Начинаещите ретушисти често се чудят как да заменят цвят с друг във Photoshop. Още повече ги плаши процедурата за коригиране на цветовата гама на отделни участъци от снимката. Въпреки това, графичният редактор има богата функционалност за ръчно и автоматизирано оцветяване на цялостна илюстрация или части от нея.

Трудно ли е да се промени цвета на обект в снимка във Photoshop

На начинаещите ще им е трудно да оцветяват изображения в редактора. Програмата има много функции, включително автоматизирани, за коригиране на чертеж. Можете да изберете инструмент според вашите умения за графичен дизайн.

Различните видове оцветяване имат различни нива на трудност. Най-добре е да започнете с прости и бързи опции, дори ако имат по-малко точни резултати.

Начини за замяна на цветове във Photoshop

Програмата за редактиране на изображения Photoshop предлага 7 варианта за настройка на нюанса. В зависимост от метода, резултатът от изпълнението ще бъде пълно оцветяване на картината, частично оцветяване на обекта, светло или кардинално тониране.

Опции за корекция на цвета.

Инструмент за насищане

Това е най-популярният, гъвкав и точен начин за промяна на цвета на цяла снимка или коригиране на отделна част от снимка. За да направите това, изпълнете следните стъпки:

 1. Използвайте бутона "Бърз избор" , за да маркирате областта за оцветяване.
 2. В раздела "Изображение" намерете панела "Корекция" , щракнете върху елемента.
 3. От падащото меню изберете "Hue/Saturation" . Избраната област ще стане маска за коригиращия слой.
 4. Има указатели под подменюто "Задаване" . Задайте ги на „Всички“. Това ще промени тона на цялата картина.
 5. Премествайки плъзгачите върху стойностите "Нюанс" и "Наситеност" , изберете желания нюанс.

Ако задачата е да промените гамата само на отделни фрагменти от избраното изображение, ще трябва да посочите диапазона на нюанса.

Алгоритъмът на действие е следният:

 1. В менюто "Hue/Saturation" , под раздела "Set" , задайте определения фон на фрагмента с показалеца (например зелено за зеленина). В долната част на диалоговия прозорец ще се появят 2 многоцветни скали.
 2. Започнете да движите плъзгача, за да зададете желания нюанс.

В менюто има още един параметър - "Яркост" . Използването му:

 • ако искате да запазите контраста, оставете стойността "0" ;
 • ако искате да направите фрагмента по-светъл, добавете бяло, като преместите плъзгача надясно;
 • ако искате да потъмните илюстрацията, увеличете стойността на черното, като преместите плъзгача наляво.

Прозорец за смяна на цвета

Можете просто да нарисувате върху елемента с нов тон върху естествения нюанс. Това е по-проста и по-бърза, но по-малко ефективна и гъвкава опция за корекция. Стъпка по стъпка:

 1. Отворете фона. Ще се покаже от лявата страна на екрана.
 2. От лявата страна на редактора в лентата с инструменти намерете "Четка" , изберете "Замяна на цвят" в подменюто. Уверете се, че режимът на смесване е „Color“ („Chroma“).
 3. Задайте един от параметрите в раздела "Проба" : събиране на палитра от проби чрез преместване на курсора (непрекъснато); боядисване с нов нюанс на зони, в които има тон, указан от първото щракване (веднъж); шарен фон.
 4. Посочете подходящата стойност от менюто "Ограничения" : "Всички пиксели" - прави се корекция всеки път, когато курсорът е върху цвета според образеца; "Съседни пиксели" - заместват се съседни клетки; "Избор на ръбове" - действието се извършва със съседни области, ръбовете остават ясно дефинирани.
 5. В палитрата от цветове изберете желания тон за наслагване на повърхността.
 6. Маркирайте точките за корекция на фигурата.
 7. Закачете сянката с показалеца и я преместете върху снимката.
Изберете цветова гама.

Филтърът не работи добре с черни, бели и сиви цветове. За да разширите диапазона от цветове за наслагване върху основния тон, можете да добавите диапазон от нюанси в стойността на толерантността.

Инструмент за корекция на цветовете

Филтърът е особено подходящ за широкомащабно плътно оцветяване. Отделни зони също могат да бъдат заменени с различен цвят, въпреки че няма да работи, за да получите разнообразие от нюанси. Как работи оцветяването:

 1. Последователно преминете през навигационните елементи "Изображение" → "Корекция" → "Смяна на цвят" . Ще се появи диалогов прозорец за промяна на външния вид на картината в контраст.
 2. Вземете капкомера и щракнете върху елемента, който искате да конвертирате. В прозореца "Замяна на цвят" стойността "Цвят" ще покаже нюанса на формата.
 3. Коригирайте критерия за разпространение чрез преместване на плъзгача. По този начин се установява избор на подходящи цветове.
 4. Използвайте плъзгача или въведете ръчно нов цвят, наситеност и ниво на яркост.

Черните, белите и чисто сивите цветове не могат да бъдат коригирани. Можете да регулирате контраста им само като експериментирате със стойността на яркостта.

Работа с RGB канали

Методът се основава на комбиниране на ефекта на наслагване и манипулации с RGB цветни канали. Ще бъде възможно да се промени радикално само към сиво-черно-бели нюанси в съвкупността.

В многоцветната версия ще се получи само увеличаване или намаляване на нивото на наситеност на нюансите на червено, зелено, синьо.

Трябва да започнете да използвате инструмента, като направите копие на слоя. Последователност на изпълнение:

 1. В раздела Слоеве използвайте Ctrl+Alt+J в Windows или Command+Option+J в MAC OS, за да копирате.
 2. Отидете в менюто "Канали" . Ще се появи прозорец с RGB, червени, зелени, сини канали. Щракването върху отделен канал ще деактивира другите цветове. На снимката експериментите ще изглеждат като градация на полутонове от черни и сиви цветове.
 3. Върнете се в секцията „Слоеве“. Натиснете последователно елементите от менюто "Изображение" и след това името на копието на слоя. Ще се отвори диалогов прозорец.
 4. В лентата "Канал" задайте тона, който искате да коригирате (червен, зелен или син).
 5. По-долу е опцията за наслагване. Често използвани режими са "Припокриване" , "Мека светлина" , "Умножение" , "Екран" . Работата на режимите е да засили ефекта на контраста на нюансите на избрания цвят.
 6. Експериментирайте с прозрачност. Индикаторът е под лентата на режимите и се задава като процент.
 7. Когато сте готови, щракнете върху OK.

Цветова корекция на избрания обект

Друг вариант на повърхностно наслагване на новия нюанс, без да се засяга цвета на ниво пиксел. Действията са прости:

 1. На лентата с инструменти вдясно намерете иконата „Избор на елементи“. Посочете елемента за попълване.
 2. Използвайте секцията Hue/Saturation, за да създадете коригиращ слой.
 3. Отидете до панела със свойства. Преместете курсора в стойностите Hue и Saturation, за да постигнете желания резултат.

Промяна на цвета със специална четка

Лесна манипулация за работа с избраната област. Необходими са следните стъпки:

 1. Отидете до лентата с инструменти от лявата страна на прозореца на редактора и изберете "Четка" . Определете нюанса, който искате да преоцветите на елемента по-долу.
 2. Създайте коригиращ слой. Работете върху това.
 3. Внимателно нанесете тона върху обекта. За тази цел е удобно да използвате четки с различни размери и мекота. Можете да ги променяте в процеса на работа.
 4. Когато покритието приключи, отворете прозореца за настройка на наситеността и нюанса, задайте подходящите параметри.

Маска на слоя

Вариациите на обработката правят картината по-реалистична. Текстурата на снимката запазва всички тънкости. Процесът е както следва:

 1. Отворете фона. Долу вдясно изберете иконата, за да създадете коригиращ слой.
 2. През раздела "Изображения" отидете в менюто нюанс и наситеност, задайте желания нюанс и контраст за избрания елемент.
 3. Създайте слой маска с Ctrl+I. Ще се появи в раздела Слоеве като черен правоъгълник.
 4. Отидете в лявата лента с инструменти, изберете "Четка" . Направете настройки: твърдост - 0%, мека, кръгла. Задайте цвят на бяло.
 5. Тон на четката върху обекта. В прозореца за редактиране ще бъде същият нюанс, който е зададен в палитрата, ще изглежда бял върху маската.
 6. Задайте режима на смесване на Цвят в раздела Слоеве.
 7. Запазването става по стандартния начин чрез клавиша OK.

Чрез цветно запълване

Отделен раздел от илюстрацията може да бъде запълнен със запълване. Методът наподобява опцията за създаване на маска, но по-трудоемък поради броя на манипулациите. Следвайте тези стъпки:

 1. Създаване на коригиращ слой.
 2. Задайте нюанса чрез менюто Цвят.
 3. Направете маска на слоя.
 4. Отидете в раздела "Фон" и изберете изображението (зона за заместване).
 5. Върнете се към маската на слоя, щракнете върху "Избор" , запълнете фрагмента, като задържите десния бутон на мишката. Изберете бял цвят в прозореца.
 6. В менюто на слоевете превключете режима на смесване към цветови тон.
Режим за бърза маска.

Характеристики на промяна на цвета на косата на снимката

В Photoshop няма никакви тънкости за боядисване на коса. Всеки начин ви позволява да актуализирате прическата си. Удобен вариант е да използвате слой маска.

За да придадете естествен вид, препоръчително е да използвате добавката "Тониране" в менюто за нюанси и наситеност.

Режимът ви позволява да оцветите избраната област в различни нюанси на избрания цвят.

Кой метод е най-подходящ за начинаещ

Начинаещ дизайнер може да направи определен цвят на косата на снимка с всяка опция. Всичко зависи от това какъв резултат искате да получите.

Ако няма нужда да давате естественост, игра на нюанси, можете да отворите диалоговия прозорец "Замяна на цвят" . Ще трябва да използвате добавката „Локализирани цветови набори“, за да ударите точно обекта с боя.

Категория: