Замъгляването се свързва със снимки, направени със скъпи професионални фотоапарати. Въпреки това е по-добре да използвате този инструмент съзнателно и умишлено, за да знаете защо трябва да замъглите снимката и от какви параметри зависи.

Защо да използвате ефект на замъгляване върху снимка

Професионалните фотографи знаят, че размазването е отделна област, свързана с дизайна на обектива и специализираните приложения.

Формата на замъгляването се променя в зависимост от броя на перките на блендата, използвани в обектива на камерата (смартфоните обикновено ги нямат). Когато има по-малко листенца, размазаните светлинни точки са по-геометрично оформени като многоъгълници, а когато са повече, тези точки са почти идеално кръгли.Изкривяването на замъгляването в ъглите и страните на кадъра също може да бъде различно: в един обектив боке кръговете могат да останат симетрични, докато в други те стават сплеснати и разтегнати.

Накрая, в специализираните стриктно портретни обективи от най-висок клас понякога се използва допълнителен филтър за аподизация, който омекотява още повече размазания фон.

Важно е да използвате ефекта на замъгляване поради няколко причини:

  1. Замъгляването ви позволява веднага да разпознаете кой елемент от снимката е привлякъл вниманието на фотографа и кой е само фонът. Лицето (очите) на обекта трябва да е на фокус, а не ухото или корема му. При фотоапаратите с регулируема бленда можете допълнително да посочите колко голяма да бъде дълбочината на полето, т.е. ширината на плана, в който всичко е на фокус. В екстремни случаи може да бъде няколко милиметра и да замъгли носа и ушите. Подобен излишък на мъглявина е нежелателен.
  2. Размазаният фон улеснява контролирането на хаоса.Когато всичко е на фокус, не е достатъчно да имате интересен обект за снимки. Всичко, което се вписва в рамката, трябва да бъде интересно, естетично и съобразено с условията на композицията. Когато фонът е замъглен, не е нужно да се притеснявате, че детайлите ще бъдат замъглени. Всичко опира до силата на светлината и цвета – останалото няма да се види. Ето защо в портретната фотография често се използва малка дълбочина на рязкост, защото обектът е моделът, а не целият кадър.
Пример за размазване на фона.

Плитката дълбочина на полето обаче не винаги е подходяща. В случай на пейзажна фотография, всичко видимо е нейният обект и най-често целият кадър е остър.

В макро фотографията дълбочината на рязкост става толкова плитка, че това е един от най-големите проблеми, с които един фотограф трябва да се сблъска.

Филтри за размазване във Photoshop

Има много начини да замъглите снимка във Photoshop. Всеки филтър изпълнява размазването по различен начин. Basic Blur и Blur More не са много полезни, така че по-долу ще намерите описание на още полезни инструменти.

Гаус

Филтърът придоби популярност благодарение на различни начини за подобряване на изображението.

Но предимствата на Gaussian Blur не свършват дотук, тъй като неговите характеристики могат да се използват при редактиране, за да се добави дълбочина и реализъм към изображенията.

Това накара много членове на общността на Adobe да имат проблеми с разбирането как правилно да прилагат този тип замъгляване.

Неговите опции са главно за намаляване на шума в снимките и премахване на стреса или създаване на фокус, който премахва фона, така че детайлите само на един или повече елементи да влизат в кадъра.

Този тип замъгляване се различава от всички останали по това, че ви позволява да създадете равномерен ефект на замъгляване, без да изкривявате формата на снимката.

Размазване по Гаус.

Радиално замъгляване

Радиалното замъгляване е чудесно за създаване на замъглено завихряне. Например, режимът Spin blur може да се използва за „разклащане“ на автомобила, за да създаде впечатлението за повече скорост. За разлика от това, режимът за замъгляване на мащаба върши добра работа за симулиране на увеличението на обект.

Този плъгин може да изглежда бавен, защото леко изкривява снимката. Поради тази причина обработката трябва да се коригира. За да направите това, изберете „Най-добър режим“. Ако искате да видите само бърз преглед на цялата област, щракнете върху Чернова.

Филтър за размазване

Филтърът работи с карта на дълбочината, за да създаде позиция на пиксела в снимката, така че използвайте плъзгача на мерника, за да зададете желания фокус на размазването.

За да създадете карти на дълбочината, можете да приложите маски на ниво или алфа канали и да работите върху дизайна на картината.

Черните области на алфа канала се третират така, сякаш са първият отпечатан лист. Белите зони на маските на матрака се третират като премахнати, което улеснява размазването на изображението.

Компютърен софтуер за създаване на ефект на размазване

Поради размазването, снимката е атмосферна и привлекателна. Тази техника е достъпна не само за професионалисти: много редактори на снимки я предлагат.

PhotoMaster

PhotoMaster е подходящ за потребители с всяко ниво на умения за редактиране. Приложението идва с набор от филтри и функции за автоматично подобряване. Фоторедакторът е лесен за използване и съвместим с всички версии на Windows.

Приложение Canva

Ако сте нов в размазването на снимки, Canva е за вас. Този безплатен онлайн софтуер ви позволява бързо и лесно да създавате замъглявания. Програмата не предоставя разширени функции като Photoshop. Това решение обаче задоволява нуждите на начинаещ фотограф, който не иска да се занимава с процеса на учене и закупуване на премиум софтуер.

Добавяне на размазване към изображение онлайн

Размазването е доста прост процес, който може да се извърши онлайн.

Размазване в Canva.

Canva

Безплатният редактор позволява на потребителя да качи снимка, съхранена на компютъра, за да използва функцията за замъгляване. Инструментът може да се използва само върху част от снимката, за да скриете лица или лична информация, или върху цялото изображение наведнъж.

Фотор

Замъгляването на снимки с Fotor е лесно с безплатен акаунт. Тя ви позволява да запазвате междинни резултати, без да изтегляте файлове на вашия компютър. Стилното замъгляване на фона може да бъде отличителен белег на вашите игли, статии и кампании. Рекламното оформление и ключовият визуален елемент ще изглеждат стилно.

Photoram.io

Този безплатен редактор ще ви помогне да направите замъгляване много бързо и ефективно. Просто качете снимка, регулирайте дълбочината на полето на замъгляването и незабавно ще получите замъглена снимка.

Този инструмент ще бъде полезен, ако искате да замъглите фона или просто да редактирате снимка.

Как да направите размазване на смартфон

Много хора използват iPhone или Android, за да си правят селфита и да улавят красиви моменти. Ако вашият смартфон е спрял да фокусира върху обекти и искате да подобрите остротата или умишлено да замъглите фона, вижте някои достойни приложения за изтегляне.

Snapseed

Безплатно приложение за създаване на замъгляване. Поддържа JPG.webp и RAW формати.

За да увеличите/намалите остротата, направете следното:

  1. Изберете „Детайли“ от „Меню с инструменти“.
  2. Вземете инструмента Sharpen и коригирайте стойността чрез преместване на плъзгача наляво/надясно.
  3. Регулирайте яркостта с плъзгача на структурата.
  4. Променете режима или рисувайте върху нежелани части от изображението.
  5. Обработка на замъглената снимка.
Използване на Snapseed.

Snapseed също така предлага над 40 уникални филтъра и 29 основни и разширени инструмента като тонови криви, HSL, намаляване на шума, автоматична корекция на лицето и др.

След като приключите с редактирането, запазете снимката във формат JPEG.webp, RAW, PNG и я изпратете на лично съобщение или качете директно в социалната си мрежа.

Fabby

Безплатна програма с 46 инструмента за различни цели за редактиране. Това е страхотно приложение за замъгляване на лица, замъгляване или регулиране на фокуса и детайлите на снимка.

Редакторът предлага прост интерфейс и интересни инструменти за превъртане. Причината това приложение да е в долната част на списъка е, че почти всички функции са ограничени в безплатната версия.

Някои вградени филтри на телефони

Можете да опитате да постигнете желания резултат с помощта на вградените филтри. Начинът за добавянето им преди заснемане е еднакъв на всички устройства. Възможно е да има малка разлика между слоевете. За да можете да ги активирате преди снимане, трябва да активирате приложението за камера.

Ако имате вариообектив, настройте го на максимално увеличение, отворете напълно блендата до най-малката налична стойност и се приближете възможно най-близо до обекта, като го рамкирате възможно най-плътно или дори подчертавате само фрагмент, като самото лице, а не цялата фигура.В този случай дори компактен фотоапарат може да замъгли фона.

Категория: