Преди да направите снимка на луната на телефона си, трябва да изберете подходящо място, да разберете прогнозата за времето, да настроите оборудване за снимане при слаба светлина.

Експертите съветват ръчна настройка на баланса на бялото, скоростта на затвора, фокусното разстояние, ISO. Някои смартфони, iPhone имат специални режими за снимане вечер и през нощта.

Необходимо е да се извърши подготвителна настройка на оборудването за висококачествена фотография.

Трудности при снимане на луната със смартфон

Снимането на луната, млечния път и други обекти в звездното нощно небе принадлежи към отделен жанр на фотографията. Процесът обаче е сложен поради голям брой технически настройки, спазване на изискванията за резолюция, яснота, фокус, условия на околната среда.

Камерите на мобилни телефони (Android, iPhone) с компактни сензори осигуряват леко увеличение.

Потребителите не могат да използват голямо увеличение в специално оборудване (телескопи) за изследване на планети, системи. Снимането на луната и звездите е необходимо с телефони с добра камера, оборудвана с режими за нощно снимане. Оборудването трябва да се поддържа на ниво, да се използват режими за автоматична настройка, специални приложения и др.

Подготовка за снимане

За сложна фотография през нощта трябва да се подготвите за процеса предварително.

Потребителите се нуждаят от:

 • определяне на подходящи места;
 • проверете прогнозата за времето, лунния календар;
 • оценете качеството на оборудването;
 • закупуване или наемане на оборудване;
 • настройте камерата и т.н.

Изберете място без светлинно замърсяване

Можете да снимате красиво луната и звездното небе сред природата, далеч от големите населени места. Наличието на осветление от прозорци, улични лампи, осветление в градовете, вилни селища пречи на фокусирането върху обекти, създавайки ясна картина. Оптимално е да изберете място със слаба светлина.

Селските райони са подходящи (нива, ливади, изоставени пътища, места на хълм в подножието, ръбове близо до езера, резервоари).

Луната и звездите се виждат ясно на разстояние от голямо селище (от 30 км).

Необходимо е да се вземат предвид метеорологичните условия в деня на снимане. Създаването на изображение може да бъде възпрепятствано от облаци, дървета, които се люлеят от вятъра. По време на пълнолуние може да се организира фотография в горски паркове, на поляни, в покрайнините на града.

Изборът на място за красива снимка е важен фактор.

Почистване на обектива на камерата на вашия телефон

За да създадете висококачествена и ясна снимка, трябва да почистите лещите на вашия смартфон. При използване на мръсни камери се създават размазани снимки. Сензорите, стъклата трябва да се избърсват с микрофибърна кърпа, мека хартиена кърпа.

Изберете дата според лунния календар

Необходимо е да изберете подходяща дата според лунния календар за заснемане. Нощта трябва да е тъмна, безоблачна. Оптимално изберете фазата на пълнолунието, използвайте приложението за Android.

За снимане на звезди е подходящ периодът от време на растящата луна, т.к. При пълнолуние интензивността на светлината е по-голяма. Млечна мъгла, съзвездията може да не са фиксирани на филма.

Допълнително оборудване, от което може да се нуждаете

Можете да правите висококачествени снимки, като използвате следното оборудване:

 1. Статив. Необходим за създаване на добре експонирана рамка. Стойката ще ви позволи да правите ясни снимки без размазани участъци върху филма. Дизайнът трябва да е стабилен, да държи сигурно оборудването, с резе за мобилен телефон или друга джаджа.
 2. Обектив с мащабиране. Устройството е предназначено да подобри качеството на фотографското изображение. Моделите с дълго увеличение ви позволяват да създадете хармонична рамка с правилната композиция. Обективът трябва да е около 200 mm.
 3. Стойки, държачи за смартфони. Прикачените файлове ви помагат да регулирате камерата в различни позиции, за да създавате необичайни снимки.
 4. Допълнителни лещи. Компонентите са избрани според модела на мобилния телефон, за да компенсират недостатъчните технически характеристики за снимане вечер, през нощта, за да получат повече възможности за изрязване, създаване на оригинални изображения на звездите.
 5. Телефото. Отнася се за някои смартфони. Телеобективите ви позволяват да заснемете по-голямата част от панорамата на нощното небе, улавяйки луната и звездите в детайли.
 6. Малък фенер. Осветлението е необходимо вечер за поставяне на статив, изграждане на рамка.
 7. Външна батерия. Преносимо захранване ще осигури стабилно зареждане на оборудване (телефони, камери, джаджи) в природата.
Необходим е и допълнителен хардуер.

Какви настройки на смартфона да зададете, за да направите красива снимка на луната

За да направите снимка на нощното небе с луната, звездите, трябва да зададете настройките на мобилния си телефон. Специалистите препоръчват избор на ръчен режим за самостоятелен избор на параметри в зависимост от терена, метеорологичните условия, наличието или отсъствието на електрически източници на светлина и др.

Трябва да се коригира на мобилно устройство:

 • откъс;
 • баланс на бялото;
 • индекс на пропускливост на светлина;
 • фокусно разстояние;
 • снимков формат;
 • режим и т.н.

Излагане

За създаване на рамки на небесни тела, вкл. луна, ще трябва да увеличите скоростта на затвора (S), която определя периода на непрекъснато снимане на обекти. Това е необходимо, за да може светлината да удари матрицата на камерата.

За нощния процес се нуждаете от максимална скорост на затвора (около 10-15 секунди). При кратък индикатор картината на осветителните тела ще се окаже размита.

Баланс на бялото

Стойността на баланса на бялото отразява цветовата температура на изображението. Настройките се измерват в келвини. Параметърът се настройва от потребителите независимо в зависимост от задачите, композиционното решение, метеорологичните условия, характеристиките на терена (равнина, предпланина) и др.д. В зависимост от зададените индикатори (ниски, високи), картината ще показва студени или топли цветове.

Балансът на бялото трябва да се коригира.

ISO

Параметърът ISO показва нивото на усилване на електрическия сигнал. За да маркирате рамки, трябва да увеличите индикатора. Експертите препоръчват да зададете средната настройка на ISO в диапазона 100-6400 в зависимост от условията на снимане (в природата, на място в градски парк).

Характеристиките се избират ръчно. Препоръчително е да направите няколко тестови снимки и да проверите качеството на изображението, светлите пропорции. Ако нивото на ISO е твърде високо, рамката може да е зърнеста, размита, с технически проблеми.

Среден ISO.

Фокусно разстояние и мащабиране

Фото ентусиастите препоръчват настройка на фокусното разстояние в ръчен режим на снимане на вашия телефон. На място ще трябва да регулирате коефициента на увеличение, яснотата на снимката в зависимост от условията (наличие на допълнителни източници на светлина, разстояние от града).

В режим на ръчна експонация за нощна фотография можете да започнете с ISO800, скорост на затвора 1/250. Опитните фотографи не препоръчват използването на цифрово увеличение, когато снимате през нощта. Качеството на картината, детайлите, нивото на зърнистост може да се повиши и т.н.

Стойност на блендата

Стойността на блендата показва количеството светлина, което преминава през обектива. Необходимо е да настроите параметъра според техническите параметри на мобилния телефон. Колкото по-малка е апертурата, толкова повече светлина влиза в обектива и в картината. Някои смартфони с предварително инсталирани приложения нямат възможност за ръчна настройка на индикатора.

Формат на снимката

Препоръчително е да снимате луната в RAW формат, т.к са включени повече данни, отколкото в стандартно JPG.webp изображение. Когато правят снимки, потребителите получават по-добра обща картина.

Изображението лесно се коригира на електронен носител.

Въпреки това много камери на смартфони записват снимки в популярния JPG.webp формат. Предимството на опцията е в гъвкавостта на използване на различни устройства (персонален компютър, лаптоп, джаджи). Снимки в JPG.webp могат да се качват и публикуват в блог, социални мрежи, да се адаптират за Word документи и др.

Режим на снимане: луна или професионалист

Модерните устройства имат специален режим за лунна фотография. Предимството му е в автоматичното настройване на оборудването към условията, параметрите на нощното небе, нивото на подсветката. Режимът е наличен на смартфон Xiaomi Mi9 SE.

PRO настройките, наречени ръчни, са удобни при снимане на луна, звезди поради възможността за самостоятелно задаване на параметри на фокуса, ISO, експозиция, баланс на бялото, скорост на затвора и др.

Форматът е подходящ за професионални фотографи, т.к ви позволява да вземете предвид тънкостите на настройките, да създадете оптимален контраст, яснота.

HDR режимът е удобен за снимки през нощта, което ви позволява да увеличите детайлите, да комбинирате различни параметри за изображения, ниво на яркост, експозиция.

Настройка на камерата.

Други необходими настройки и параметри

Когато правите снимка, вие също трябва да регулирате настройките на експозицията на камерата, настройките за фокус, размера на изображението, таймера и т.н. Някои устройства имат режим на оптична стабилизация, който ви позволява да правите по-гладко снимане и да предотвратите риска от замъгляване картината. Задава мястото, където ще бъде запазена снимката след обработка.

Характеристики на снимане на луната през нощта

Опциите за нощна фотография варират в зависимост от спецификациите на устройствата. Начинаещите се насърчават да използват режима на ръчна настройка, както и да тестват автоматизирани опции за интегриране в процеса на снимане.

На iPhone от различни модели

Когато снимате луната на iPhone 11, 12, 13 и по-нови версии, камерата е с високо качество и може да се използва за нощни снимки.

Двойното оптично увеличение ви позволява да се доближите до осветителните тела, без да компрометирате качеството на изображението. За да запазите детайлите ясни, можете да използвате iPhone със стойка.

Етапи:

 1. Задайте настройките, фокусното разстояние трябва да е поне 300 мм.
 2. Стабилизирайте камерата върху стабилна повърхност или използвайте статив.
 3. Натиснете висока скорост на затвора и ISO.
 4. Настройте блендата.
 5. Снимайте небето и звездите.
 6. Коригирайте настройките, за да създадете разнообразна поредица от снимки.
Снимка на iPhone.

На Android

Устройствата с Android от различните марки се различават по характеристики, качество на камерата. Следователно настройките трябва да се задават ръчно според условията на терена и времето.

Могат да се правят добри снимки на следните устройства:

 • Samsung Galaxy S22 Ultra;
 • Tecno Camon 19 Pro;
 • Huawei P50 Pro;
 • “Xiaomi 12S Ultra” и други

Постобработка на Луната

Важна стъпка е последващата обработка на файла. С помощта на приложения, графични редактори, можете да увеличите контраста, яснотата на небесните тела, да премахнете ненужните обекти в изображението, да коригирате фона, възпроизвеждането на цветовете. Търсят се услугите “PhotoMaster”, Photoshop, Snapseed, RemoveBG и много други. други

Категория: