Дори професионалните фотографи не винаги могат да създадат висококачествено изображение без дефекти, защото за да получите очаквания резултат, са необходими не само умения, оборудване, но и способност за работа с различни приложения, като Adobe Photoshop . Ретуширането на снимки ви позволява да коригирате околната среда, характеристиките на фона и външния вид на модела в снимката.

Ретуширането ще ви помогне да направите перфектната снимка.

Какво е ретуширане на снимки

Ретуширането на снимки е доста труден и сложен процес за онези потребители, които не са запознати с функционалността на Adobe Photoshop.

С помощта на такава програма можете да коригирате дефекти в изображението, да изрежете фона, да направите корекция на цвета и други манипулации с изходния файл.

Колекцията на Photoshop има голям избор от филтри и инструменти, които не изискват сложна разработка.

За да научите основите на ретуширането за начинаещи, ще ви трябва:

 1. Основни умения за Photoshop.
 2. Разбиране на рисуване, рисуване.
 3. Познаване на основите на фотографията.

Можете да обработвате и на търговска основа, тъй като е необходима такава услуга:

 • за хора, които искат да възстановят повредени и стари моментни снимки;
 • фотографи, които нямат желание или време да подобряват материалите сами;
 • рекламни агенции;
 • Медии и др.

Видове ретуширане на снимки и какво включват

Има 2 вида професионална обработка на снимки чрез ретуширане. Те определят целта, резултата от работата.

Технически

Техническото ретуширане означава елиминиране на видими изкривявания: грешки в експозицията (недостатъчно осветление или прекомерна яркост), петна, графични артефакти и други дефекти. Методът ви позволява да възстановите стари отпечатани снимки. Тоест това е бързо ретуширане на нови снимки след фотосесия.

Артистичен

Художественото ретуширане е насочено към подобряване на качеството на изходните материали чрез промяна на яркостта, наситеността, контраста и други настройки. Този тип предполага извършване на подобрения под формата на подмяна на фона, корекция на външния вид и др.

В повечето случаи това подобрение се свежда до работа с портрет. Специалистът премахва акценти, коригира външния вид на кожата, зъбите или прави промени в чертите на лицето, формите (по желание на клиента).

В зависимост от желания резултат художественото ретуширане може да бъде естествено или лъскаво.

Първата е незначителни промени с премахване на несъвършенствата във външния вид на модела, подравняване на тена и други прости подобрения.

Glossy (списание) довежда образа на модела до идеала. Тук чертите на лицето, прическата, фигурата вече се променят, нанася се грим, цветовете са напълно преработени. След такива манипулации снимката става като корицата на лъскаво списание.

Художествена корекция на портрета.

Инструменти на Photoshop за ретуширане

За да ретуширате снимки в Adobe Photoshop, можете да използвате различни инструменти.

Сред тях:

 1. Печат.
 2. Четки за лечение на петна.
 3. Кръпка.
 4. Червени очи.
 5. Преместване в зависимост от съдържанието.

Това са основни инструменти, които ви позволяват бързо да ретуширате, за да премахнете несъвършенствата на изображението.

Характеристики при използване на филтри на Photoshop при ретуширане

Вградените филтри на Adobe Photoshop ви позволяват да почиствате, ретуширате снимки, да добавяте артистични ефекти към тях, създавайки имитация на картина или скица, както и да изпробвате инструменти за трансформация с изкривяване на светлината и инверсия на цветовете.

В допълнение към стандартните модули можете да използвате външни модули, предоставени от разработчици на трети страни.

Интелигентните филтри, които са необходими за работа с интелигентни обекти, гарантират, че операциите се извършват по обратим начин. Те се добавят към панела със слоеве и могат да бъдат преконфигурирани по всяко време. За да приложите филтър, трябва да активирате съответната команда в меню "Филтър" .

В този случай е важно да вземете предвид следните характеристики:

 1. Филтърът се прилага само към селекцията или видимия слой.
 2. За снимки с дълбочина 8 бита на канал, много модули се прилагат кумулативно през галерията.
 3. Не могат да се прилагат филтри към растерни или индексирани цветни изображения.
 4. Някои модули работят само с RGB изображения.
 5. Има филтри, които се обработват изцяло от RAM. Ако не е достатъчно, системата може да даде грешка.
Използване на панела със слоеве.

Мащабиране и завъртане на изображението

Мащабирането на изображение означава намаляване или увеличаване на обект вертикално или хоризонтално, както и по 2 оси едновременно.

За да мащабирате хоризонтално, преместете курсора на мишката върху квадратите от всяка страна на рамката и след това започнете да го местите надясно или наляво.За вертикално трябва да преместите курсора върху квадратчетата от долната и горната страна на рамката и след това да ги преместите нагоре или надолу.

Завъртането на изображение е просто завъртане на обект около контролна точка. По подразбиране се намира в центъра на изображението.

Ретуширане на снимки във Photoshop

Процесът на ретуширане във Photoshop изисква известни умения, търпение и време. Ако говорим за ретуширане на портрети за корицата на лъскаво списание, тогава такава работа може да отнеме цял ден. В същото време отстраняването на незначителни дефекти на изображението може да бъде завършено за 30 минути.

Метод за бърз ретуш за начинаещи

Има множество примери, лесни уроци за ретуширане на снимки за начинаещи. Можете да научите бърза обработка за няколко минути. Най-лесният вариант е да използвате автоматични функции. Готовите настройки за ретуш ви позволяват да промените цветовия баланс, яркостта и контраста и други параметри с 1 щракване.

Също така има специална добавка Nik Collection, която има множество опции за обработка с регулируеми конфигурации.

Ретуширане на портрети

Ретуширането на портрети е комплексно подобряване на кожата за премахване на несъвършенства под формата на бенки, бръчки или акне. Филтърът Camera Raw има полезен инструмент за премахване на петна, който ви позволява да извършвате корекция на петна.

Можете да регулирате зоната за коригиране, като преместите плъзгача, след което щракнете върху зоната, която трябва да бъде коригирана и изберете подобна област, само без дефекти. По този начин всички несъвършенства се премахват стъпка по стъпка.

Инструментът Healing Brush има подобна функционалност, но не работи толкова добре, колкото Camera Raw. В допълнение, последното ви позволява да коригирате картината отново, ако трябва да върнете някакво действие.

Бързо премахване на област във филтъра Camera Raw.

Корекция на цвета на снимката

По време на корекцията на цветовете можете да промените тоновете, нюансите, наситеността на изображението, да направите локално подобрение или да приложите интересна творческа техника.

В първия случай можете да получите най-естествените цветове или да изсветлите тъмните зони. Промените се правят на коригиращите слоеве. Ако ги приложите към слой с картина, тогава действията ще бъдат необратими.

Принципът на слоевете за коригиране на цвета е подобен на това как работят филтрите. Всички ефекти се показват на снимката под слоя. Това ви позволява да промените резултата, ако е необходимо.

Начинаещите могат да използват автоматична корекция на цветовете, която се извършва чрез Shift+Ctrl+B.

Корекция на цветовия баланс.

Обработка на лица в FS

За да обработите лице в Adobe Photoshop, можете да използвате цял списък от инструменти за ретуширане. Всички те имат както предимства, така и недостатъци.

Затова е по-добре да ги използвате в комбинация един с друг:

 1. Лечебна четка. Подходящ за точково ретуширане на кожата, създава средно аритметично на цвета.
 2. Печат. Универсален Photoshop инструмент за технически ретуш. Необходими са умения за използване на този инструмент.
 3. Четка за заздравяване на петна. Той е лесен за използване, но често дава непредвидими резултати поради автоматизацията на процеса.
Инструмент за печат и четка за възстановяване на петна за ретуширане на снимки.

Подобряване на кожата

Последните версии на Adobe Photoshop имат автоматизирани алгоритми за изглаждане на кожата за подобряване на качеството на портретната снимка, подобряване на външния вид на модела.

За да получите желания ефект, трябва да направите следното:

 1. Отворете изображение във Photoshop Elements.
 2. Изберете "Подобряване" - " Изглаждане на кожата" .
 3. В диалоговия прозорец Изглаждане на кожата лицето ще бъде разпознато автоматично. Ако алгоритъмът сканира няколко лица наведнъж, можете да активирате желаното, като щракнете върху изображението му.
 4. Плъзнете плъзгача за изглаждане, за да постигнете желания ефект.

Също така тук е наличен превключвател Преди/След за сравняване на резултатите.

Изглаждане на кожата с маска.

Премахване на копирайтъри от изображения

За да премахнете водни знаци на Photostock или други авторски права с няколко кликвания, трябва да:

 1. Изберете желаната област с помощта на Lasso Tool/Lasso Tool.
 2. Щракнете с десен бутон, щракнете върху Запълване/Попълване.
 3. Задайте параметъра "Content-Aware" и използвайте резултата.
Премахнете водния знак.

Работа със снимки на автомобили

Окончателната обработка на снимка на автомобил включва следване на ръководство стъпка по стъпка и редица правила. За да придадете на картината визуална изразителност, обем, трябва да подчертаете ключовите части, да скриете второстепенните. С помощта на инструментите за ретуширане можете да се отървете от драскотини, чипове, дефекти в боята и дисковете.

Хакове за ретуширане на Photoshop

Има няколко лайфхака, които ще опростят ретуширането във Photoshop за начинаещи:

 1. Автоматично избиране на слоеве. Това е полезен инструмент, когато трябва да обработите голям брой слоеве наведнъж.
 2. Управление на филтри. Важен лайфхак за промяна на непрозрачността на филтъра.
 3. Създаване на интелигентни обекти. Позволява ви да редактирате филтри и корекции на слоевете.

Най-честите грешки при ретуширане и обработка на снимки

Неопитните ретушисти често допускат тривиални грешки при обработката на снимки.

Сред тях:

 1. Изкуствена кожа. Злоупотребата с ефекти, филтри води до загуба на естествеността на модела.
 2. Твърде много контраст. Регулирането на контраста подобрява изразителността на изображението, но ако е твърде много, компрометира точността на цветовете.
 3. Грешно рамкиране. Когато изрязвате изходния файл, трябва да обмислите къде ще бъде използван.

С фоторедактора на Adobe Photoshop можете да подобрите качеството на фотографията, без да надграждате оборудването си. Основното е да се вземат предвид основните правила за работа с инструменти за ретуширане, препоръките на експертите.

Категория: