Фотографите и ретушьорите се сблъскват не само с обичайния JPEG.webp, но и с RAW формат. Работата с необработено изображение може да осигури картина с висока разделителна способност, да увеличи детайлите и да направи рамката по-приятна. RAW файловете са по-лесни за обработка в графичен редактор поради гъвкавостта, можете да коригирате грешките на фотографа, да промените картината до неузнаваемост.

Сравнение на JPEG.webp и RAW изображения.

Какво е RAW формат

Дешифриране на името RAW означава "влажно" . Такъв файл се запазва необработен.

Снимането в RAW формат присъства във всички професионални камери, както и в новите смартфони. С тази функция можете да получите рамка без никаква последваща обработка.

Това изображение се вижда от матрицата на камерата. Картината изглежда по-малко контрастна и ненаситена, има голям динамичен диапазон.

Разширението е различно от това, с което са свикнали повечето потребители на JPEG.webp и PNG. Такъв файл не е картина от техническа гледна точка. RAW е некомпресирано изображение.

Документът съдържа информация за снимката, която е заснета от камерата в момента, в който е направена. От тези данни впоследствие се създава картина в избрания графичен формат.

Изображенията в RAW може да имат различни файлови разширения в зависимост от производителя на камерата или смартфона. Най-често срещаните формати включват DNG, RAF, ARW, NEF, CR2 и др.

В бъдеще документът може да се отвори с помощта на графичен редактор, да се обработи картината и след това да се запази в устройството като растерно изображение.

Предимства и недостатъци на формата

Основното предимство на работата с технологии е гъвкавостта при обработката на снимки. Това се постига благодарение на факта, че файлът запазва всички получени стойности за периода на експозиция на матрицата. Пълната цветова гама на камерата, с която е направена снимката, остава достъпна. Освен това осигурява корекция на малки несъвършенства в рамката.

Изображението не губи качество при увеличаване на яркостта или контраста, изсветляване или потъмняване на определени части от картината. Снимането в необработен формат ще бъде полезно, ако първоначално е планирана последваща обработка на снимката.

Недостатъците на технологията включват големия размер на файла. RAW изображение заема повече място от готово JPEG.webp изображение.

За непрекъснато снимане в "Rav" ще ви е необходима високоскоростна карта с памет с голям капацитет. Евтините камери имат слаб буфер, което може да отнеме много време, за да се получи RAW изображение.

Освен това не можете веднага да качите такава снимка в интернет или да я изпратите със съобщение. Поради липсата на универсално разширение може да е трудно да отворите файл за преглед.

Изображението в RAW заема много място.

Защо RAW избледнява

RAW файлът е изображение от сензор на фотоапарат, което не е подложено на последваща обработка във фотоапарата. Следователно рамката изглежда избледняла и скучна.

Това може да отблъсне новите фотографи, тъй като кадърът е твърде непредставим. За да се постигне наситеност и добър контраст, документът трябва да бъде преобразуван в JPEG.webp или подложен на дълбока обработка в графичен редактор.

Характеристики на RAW формат

Технологията условно може да се нарече негатив, който трябва да се „разработи“ чрез редактиране на изображението във Photoshop и конвертирането му в JPEG.webp или PNG.

Всеки фотоапарат първоначално получава „суров“ кадър, но след това се извършва вътрешна последваща обработка, след което фотографът получава компресирано изображение с набор от данни (контраст, баланс на бялото, яркост и др.). След това ще бъде трудно да промените параметрите на изображението, без да загубите яснота, тъй като цялата ненужна информация е премахната от файла.

Снимането в RAW формат ще осигури по-високо качество на картината, а фотографът ще получи широко поле за творчески експерименти върху снимката.

Форматът RAW създава изображения с високо качество.

Какво да отворя

Често начинаещите имат въпрос как да отворят файл. Повечето устройства поддържат формата. Можете да отворите снимката с помощта на стандартния преглед в Windows.

Приложението поддържа повечето необработени разширения за снимки. Ако програмата дава грешка, можете да отворите файла с помощта на графичен редактор. Най-често срещаните са Photoshop и Gimp.

Когато трябва да снимате в RAW формат

Включете функцията, ако фотографът се нуждае от висококачествен резултат, а не от скоростта на получаване на кадри. RAW форматът е необходим, ако трябва да работите с портрети, текстури, интериори и др. Способността да се използват "сурови" снимки ще бъде полезно умение за всеки професионалист.

Форматът е полезен за студийна фотография. Това ще ви помогне да направите вашите снимки по-представителни.

Снимането може да бъде полезно и за образователни цели. Можете да тествате нова камера, да оцените възможния й потенциал, което ще ви помогне да използвате устройството по-компетентно в бъдеще.

Използването на снимане в RAW формат повишава професионализма на майстора.

Как да конвертирате формат в друг

Има много различни приложения и сайтове за конвертиране на формати на изображения.

Най-удобните са:

  1. Процесор за RAW снимки.
  2. Adobe Photoshop.
  3. Конвертор на RAW файлове.
  4. Nikon Capture.
  5. Конвертор на формати.
  6. Обичам изображението.

Повечето конвертори са разработени от компании за фото оборудване. Можете да търсите приложение, което отговаря на марката на вашето устройство.

Променете RAW формата в Adobe Photoshop.

Как се работи с RAW

Трябва да прехвърлите файловете на вашия компютър и да ги импортирате в графичен редактор. Освен това процесът зависи от изискванията и въображението на фотографа.

Редактирането на файл е същото като работата с други изображения. Все пак трябва да се помни, че при „сурова“ снимка има повече възможности, не се страхувайте да експериментирате. RAW файлът остава непроменен по време на обработката: ако отрежете ръба на картината, той няма да бъде загубен, може да бъде възстановен по всяко време.

Трябва да използвате правилно инструментите на графичния редактор, за да придадете на картината представителен вид.

Трябва да настроите баланса на бялото. Това е едно от предимствата на RAW формата, тъй като може да се променя без загуба на качество. Можете да направите това с помощта на плъзгачите.

Важно е да добавите контраст и наситеност към вашите снимки, тъй като необработените изображения са склонни да бъдат избелени и скучни. Форматът позволява свободно изсветляване и потъмняване на сенките. Можете да видите подробности в почти черната част на снимката.

След това можете да дадете на картината желания цвят и температура или да конвертирате картината в черно-бяла.

Когато всички настройки са готови, трябва да експортирате резултата на вашия компютър. За да направите това, отидете в съответното меню на графичния редактор и запазете файла в необходимото разширение. Снимката е готова и може да се качи в интернет.

Работа с RAW в графичен редактор.

Как да снимате в RAW на телефона си

Технологията първоначално беше планирана като функция за професионални и скъпи камери, но сега можете да я използвате със своя смартфон.

Въпреки това много телефони не могат да правят необработени рамки по подразбиране, те се нуждаят от допълнителен софтуер. Можете да използвате Adobe Lightroom. Използвайки приложението, можете да направите снимка и да я редактирате веднага.

Някои смартфони имат вграден RAW формат. Ще трябва да отворите настройките на камерата и да активирате подходящия режим.

Модерните iPhone имат вградена функция Apple ProRAW. Форматът съчетава стандартна RAW информация и технология за изображения на iPhone. Това разширява опциите за регулиране на цветовете, контраста и баланса на бялото.

Категория: