За да снимате вечер на места с ниска осветеност, можете да включите режима „Нощ“ на вашия смартфон или да коригирате настройките на устройството. В зависимост от условията на района се посочват параметрите на скоростта на затвора, пропускливостта на светлината, диафрагмата. Ефектни нощни снимки могат да се правят с мобилни приложения Night Vision, Illumes Lite, Night Mode.

Настройване на нощен режим на снимане на телефона.

Как да активирате нощен режим на телефона си

За да правите снимки през нощта, мобилните телефони имат нощен режим. Прилагането на тази опция се основава на технологии и алгоритми с изкуствен интелект, които позволяват адаптиране на камерата на устройството към промени в характеристиките, възпроизвеждането на цветовете и ниския светлинен поток.

Изпълнението на настройките подобрява качеството на снимките, направени на тъмно.

Смартфонът избира оптималните технически характеристики, параметрите на рамката, за да поддържа интензивността на нюансите, детайлите и да увеличи контраста. Режимът намалява натоварването на мобилното оборудване.

Въпреки това, когато опцията е активирана, потребителите отбелязват възможността за неестествено възпроизвеждане на цветовете на някои кадри, замъгляване при ниска скорост на затвора на картината. Ето защо, когато снимате, е важно да сведете до минимум движението на мобилното устройство и обектите в кадъра.

На наследените модели

На по-старите модели телефони с операционна система Android 7.0 и по-стари (6.0, 5.0) опцията за нощно снимане е само проверена, тествана. Затова функцията беше поставена в подраздела за разработчици.

За да стартирате режима ви трябва:

 1. Отворете настройките.
 2. Отидете до блока с информация „За устройството“ или „За телефона“.
 3. Щракнете 5-6 пъти върху блока „Номер на ред“. На някои смартфони ще трябва да изберете версия на обвивката.
 4. Ръчно намиране на функцията за нощно време след получаване на разрешение за функции за разработчици.
 5. Опция за изпълнение, тестване на качеството на рамката.

На новите смартфони

На новите мобилни телефони разработчиците са добавили опцията за адаптирано нощно снимане в настройките. Актуализираните настройки са налични в смартфони с Android 8.0 Oreo (или по-нова).

Начална последователност на опцията:

 1. Отворете приложението Настройки.
 2. Изберете секцията „Екран“.
 3. Отидете до блока "Нощен режим" .
Връзка в нощен режим.

Как да настроите режим по график на телефона си

Опцията за адаптиране на устройството към промени в интензитета на светлината е най-полезна вечер. През деня корекцията на цветовата схема може да попречи на работата на устройството, фотографията на закрито и на открито.

Можете да автоматизирате процеса на превключване на настройките чрез специална секция в менюто.

Необходима последователност от действия:

 1. Отворете настройките на мобилен телефон.
 2. Изберете подсекция „Планирано активиране“.
 3. Задаване на параметрите (време) за стартиране и деактивиране на режима.

Използване на приложения на трети страни

За потребителите на устройства с iOS и Android са разработени специални приложения, които ви позволяват да правите снимки през нощта, като вземат предвид промените във възпроизвеждането на цветовете, контраста, необходимостта от фоново осветление и др.

Програмите автоматично заменят нюансите, оборудвани са с допълнителни опции за обработка на кадри, настройка на настройките, синхронизиране със социални мрежи, подобряване на цветовете.

Android

Камерата в нощен режим е адаптирана за потребители на Android. Приложението е предназначено за подготовка на снимки, създаване на видеоклипове при слаба светлина без използване на допълнителни аксесоари, стойки и др. Програмата работи без забавяне.

Приложението има функция за 8x увеличение за максимална яснота на изображенията, снимките в картината, записа. Програмата ви позволява да прехвърляте готово фото съдържание в социалните мрежи. Освен това поддръжка на задна и предна камера, HD качество, детайлна експозиция, режим за подобряване на зеления нюанс.

Камера в нощен режим с функция за 8x увеличение.

Illumes Lite е многофункционално приложение, което адаптира настройките за снимки и видео през нощта. Възможно е да се намали контраста на клавишите, да се настрои оборудването за работа при други условия.

В допълнение към камерата можете да използвате устройството като фенерче за навигация в тъмното. Предлага се избор на осветление от зелено, синьо, червено, естествено.

Нощно виждане (снимки и видео) е предназначено за използване през нощта, комбинирайки адаптирането на характеристиките на камерата и технологиите на устройството. Приложението осигурява непрекъсната работа на камерата на тъмно.

Програма с вградена поддръжка за различни социални мрежи. Потребителите могат да прехвърлят направени и обработени снимки в секциите на акаунта, да ги споделят с приятели.

Приложението има опция “Камера за нощно виждане”. Списъкът с функции включва бутон за фокусиране, плъзгач за снимки и видео, избор на интензитет на цвета, контраст.

Night Vision Camera Joke е предназначена за подготовка на снимки, запис на видеоклипове. Приложението е оборудвано с опция за подобряване на качеството на картината на тъмно, при ниско ниво на яркост.

Програмата повишава светлочувствителността, позволява ви да различавате обекти. Използвайки приложението, можете да заснемате изображения с топлинни инфрачервени ефекти. Може да се зададе цифрово увеличение.

Предимства на приложението:

 • възможност за избор на наситеност на цвета;
 • наличие на усилватели;
 • опции за цифрово приближаване и намаляване на обекти;
 • бърза експозиция;
 • HD фото и видео режим;
 • адаптиране на характеристиките на задната и предната камера;
 • високо качество на изображението;
 • избор на непрекъснат автофокус и ръчна настройка;
 • синхронизация със социалните мрежи за бързо прехвърляне на фото съдържание.
Шегата с камерата за нощно виждане увеличава чувствителността към светлина.

iOS

ELRO Color Night Vision IP Cam принадлежи към високотехнологични приложения, адаптирани за промяна на времето за снимане, корекция на изображението за намаляване на яркостта, пропускане на светлина и др.

С помощта на програмата можете да управлявате дистанционно IP камерата в стаята с помощта на таблет или смартфон. Приложението може да изпраща насочени известия до потребителя, когато се задейства PIR сензор.

Приложението ELRO Color Night Vision IP Cam има много функции.

Предимства на програмата:

 • автоматични и ръчни настройки;
 • подобрете качеството на снимките и видеоклиповете през нощта;
 • поддръжка на телефон и таблет;
 • синхронизиране през Wi-Fi;
 • дистанционно управление на осветлението;
 • Поддръжка за изтегляне на записани снимки, видео файлове на телефон, таблет.

Night Camera Lite е предназначена за инсталиране на iPhone за правене на снимки при слаба светлина (вечер, през нощта, в тъмна стая).

Приложението помага да се запази яснотата на картината, цветопредаване, контраст. Потребителите могат да коригират настройките за фотосесия в менюто, да зададат таймер, да увеличат до 6 пъти. Камерата осигурява налагането на специални ефекти върху снимките, които адаптират изображенията.

Предимства на програмата:

 • широк избор от настройки;
 • възможности за регулиране на нивото на светлината, яркостта на светкавицата;
 • наличие на автоматични формати за снимане;
 • безплатно използване.

Night Eyes е едно от популярните приложения за нощно снимане, което адаптира камерата към намалена яркост. Програмата може да бъде изтеглена и инсталирана безплатно на Apple iPhone.

Night Eyes е едно от най-търсените приложения.

Алгоритъмът на услугата ви позволява бързо да превключите от печалба към експозиция. Приложението е снабдено с опция за автофокус, променяйки характеристиките на снимане на пейзажи за създаване на портрети, натюрморти. Предлагат се различни цветни филтри. Възможно е да увеличите фокуса многократно.

Night Vision Light е предназначена за удобна фотография при условия на лоша видимост (през нощта, в затъмнена стая). Приложението има широк набор от функции за адаптиране на картината, подобряване на яснотата на изображението.

На тъмно, след стартиране на Night Vision Light, екранът на мобилния телефон става червеникав. С помощта на програмата можете да правите снимки на звезди, луна, осветени сгради, хора и др.

Термалната камера за нощно виждане е предназначена за организиране на заснемане, адаптиране на камерата за нощно виждане. Програмата има вграден симулатор на цветен детектор, който ви позволява да промените тъмните и ярките пиксели на сини, жълти палитри.

Услугата има опция за конфигуриране на фенерчето. Снимковото съдържание може бързо да се прехвърля в социални мрежи, на персонален компютър, лаптоп, да се споделят файлове с приятели, да се качват данни в облачно хранилище.

Има ли нощен режим на професионални камери

Професионалното оборудване (огледало, без огледало) често съдържа голям брой режими, вкл. стрелба през нощта. Въпреки това, за висококачествени снимки, експертите препоръчват настройка на параметрите на рамката в зависимост от условията на терена, нивото на осветеност, задачите за изграждане на композиция и др.

Когато снимате през нощта, процесът на снимане е по-бавен. Следователно фотоапаратът трябва да се държи стабилно или фиксиран на стойка.

Фото ентусиастите препоръчват използването на следните аксесоари:

 1. Статив. Дизайнът ще намали риска от получаване на замъглени, с размити части на рамката, ще осигури удобни настройки, фокусиране. С помощта на статив можете да зададете дълга експозиция.
 2. Фенерче. За снимане през нощта е важно да подготвите героите, да проверите настройките с помощта на допълнително осветление.
 3. Дистанционно освобождаване на затвора на камерата. Аксесоарът се препоръчва за професионални фотосесии, т.к. осигурява удобна работа, позволява ви да регулирате процеса, да променяте състава.
Поправете камерата здраво.

Как да активирам нощен режим

За да започнете нощно снимане на оборудване:

 1. Настройте камерата на ръчен режим.
 2. Поставете го на статив.
 3. Настройте скоростта на затвора на поне 10 секунди.
 4. Тествайте хардуера.
 5. Направете корекции на настройките.

Ръчна настройка на камерата

За фотосесия е важно да се определят параметрите на камерата в зависимост от терена (открито място сред природата, градски улици, затъмнена стая).

Задаване на последователност за избор:

 1. Настройте диафрагмата си на широко (f/5.6, f/3.5 и f/2.8). Опциите може да варират в зависимост от спецификациите на устройството. Не се препоръчва да избирате тясна бленда (f/11, f/16) поради риск от получаване на размазана снимка.
 2. Определете скоростта на затвора в зависимост от условията на осветление. Оптималната цифра е 10 секунди за нощно снимане. Ще отнеме повече време за фокусиране, задействане на оборудване на тъмно.
 3. Задайте ISO на 1600. Параметърът ще гарантира запазване на качеството на картината, няма да изсветли изображението.

Тестови снимки за корекция на експозицията

За да проверите точността на настройките, трябва да направите тестови снимки, да анализирате качеството на експозицията. Ако снимката е твърде тъмна, увеличете скоростта на затвора до 30 секунди и направете следващата снимка.

Ако яркостта не е достатъчна, можете да зададете ISO 3200. Това може да доведе до прекомерна зърнистост на изображението, но при нисък контраст решението ще бъде оптимално. Ако наситеността на цветовете е прекомерна, можете да намалите ISO настройката до 800 и да направите скоростта на затвора 8 секунди.

Експертите препоръчват да тествате картината няколко пъти и да правите промени. За нощна фотосесия е важно леко да увеличите яркостта, за да предотвратите размазването на обектите в снимката.

Направете пробни снимки и задайте параметри.

Примери за настройки за нощни снимки на камерата

Когато подготвяте оборудването, можете да използвате печелившите настройки на професионални фотографи.

За да снимате през нощта в градски райони, следните настройки бяха зададени на камерата Canon Rebel XS:

 • откъс - 30 секунди;
 • апертура - f/4;
 • ISO - 1600.

За снимка на светкавица по време на гръмотевична буря бяха зададени параметрите:

 • откъс - 30 секунди;
 • ISO-640;
 • бленда - f/4.

Снимките в града през нощта са направени със следните настройки на камерата:

 • експозиция - 20 секунди;
 • бленда - f/8;
 • ISO-800.

Когато снимате вечер в града, е важно да вземете предвид осветеността от устройства, градски транспорт и др.

Категория: