Популярните жанрове за снимане включват портретна фотография, която ви позволява да отразявате настроението, професионалната принадлежност, характеристиките на външния вид, характера на героя. Когато създавате концепция за изображение, вземете под внимание композицията, условията за фотосесия, нивото на осветеност, основните настройки на камерата, изискванията към фона, цветовия баланс.

Портретна снимка с лицето на героя в центъра на снимката.

Какво е портрет във фотографията

Портретната фотография е жанр на фотографията, в който основният обект е човек или група хора, както и животни. Задачите на сесията включват запазване на външния вид, чертите на лицето, характера, вътрешния свят, настроението на човек.

Фокусът често е върху лицето на героя.

Поръчват се снимки за специални поводи (юбилеи, сватби, светски, търговски събития), за създаване на представителна фото поредица за портфолио, презентация, дизайн на личен авторски сайт, блог, изготвяне на колажи във фирменото лоби , и т.н.

История на фотопортрет

Историята на създаването на фотографски портрети води началото си от традициите на живописта, в които основен обект е бил човек или група хора, събрани по професионален, социален признак и др. Жанрът се появява след разработването на специално оборудване и остава популярен през XX-XXI век.

Научни открития, технически подобрения, правила и тенденции в изкуството бяха съчетани във фотографията. Снимката на хора е един от най-популярните жанрове през 20 век. През цялата история, в допълнение към натуралистичните изображения, снимките са създадени в стиловете на поп арт, сюрреализъм и др.д.

Признаци за успешна портретна снимка

Признаци за качествени снимки:

 • истинско пренасяне на образа на героя;
 • изпълнете задачи за моментна снимка;
 • яснота, точност на цветовете;
 • печеливши ъгли на героите;
 • отражение на характера на героя;
 • запомняща се композиция;
 • зрелищно визуално изображение;
 • съответствие с техническите изисквания;
 • правилно разположение на източниците на светлина;
 • точност на цветовете;
 • емоционален заряд на картината;
 • висока резолюция.

Видове портретни снимки по брой модели

Според броя на моделите фотопортретите се делят на групови и индивидуални. Видовете изображения се различават по правилата за конструиране на рамка, пропорции, изисквания за подреждане на източници на светлина, сложност на композиционните решения, нюанси на избор на оборудване и др.

Група

Груповите снимки се правят от повече от 2 души. Това изисква допълнителна композиция, избор на настройки, подготовка на оборудване и т.н. Груповите снимки често са субективни.

Когато поставяте герои, оформяте визуален център, изграждате спомагателни фигури, е необходимо да се вземат предвид задачите на изображението.

Когато подреждат героите, те избират мизансцена, позите на хората, за да отразяват хармонично отношенията на група хора. Трябва да се вземе предвид съставът. Всички герои трябва да са в рамката. Разрешено е подреждането на хора на нива, според ръст, възраст и т.н.

В групов портрет всеки герой има различна поза.

Индивидуално

В отделните кадри вниманието е насочено към 1 човек. При изграждането на композицията се отчита положението на торса, ръцете, завоите на главата и др.

Един портрет може да бъде артистичен, тематичен, психологически, динамичен, статичен, сюжетен и т.н. Важно е правилно да се изгради осветление, резолюция на изображението и т.н.

За изображение в близък план е разрешено използването на фон на обект. Атрибути могат да бъдат поставени между обекта и камерата, за да отразят темата на композицията.

Индивидуална композиция с централен герой.

Видове фотопортрети по характеристики на композицията

Според композиционното решение снимките се разделят на типове според особеностите на показваните данни. Акцентът може да бъде герой в цял ръст, до кръста, до раменете и т.н. За нестандартни композиции е разрешено фрагментирано изображение на знаци.

Пълна дължина

На снимката в цял ръст моделът е в кадър. Фотографът трябва да е позициониран далеч от героя, за да създаде естетическа визуализация.Красив кадър в цял ръст може да се организира с помощта на оптика с дълъг фокус, защото. подробности за изображението (тоалети, аксесоари), ще се видят допълнителни знаци в снимката.

Снимка в цял ръст е по-трудна от снимка с дължина до кръста и раменете.

Изисква компетентно подреждане на източниците на светлина, спазване на пропорциите, избор на правилната позиция на героя. Можете да използвате допълнителни аксесоари, елементи, за да създадете семантичен пълнеж на картината.

Максималното разстояние между фотографа и героя е около 3 м. Основният източник на светлина трябва да бъде правилно поставен вляво от камерата и насочен към обекта.

Снимка на мъж в цял ръст.

Поколения и фрагментирани

Поколеният формат принадлежи към по-редките подтипове на портретната фотография и изисква спазване на пропорциите, изграждайки печеливша композиция. На снимката героят е заловен до нивото на коленете.

Някои части от тялото (рамене, ръце, гръб и др.) са заснети на фрагментарната снимка.

Изисква се специална оптика в работата, т.к за макро фотография, трябва да отговаряте на изискванията за яснота на изображението, фокус, цветопредаване.

Изрезките често се използват за списания, рекламни банери, тематични селекции в медиите, в интернет платформи и др.

Портрет на жена от поколение.

Рамо

На снимките на раменете основният акцент е върху лицето, тялото и изражението на лицето на героя. Оригиналното изображение се създава чрез избор на различни ъгли, гледане, позиране, подреждане на източници на светлина. За да подобрите ефекта, можете да използвате изрязване на картината. Важно е да приложите естетичен грим, да изберете аксесоари, да се съсредоточите върху външния вид, настроението на героя.

Фотографът трябва да стои на 2-3 м от героя, според класическата композиция - 1,5 м. Отзад се поставят 2-3 източника на изкуствено осветление.

Изразителният поглед на героя е подчертан върху портрета на рамото.

Половин дължина

Този вид снимка се прави от кръста нагоре. В този случай са възможни повече експерименти с избора на ъгъл, композиционно решение, разположение на осветлението и др.

За изображението са важни изражението на лицето, езикът на тялото, езикът на тялото. За да създадете тематична снимка, трябва да използвате допълнителни неща, които героят може да държи в ръцете си.

Портрет в полуръст със специфични жестове и мимики.

Основните видове портретни снимки по предназначение

По предназначение, семантични характеристики фотопортретите се делят на:

 • класически;
 • концептуален;
 • професионалист;
 • изображение;
 • репортаж и др.

Композицията на снимките, цветопредаването, допустимата разделителна способност, разположението на източниците на светлина, изискванията за позиране, гардеробните елементи, допълнителната корекция и последващата обработка на снимковия материал се различават.

Класически

Класическите портретни снимки включват снимки на кръста или раменете. Настройката на източниците на осветление трябва да бъде стандартна. Не е разрешено неестествено осветление, подсветка и т.н.. Лицето, фигурата на героя са на фокус.

Фотографът трябва да подчертае предимствата на външния вид на героя. Недостатъците, нередностите се скриват от вниманието на зрителя, маскират се. За портретна рамка има изисквания за разпределение на черно-белия шаблон, позиции на тялото (линии на тялото, наклони, завои и т.н.).

Класически фотопортрет с акцент върху лицето на героинята.

Концептуални

Снимките на концепцията са оригинални. Имат нестандартна композиция, нетипична идея. Героят е заснет в избран образ, който предава идеята.

В снимковия материал авторът предава своя вътрешен свят, състояние, чувства, мисли и др. Често концептуалните снимки са фрагментарни. Допълнителни инструменти за подобряване на картината се предоставят от цифров фотоапарат.

Професионален или корпоративен

Професионалните корпоративни снимки трябва да отразяват спецификата на работата на героя. Изображението предава неговата принадлежност към националност, култура, социална класа, нюанси на дейност и т.н. Рамките впоследствие се използват за създаване на рекламни брошури, плакати, банери, плакати, листовки.

Основната задача е да се предаде принадлежността на хората към група (социална, професионална, културна).

Работни инструменти, тоалети, облекла, позиращи характеристики, изисквания за дизайн и т.н. помагат да се отразят спецификите.

Изображение

Фотопортретите с тема на изображението трябва да отразяват статуса на героя, професията, вярванията, значенията, които той излъчва на обществеността.

Жанрът е търсен сред лидери, общественици, политици, учени, мениджъри в големи предприятия, разработчици на авторска концепция, иновативен продукт и др.

Изображение на бизнес портрет със статус.

Романтично

При създаването на романтични фотопортрети основното внимание се обръща на външния вид, тоалетите на героите и подходящата среда. При изграждането на композицията авторите използват реквизит (букети цветя, копринени драперии, аксесоари, декоративни орнаменти).

Задачата на фотографа е да създаде романтична атмосфера в кадъра. Сесиите могат да се провеждат в студия, сред природата край морето, в близост до исторически обекти и др.

Мода

Модните снимки често се използват в шоубизнеса и моделирането за изготвяне на портфолио, издаване на модни списания, каталози с нови колекции и т.н. При изграждането на рамка е необходим творчески нестандартен подход.

Важни акценти са модерните тенденции в грима, избора на тоалети, допълнителните аксесоари. Изгледите могат да бъдат стандартни или нестандартни (фрагментирани) в зависимост от задачата.

Пример за моден портрет.

Естествено

Подготовката на фотопортрети на открито често се извършва сред природата, на закрито без инсталиране на допълнително осветление. Важно е да се предаде точността на картината, хармонията на линиите, сенките. Гримът на героите трябва да е естествен. Необичайни композиционни решения, използването на голямо количество цифрова обработка на снимков материал са недопустими.

Репортаж

Репортажите са необходими за запазване на информация за събитие, явление, характер в историята. Подвидът включва сватбена фотография, която често се организира на няколко места и по време на празнично събитие.

Важно е да уловиш хода на събитията, да наблегнеш на необичайни сюжетни обрати, да документираш външния вид на героите. Фоторепортажите отразяват събития от световен, държавен или частен мащаб.

Репортаж портрет.

Подготовка за портретна фотография

За портретна фотография трябва да подготвите оборудване, да настроите оборудването.

Важно е да въведете параметри според условията:

 • предаване на светлина;
 • откъси;
 • фокусно разстояние;
 • цветов баланс;
 • разрешения;
 • формат и др.

Коя камера да избера и как да я настроя

Портретни снимки могат да се правят с всяка камера, ако зададете подходящите настройки. Експертите обаче препоръчват използването на огледално оборудване, което се отличава със своята скорост на работа, яснота на изображението и бърза промяна на параметрите за настройка на изображението.

Оборудването трябва да е с високо качество, с подходящи настройки.

Препоръчани модели:

 • Canon EOS 1200D;
 • Nikon D3200;
 • EOS 5 D Mark IV;
 • Nikon D 610 и други
Nikon D 610 за портретни снимки.

Кой обектив да използвам

Оптичното устройство се избира в зависимост от планираните рамки. Може да бъде 70-135 мм (за близки планове), 30-50 мм (за кръста и снимки в цял ръст).

За портретна фотография е най-добре да закупите универсален обектив 50-80 mm. По-малките стойности могат да изкривят пропорциите на героя в рамката. Близките планове изискват телефото обектив с фокусно разстояние от 85 мм или повече.

Избор на бленда

Оптималният диапазон на блендата за портретна фотография е f/1,8-f/4.

Задайте ISO и скорост на затвора

Режимът на пропускане на светлина (ISO) трябва да е малък, за да елиминира неправилния шум и неточностите на изображението.Оптималният диапазон, както се препоръчва от опитни фотографи, е 100-400. Можете да регулирате настройките в зависимост от условията, параметрите на героя, промените във времето и др.

Експозицията със статив трябва да е в рамките на 1/15-1/8 секунда. Въпреки това, когато работите с група за отчетна сесия, параметърът е зададен не повече от 1/125 секунда.

Избор на оптимално фокусно разстояние

В студиото можете да зададете режима на автоматично фокусиране, като го настроите спрямо обекта. Когато промените ъгъла, трябва да нулирате настройките. Когато правите снимки в природата, на открито, си струва да използвате ръчни настройки на оптиката, т.к. фокусното разстояние се променя често. Оптималният диапазон на блендата за портретна фотография е f/1,8-f/4.

Уверете се, че сте избрали правилното фокусно разстояние.

Серийно заснемане или заснемане на един кадър

За портретни сесии експертите препоръчват:

 1. Изберете непрекъснато снимане. Вземете няколко подходящи ъгли, настройте параметрите на оборудването за светлина, разстояние от обекта, ниво на осветеност.
 2. След като подготвите серия от снимки, коригирайте тези техники за различна позиция на героите. Когато задавате параметри, оценявайте качеството на светлината, изражението на лицето и позата на героите.

Когато кадър по кадър има риск да се получат много размити и неестетични изображения.

Подготовка на необходимото оборудване: статив, дистанционно за освобождаване на затвора

За заснемането може да се нуждаете от:

 1. Освобождаване на затвора. Устройството работи със статив, когато са необходими дълги експонации.
 2. Статив. Дизайнът подобрява яснотата на картината. Стативът трябва да е стабилен, със скоба за фотографско оборудване.
 3. Обектив с мащабиране. Препоръчва се за подобряване на качеството на изображението по време на фотосесии на открито, прилагане на нестандартни композиционни решения.
 4. Преносима батерия. Външно устройство ви позволява да презареждате компоненти и основно оборудване, предотвратявайки повреди при нестандартни условия.

Светло разположение

Качеството на картината зависи от правилното разположение на светлинните източници. Грешките в настройката на параметрите се виждат на черно-бели и цветни снимки.

Правилно поставеното фоново осветление ви позволява да поставите акценти, да коригирате фигурата, да подчертаете предимствата на външния вид, да фокусирате вниманието на зрителите върху намерението на автора.

За студийна сесия стандартно се използват 3 източника на светлина (ключ, гръб, запълване). В природата се препоръчва процесът да се организира рано сутрин или в интервала след обяд.

Работа с множество светлини.

Избор на интересен фон и правилния баланс на цветовете

За портретното заснемане е важен фонът, който трябва хармонично да отразява замисъла на автора.Има възможност за работа в студио, на открито. За класически изображения трябва да използвате обикновен светъл интериор с цветни акценти. За сюжетната сесия - изберете пейзаж, селска къща на заден план, градски сгради.

Интериорите на студиото могат да бъдат тематични (празнични, новогодишни, романтични, неформатиран с графити).

Мислене за ъгъл и композиция

Композиционно решение, ъгълът е предварително обмислен. Можете да преместите героя настрани от центъра. Това ще подобри композиционното решение, ще разшири перспективата и ще ви позволи да създадете оригинална идея. Важно е да оставите свободно пространство около краищата. Композиционното решение се определя от жанра на фотографията (класическа, концептуална и др.).

Бъдете креативни с вашата портретна композиция.

Правила за светкавица за портретна фотография

Когато е възможно, фотографите съветват да използвате външен чадър за подобряване на осветлението.Не се препоръчва използването на вградена светкавица, което ще намали качеството и резолюцията на готовата снимка. Можете да активирате синхронизатор, който ви помага да промените ъгъла на светене и да получите избор от различни кадри.

Снимане в RAW формат

Снимането в режим RAW ви позволява да запазвате некомпресирана, нередактирана текстура. Впоследствие можете да прецизирате материала с помощта на графични редактори, да коригирате изкривяванията, баланса на бялото, без да добавяте артефакти на компресия.

Форматът RAW ви позволява да запазвате голямо количество данни, да правите корекции с помощта на специални програми, без да намалявате оригиналното качество.

Как да правите красиви фотопортрети на мобилния си телефон

Препоръките за създаване на портрети на смартфон отчитат характеристиките на устройствата.

Потребителите се нуждаят от:

 1. Експериментирайте с фона и ъгъла, за да създадете ефектна композиция.
 2. Снимайте модела до кръста.
 3. Спрете автоматичната светкавица.
 4. Размазване при обработка на изображение в специални приложения.
 5. Снимайте герои в правилната светлина.

Снимане на селфи автопортрет

За да получите качествено селфи ви трябва:

 • завъртете лицето си на 45° (предните ъгли не са най-естетичните);
 • дръжте мобилен телефон на една ръка разстояние или използвайте селфи стик;
 • правете снимки на дневна светлина;
 • насочи към камерата;
 • позирайте към източника на светлина.
Погледнете право в камерата.

Работа с модел преди и по време на портретна фотография

Когато работите с модел, трябва да изберете правилното осветление, облекло, грим, композиция, опции за позиране. Експертите отбелязват важността на установяването на контакт, благоприятна доверителна атмосфера за създаване на ефектни кадри.

Добри пози за фотопортрети

Важно е да запазите стойката си, да обърнете раменете си, да отпуснете ръцете си. Не трябва да има неестествено позиране, прегърбване, напрегнати линии на силуета. Героинята може да оправя косата си, да говори, да гледа нагоре и надолу, за да създаде разнообразна колекция от снимки.

Изграждане на лична връзка

За да създадете хармонична композиция, интересни кадри, е важно да установите доверителна връзка с героя. В спокойно състояние се получават емоционални сюжетни снимки, хармонични сценични композиции.

Обмислен образ, избор на грим и тоалет за фотосесия

Важно е да използвате грим, подходящ за задачата, печеливши дрехи или аксесоари (крадена, шапка), за да създадете оригинална композиция.

Гримът трябва да е по-наситен, т.к. яркостта на козметиката намалява при задно осветяване. Препоръчва се контуриране, използване на грундове, коректори, експерименти с текстури.

За снимане на открито са подходящи обикновени дрехи, които няма да отвличат вниманието от фоновия пейзаж и лицето ви. Идеален за ежедневни или бизнес костюми. Вечерни или етнически тоалети са подходящи за изключителна визия.

Интересни идеи за портретни фотосесии

Идеи и примери за снимки:

 • костюмирани портрети;
 • романтични изображения с реквизит;
 • фотография на брега и др.
Единството е ключово в груповия портрет.

Правилна обработка на фотопортрети в редактори

Последващата обработка на изображения включва корекция на цветовете, баланс на бялото, изрязване, прилагане на филтри, изрязване на ненужни детайли. Работите се изпълняват в специални графични редактори.

Корекция на цвета

Корекцията на цветовете се извършва с помощта на Adobe Photoshop и Lightroom. Регулирайте топлата или студената скала, регулирайте нюансите на аксесоарите, дрехите, лицето на героя. Те също регулират контраста, увеличават детайлите или извършват ретуширане и т.н.

Използване на филтри

Използвайки филтри, можете да коригирате тена, да премахнете несъвършенствата в картината, да добавите обекти за експозиция на темата. С използването на услуги - създаване на оригинален жанр, състарени снимки, сюжетни продукции.

Лесна корекция на кожата на лицето с редактор на снимки.

Премахнете ненужните елементи

Излишните предмети, хората при снимане на улицата могат да бъдат премахнати с помощта на графични редактори, онлайн услуги. Необходимо е да подчертаете детайлите, да коригирате, ретуширате изображението.

Още съвети за портрети

Когато редактирате изображение, можете да изрежете героя, да отрежете излишната част от картината, да се фокусирате върху аксесоарите, външния вид на героя. Възможни са балансиране на бялото, премахване на дефекти по лицето, замъгляване на ненужни детайли.

Препоръки за портретна фотография

Необходимо е да се вземат предвид нюансите на мястото за фотосесия. Процесът може да се организира в специално студио, у дома или сред природата, в града и др.

В студиото

В специализираните павилиони има софтбоксове, чадъри, рефлектори на тези места, които вече са проверени от различни специалисти. Понякога е възможно да се създаде изкуствена цветна светлина, да се използват реквизити, да се възпроизведе различна историческа епоха, да се направят тематични снимки.

Вкъщи

Ако е невъзможно да наемете студио, задоволете се с условията на къщата / апартамента и естествената светлина от прозореца. Можете да отразявате светлината с помощта на отразяващ екран, разположен на разстояние 1-2 м. Ако слънцето е твърде силно, тогава е най-добре да окачите прозореца с двоен стъклопакет с тънък тюл без шарки.

Фонът може да бъде обикновена стена или част от интериора - диван, легло, фотьойл, пиано. Силата на звука ще помогне да се дадат няколко раздалечени автоматични светкавици, разположени в ъглите една спрямо друга. Необичайни светлинни ефекти могат да бъдат създадени с отразяващ екран.

На открито

Добра идея за улицата е репортажното заснемане, в което човек не позира нарочно. Той участва в събитие или се занимава с ежедневието си, а фотографът го наблюдава и хваща добри кадри. В същото време осветлението и композицията могат да бъдат несъвършени: чужди обекти често попадат в картината.

Примери за перфектни фотопортрети

Популярните майстори на фотографията включват Ф. Халсман, подготвил портрети на С. Дали, М. Монро, А. Айнщайн и др.

Работа на Халсман с Дали.

Ю. Карш е смятан за един от майсторите на фотографските портрети през 20 век. Учебник, създаден от него, е образът на У. Чърчил, наречен „Ревящ лъв“.

Портрет на Чърчил от Юсуф Карш.

Произведенията на А. Нюман, Р. Аведон и други се смятат за идеални.

Работата на А. Нюман.

Категория: