Невронните мрежи са в състояние да разпознават и подчертават отделни обекти, макар и с малки грешки. След това обектите могат да се редактират: променят цвета, правят ги по-размазани и т.н. Разширените програми могат да премахват обекти от снимки, като коригират фона.
  3. Размяна на лица. Изкуственият интелект може да работи както с вашите изображения, така и със снимки от своята база данни.
  4. Замъгляване. Повечето невронни мрежи могат лесно да се справят с тази задача, но ако качеството на изходния материал е твърде ниско, шансовете за възстановяване на изображението са ниски.
  5. Реставрация на стари или повредени снимки. Разширените редактори могат дори да обработват ретро снимки, придавайки им по-модерен вид. Те премахват размазването, увеличават разделителната способност на картината, коригират цветовете.В някои случаи изкуственият интелект може дори да възстанови малка липсваща област.
  6. Създаване на нови изображения. Алгоритмите генерират уникално изкуство и снимки въз основа на наличните данни. В повечето случаи качеството на резултата е ниско, но понякога се срещат прилични екземпляри.
  7. Прилагане на филтри. Невронната мрежа може визуално да състарява или подмладява всички хора на снимката, да добавя забавни котешки уши и други елементи към тях.

Освен това, изкуственият интелект може да търси в изображението. Това е необходимо, когато трябва да определите кой е заловен на снимката, да намерите акаунтите на човека в социалните мрежи и т.н.

Най-добрите невронни мрежи за работа със снимки

За подобряване на качеството на снимките най-често се използват продуктите на големите корпорации: Nvidia InPainting и Movavi Photo Editor. Това са мощни многофункционални инструменти, чиито разработчици са почти неограничени в средствата.Малко известни алтернативи - Bigjpg.webp, Vance AI, Erase BG и др.

Изображение AI

AI Image Enlarger се използва за уголемяване на изображение. Предимствата на невронната мрежа включват възможността за работа без инсталиране на допълнителен софтуер. Изкуственият интелект подобрява картината, така че тя не само да не губи качество, но и да става по-добра от оригиналния материал.

Изображението с изкуствен интелект рисува обекти и изостря контурите.

Услугата може да се ползва безплатно, но с ограничения в броя на процедурите на ден. В този случай е налично само 4x увеличение на картината. След като платите абонамент, можете да разширите изображението 8 пъти, но има голяма вероятност от намеса в снимката.

AI Image увеличава снимката.

Дълбоко изображение

Друг ресурс за споделяне на софтуер. По отношение на функционалността услугата прилича на AI Image: тя също така увеличава изображенията, като същевременно подобрява тяхното качество. Има ограничения за безплатния пробен абонамент: можете да обработите само 1 изображение, а разширението е ограничено до четири пъти.

Icons8AI

Icons8 AI Image Upscaler увеличава снимките без загуба на качество. Разширява изображенията само 2-4 пъти, но в някои случаи добавя по-малко шум от аналозите.

Няма да можете да използвате услугата безплатно: можете да качите само 3 изображения за теста, след което ще трябва да платите за всяко изображение. Сайтът има бюджетен абонамент за 100 процедури на месец и неограничен.

Movavi Photo Editor

Movavi Photo Editor е многофункционален фоторедактор, най-подходящ за професионалисти, но дори и начинаещите ще могат леко да подобрят качеството на изображенията.

В приложението можете да промените яркостта, контраста и наситеността, да сменяте нюанси и т.н. Освен това има автоматични функции, като автоматично подобряване или настройка на баланса на бялото.

Програмата може да прилага ефекти, да създава ефект на грим и да премахва дефекти по кожата. Можете чисто да изтриете малки обекти в редактора.

Movavi Photo Editor ще ви помогне да промените цвета и контраста на вашата снимка.

Ремини

Услугата Remini е предназначена да увеличи и подобри качеството на изображенията. Може да се използва за възстановяване на стари моментни снимки. Приложението е предназначено основно за рисуване на лица. Резултатът не винаги отговаря на очакванията, тъй като невронната мрежа просто взема подходящия елемент от своята база данни и го вмъква върху снимката.

Изключителни снимки

В upscalepics.com можете да увеличавате изображенията, да премахвате шума и да компресирате изображения. Услугата е shareware, но за потребители без абонамент има ограничения за максималната резолюция и броя на едновременно обработваните файлове.

Изключителните снимки ще коригират снимката.

Vance AI

Това е цял набор от услуги, които подобряват качеството и резолюцията на снимките. Някои приложения дори ви позволяват да възстановите стари снимки, да премахнете гънки и дефектни области от тях, както и да ги оцветите. Vance AI може да работи с черно-бели изображения.

Vance AI ще подобри качеството на вашите снимки.

Изтрий БГ

Приложението Erase BG ви позволява бързо да премахнете фона от изображение. Можете да използвате услугите на услугата директно на сайта. Допълнително е разработена програма за смартфони. Erase BG поддържа разделителни способности до 5000x5000 и най-често срещаните формати: PNG, JPG.webp, JPEG.webp, WEBP.

Изтрийте BG, за да премахнете фона.

Nvidia InPainting

Приложението на Nvidia е подходящо дори за начинаещи, защото за да получите резултата, просто трябва да оградите проблемните зони. Услугата елиминира незначителни дефекти, помага за наслагването на изображения едно върху друго и премахва ненужните фрагменти.

Nvidia InPainting за ретуширане на снимки.

Bigipg

Bigjpg.webp може да увеличи изображение 16 пъти, ако имате акаунт в сайта. Сред предимствата на услугата може да се открои наличието на рускоезична версия, минимална шумова намеса в крайното изображение и високо качество на резултата.

Обработката на 1 снимка отнема около 15-45 секунди. Ако трябва да редактирате често, можете да използвате клиента за Windows, iOS или Android.

Bigipg увеличава размера на снимката.

Категория: